Vårens böcker 2019: Barndomen, metoo och döden

I boken "Historiens metoo-vrål" tjuvkopplar Ebba Witt-Brattström en tvåtusenårig tradition av vittnande om sexuellt våld mot kvinnor med dagens metoo-utsagor. Arkivfoto: Jonas Ekströmer/TT.

Många författare blickar i vår tillbaka på sin uppväxt, medan andra debatterar för och emot metoo. Men också åldrandet och människolivets ändlighet sätter tonen för bokfloden våren 2019.

Det självbiografiska berättandet fortsätter att prägla den skönlitterära utgivningen, och många svenska författare återvänder i vår till sin uppväxt. Veteranen Viveca Lärn överraskar med uppväxtskildringen Sladdisen, medan debutanten Eric Rosén i Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort skriver om sin uppväxt med en missbrukande pappa anklagad för mord. Tom Malmquists nya roman i All den luft som omger oss handlar förvisso om mordet på en ung man, men boken är också en uppgörelse med författarens egen barndom.

Andra författare tar sig an levnadsår i större sjok. Jan Myrdal till exempel ser i Ett andra anstånd tillbaka på hela sitt skrivande liv. Danska författaren Suzanne Brøgger, som i vår är aktuell på svenska, blickar bakåt i dubbel bemärkelse med romanbiografin Koral – en bok där hon nytolkar sina tre självbiografiska romaner Crème Fraîche, Ja och Transparence. Den ungerska författaren Ágota Kristóf (1935–2011) är betydligt mer kortfattad när det gäller sin levnadshistoria. I vår kommer hennes tunna men ack så hyllade självbiografi Analfabeten i svensk översättning.

För och emot metoo syns i bokutgivningen

Metoo fortsätter att generera böcker av allehanda slag. Ebba Witt-Brattström är aktuell med Historiens metoo-vrål – en litteraturhistorisk exposé där hon visar hur frustrationen länge ekat i litteraturen. En som instämmer i skriket är romanfiguren Thelma i Aase Bergs roman Haggan, som av förlaget beskrivs som en ”stridsskrift för kvinnlig frihet”. En modern klassiker i sammanhanget är Märta Tikkanens Män kan inte våldtas från 1975 som nu kommer i nyutgåva.

Men också kritiken mot metoo letar sig in i utgivningen, till exempel kommer journalisten Fredrik Virtanens bok Utan nåd, som beskrivs som en uppgörelse med rapporteringen om honom under metoo. Dessutom kommer akademiledamoten Horace Engdahl med De obekymrade, där han i fragment resonerar kring samhällsklimatet i spåren efter metoo.

(Nästan) alla vårens böcker i en katalog.

Åldrandet och döden i fokus hos Espmark med flera

En annan akademiledamot, Kjell Espmark, sysselsätter sig i stället med åldrande konstnärers uttryck i diktsamlingen Kvällens frihet.

Åldrandet är ett tema som går att skönja i utgivningen. Nämnas kan antologin Klimakteriet, där bland andra Åsa Moberg, Gudrun Schyman och Åsa Beckman skriver om sina positiva såväl som negativa erfarenheter av klimakteriet. Dessutom kommer danska författaren Francine Oomens hyllade Hormonernas svall – En klimakteriememoar i svensk översättning.

Sorgen efter en nära anhörig fortsätter att bli litteraturer. Särskilt är det poeterna som sörjer sina döda, eller rättare sagt försöker förstå sig på döden. I Kalle Hedström Gustafssons debut Mormorordning, hägringsöar är det en mormor som nyss har gått bort, och i David Zimmermans diktsamling Ljus och strålning är det en pappa som snart ska lämna jordelivet. Även franska författaren Édouard Louis sörjer sin pappa i den internationellt hyllade romanen Vem dödade min far som nu kommer på svenska.

I år skulle rimmens mästare Lennart Hellsing ha fyllt 100 år. Jubileet uppmärksammas bland annat med Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula, där en ny generation illustratörer tolkar Hellsings verser, ramsor och visor. Apropå möten mellan text och bild så möter Sami Saids ord i vår Sven Nordqvists illustrationer i barnboken Äta gräs, som handlar om Imani Lilian Mau som kan nästan allt. Möts gör också Astrid Lindgrens ord och Marit Törnqvists illustrationer när Lindgrens vaggvisa Alla ska sova för första gången kommer i bokform.

På tal om barnböcker så är Sveriges flitigaste biograf Klas Gustafson aktuell med boken Bakom Alfons, där barnboksfiguren Alfons Åbergs skapare Gunilla Bergström för första gången berättar om sitt liv.

