Denna artikel sponsras av författare/förlag

Marcus Palm debuterar med filosofisk humor

Marcus Palm. Foto: Oskar Omne

I ett litet hörn av världen är en humoristisk feelgood om vad som skulle hända om någon dök upp i Stockholm idag och sa sig vara sänd av Gud.

Marcus Palm jobbar som ekonom, men har i många år velat bli författare. Denna starka drivkraft fick honom till slut att släppa allt och sätta sig ner vid skrivbordet för att skriva sin första roman.

– Att skriva är en så enorm passion för mig men också något jag måste göra för att må bra. Det är ett sätt för mig att få utlopp för min kreativa sida och mina fantasier. Det är också det enda som jag känner att jag är riktigt bra på, säger Marcus.

Hans debutroman I ett litet hörn av världen (Hoi förlag) utspelar sig i Stockholm på 2010-talet och handlar om vad som kan hända när tre främlingar förs samman av en man som kallar sig profet och som säger sig ha funnit sanningen.

Idén uppstod efter att Marcus läste James Joyce Ulysses som löst följer ett mönster efter Homeros Odyssén. Han började fundera på vilken mer uråldrig berättelse som skulle kunna omformas till en modern miljö och kom fram till Nya Testamentet. Det var det som fick honom att undra vad som skulle hända om någon dök upp i Stockholm idag och sa sig vara sänd av Gud. Hur skulle folk reagera? Vilka skulle följa honom?

– Jag är själv inte religiös men jag finner religion oerhört fascinerande, hur den har uppstått genom historien och vad som får folk att tro på en gemensam gud och ett gemensamt budskap, berättar Marcus. På så sätt är bibeln extra fascinerande då den påverkat så många i så många år. Som jag ser det var Jesus en filosof liknande Buddha och Konfucius och det jag framförallt finner intressant i Nya Testamentet är filosofin i hur du ska leva där osjälvisk kärlek är det viktiga samtidigt som människans svagheter och brister erkänns.

Marcus beskriver I ett litet hörn av världen som en bok med mycket humor och en del spänning, men tror att den också kan väcka en del filosofiska funderingar hos läsaren – som vad som egentligen är rätt sätt att leva och vad som faktiskt gör en lycklig.

– Många är fast i ekorrhjulet och invanda rutiner idag och stressar sig igenom sina liv vilket kan tyckas sjukt, säger Marcus. Men vad skulle egentligen hända om folk gavs total frihet? Få skulle nog klara av det. Detta gestaltas inte minst i boken genom en av huvudkaraktärerna Eriks resa genom berättelsen.

I ett litet hörn av världen

I ett litet hörn av världen

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-01-21
  • ISBN: 9789176970829

Marcus har själv funderat en hel del på livets stora frågor.

– Jag vill vara fri men inte i utanförskap. Som de flesta andra behöver jag försörja mig och jag vill vara del av en gemenskap och för det behöver jag anpassa mig till samhället. Jag försöker hitta en balansgång och ta tag i måsten men samtidigt leva som den jag är med orken kvar att tänka, känna, se och höra, för det vore hemskt att vakna upp en dag och inse att allt gått en förbi.

När han skrev boken tänkte han mycket på de två ytterligheterna total anpassning till samhället vs total frihet.

– Jag frågade mig vad det skulle innebära för individen att helt sakna balans, och hur det skulle vara att ta sig från den ena ytterligheten till den andra. Eriks resa och utveckling genom berättelsen har mycket med det att göra. På vilket sätt får läsaren upptäcka själv.

Ett annat tema i romanen är ensamhet, som framförallt gestaltas genom en av de andra huvudkaraktärerna, Emil, och läsaren får följa hans kamp att ta sig ur den.

Erik och Emil är väldigt olika som personer och att skriva om dem var som att sätta sig in i två helt skilda världar, berättar Marcus.

– Det var otroligt spännande. Just eftersom de ser världen på så olika sätt lär läsaren dessutom känna en annan karaktär som är väldigt viktig för berättelsen, nämligen Agnes Vega. Genom Erik och Emil ges en helhetsbild av henne. Att laborera med två helt olika tolkningar av en och samma person var nog det som var mest givande.

Som läsare tycker Marcus om böcker som får honom att skratta men som samtidigt berör och väcker tankar, med karaktärer som lämnar avtryck, och han nämner John Irving som exempel. Även i hans eget skrivande kommer det humoristiska tilltalet naturligt.

– Det jag finner tilltalande med genren feelgood är humorn mitt i det allvarliga. För mig är den att kunna tillåta sig att skratta, att ha den förmågan trots alla hemskheter i världen och att kunna se ironin i allt kaos, säger Marcus Palm.

Om författaren:

Marcus Palm, född utanför Södertälje och nu Stockholmsbo, är civilekonomen som har haft författardrömmar sedan han var liten, men det var först på gymnasiet som skrivandet verkligen blev en passion. Marcus har även bott i Beijing och Colorado, där han pluggade språk och litteratur, och debuterar nu med I ett litet hörn av världen.

I ett litet hörn av världen

I ett litet hörn av världen
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor393
Vikt570 gr
Utgiven2019-01-21
SABHc
ISBN 9789176970829

En humoristisk feelgood om vad som skulle hända om någon dök upp i Stockholm idag och sade sig vara sänd av gud, hur skulle folk reagera? Vilka skulle följa honom?

Erik har vänner, utbildning, ett bra jobb med trevliga kolleger, en lägenhet i innerstan och en familj som bryr sig om honom, allt i ett inferno av vardagligheter och trygghetsmurar som håller honom fast. Han är totalt vilse i ett liv av invanda mönster och vanor.

Emil Allan kommer från Småland men efter att hans mor bränt ner hans barndomshem bestämmer han sig för att flytta till Stockholm. Emil tror att han kommer att få många vänner, men blir mer ensam än någonsin. Emil Allan Pöhl och Erik Lind har absolut ingenting gemensamt, men så en dag dyker en lång och gänglig gestalt upp och för dem samman. Mannen heter Lars – men vill bli kallad för profeten.

I ett litet hörn av världen är en seriös roman som ofta får läsaren att skratta, en annorlunda feelgood.

Marcus Palm, född utanför Södertälje och nu Stockholmsbo, är civilekonomen som har haft författardrömmar sedan han var liten, men det var först på gymnasiet som skrivandet verkligen blev en passion. Marcus har även bott i Beijing och Colorado där han pluggade språk och litteratur, och debuterar nu med I ett litet hörn av världen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se