Även Ernst Brunner, som senast skrev om Emmanuel Swedenborg, är i vår tillbaka med en ny biografi. Brunner skriver i Likt ett skeleton om den svenske 1700-talskompositören Johan Helmich Roman, i dag mest känd för ”Drottningholmsmusiken” men på sin tid en stor stjärna i hela Europa. Också debutanten Ellinor Skagegård har skrivit en biografi över en kompositör. I För dig är musiken bara ett smycke skriver hon om Fanny Mendelsohn, äldre syster till den betydligt mer kände 1800-talstonsättaren Felix Mendelsohn, som trots att hon fick samma musikaliska utbildning som sin bror alltid stod i hans skugga.

Text: Viktor Andersson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Fler intressanta böcker våren 2019

En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. En av tre trillingar reser till Påskön. Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en familjekrönika som tycks ha hämtat inspiration från Michail Bulgakovs författarskap.

Ett kraschat, övervuxet rymdskepp på en okänd planet, i ett avlägset stjärnsystem. I Johannes Heldéns nya diktsamling försöker kraschens enda överlevande förstå sin nya tillvaro. Det är inte utan att man tänker att Heldén har skrivit en fristående uppföljare till Harry Martinsons diktepos Aniara.

Johan Heltne följer upp sin debutroman Det finns ingenting att vara rädd för med nya romanen Emil, om en ung man som under en familjesemester på Teneriffa ansätts av ett 15 år gammalt minne, då han anklagades, dömdes och sedan friades för en våldtäkt.

Martin Schibbye spårar i reportageboken Jakten på Dawit den fängslade journalisten Dawit Isaak. Spåren leder Schibbye till Göteborgsförorten Kållered, till Genève och hela vägen till Eritrea och männen som har nyckeln till Isaaks cell.

En kraschad kärleksrelation utlöser en kris hos författaren och poeten Helena Österlund. Hon försöker ta sig ur krisen, men i stället blir den bara djupare. Med romanen Min sårbara kropp sällar sig Österlund till en tradition av förbehållslös självbiografisk bekännelse.

Chris Kraus, författaren till I love Dick, är i vår aktuell på svenska med den kritikerrosade romanen Summer of hate. Konstkritikern Catt Dunlop bryter upp från sitt gamla destruktiva liv och ger sig ur på en roadtrip genom USA:s fattiga delar, målet är Albuquerque och något som liknar ett ”riktigt liv”.

Äntligen kommer den något försenade andra delen av den svenska storsatsningen på Jorge Luis Borges författarskap. Borges II samlar ett urval av den argentinske mästarens noveller och texter från åren 1945–1970. Större delen av texterna är aldrig tidigare översatta till svenska.

Tara växer upp på en gård i Idaho, USA, helt avskuren från resten av samhället. Hennes familj är mormoner och survivalister som väntar på domedagen. Tara Westovers bästsäljande uppväxtskildring Allt jag fått lära mig, som har hyllats över hela världen, kommer nu i svensk översättning.

Boktuggs digitala katalog med (nästan) alla vårens böcker

Fakta: Utgivningsdatum nämnda titlar
8/1 ”Mormorordning, hägringsöar”, Kalle Hedström Gustafsson
9/1 ”Analfabeten”, Ágota Kristóf
17/1 ”Koral”, Suzanne Brøgger
18/1 ”Likt ett skeleton”, Ernst Brunner
8/2 ”Haggan”, Aase Berg
11/2 ”Klimakteriet”, Gudrun Schyman, Åsa Beckman med flera
21/2 ”Män kan inte våldtas”, Märta Tikkanen
5/3 ”Hormonernas svall – En klimakteriememoar”, Francine Oomen
14/3 ”Kvällens frihet”, Kjell Espmark
22/3 ”All den luft som omger oss”, Tom Malmquist
30/3 ”Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort”, Eric Rosén
5/4 ”Sladdisen”, Viveca Lärn
8/4 ”Historiens metoo-vrål”, Ebba Witt-Brattström
10/4 ”Bakom Alfons”, Klas Gustafson
11/4 ”Ett andra anstånd”, Jan Myrdal
13/4 ”Äta Gräs”, Sami Said
16/4 ”Ljus och strålning”, David Zimmerman
18/4 ”Vem dödade min far”, Édouard Louis
26/4 ”Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula”, Lennart Hellsing
2/5 ”Alla ska sova”, Astrid Lindgren
April, ”För dig är musiken bara ett smycke”, Ellinor Skagegård
Maj, ”Utan nåd”, Fredrik Virtanen
Maj, ”De obekymrade”, Horace Engdahl

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL