fbpx

Jane Austens ofullbordade roman Sanditon blir tv-serie

Jane Austen hann aldrig skriva färdigt "Sanditon" innan hon dog. Arkivbild: Scanpix/TT.

Jane Austens sista roman, Sanditon, kommer att bli en flera timmar lång tv-serie – trots att den bara innehåller elva kapitel. Nu har manusförfattaren till Stolthet och fördom, Andrew Davies, fått förtroende av tv-kanalen ITV att fullborda verket.

Miniserien Stolthet och fördom med Colin Firth och Jennifer Ehle i huvudrollerna framkallade Jane Austen-feber under det sena 1990-talet. Filmatiseringarna och tv-serierna avlöste varandra, men Austens sista verk, den ofullbordade Sanditon, har hittills inte uppmärksammats i någon större utsträckning.

ANNONS

Men nu har Andrew Davies, som låg bakom det hyllade manuset till Stolthet och fördom, fritt fantiserat fram en fortsättning på de första elva kapitlen.

– Austen skrev bara omkring 100 sidor, som jag redan hade använt mig av halvvägs in i första avsnittet. Så jag har fått hitta på resten. Det har varit fantastiskt roligt, säger han till The Guardian.

Jane Austen skrev Sanditon veckorna före sin död vid 41 års ålder 1817 och ingen vet hur hon hade tänkt avsluta romanen. Den utspelar sig i den fiktiva badorten Sanditon och innehåller vass kritik mot både hypokondriker och kommersialiseringen av brittiska badorter.

ANNONS

I centrum står den unga hjältinnan Charlotte Heywood och enligt Davies innehåller hans manus ”ett par entreprenörsbröder, några skumma finansaffärer, en västindisk arvtagerska och ganska mycket nakenbad”.

Projektet har dock fått kritik av många som tycker att en manlig författare inte borde försöka sig på att fullborda en kvinnlig författares skapelse.

– Författaren Sarah Waters hade inga problem med att jag gjorde hennes ”Kyssa sammet”, som inte bara handlar om en kvinna utan om lesbiska kärleksaffärer, som jag inte har några erfarenheter av. Tycker folk att man måste vara mördare själv för att skriva en deckare? säger Andrew Davies.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta om Andrew Davies

Född 1936 i Wales och slog igenom som manusförfattare med filmatiseringen av Michael Dobbs roman ”House of cards” 1990, en serie som senare agerade förlaga till den amerikanska tv-versionen.

Är mest känd som manusförfattare till filmatiseringar av klassiska romaner. Han var med och revolutionerade kostymdramegenren 1995, då ”Stolthet och fördom” med Colin Firth och Jennifer Ehle hade premiär på BBC. Sedan dess har han skrivit flera tv-serier baserade på romaner av bland andra Jane Austen och Charles Dickens, men också Alan Hollinghursts uppmärksammade ”The line of beauty”. Han har även varit med och skrivit manus till de två första ”Bridget Jones”-filmerna.

Andrew Davies är även känd för att skriva in sexiga scener i sina filmatiseringar, exempelvis en ”blöt skjortscen” som blivit omtalad i ”Stolthet och fördom”. Ett av hans fans är den ryske ledaren Vladimir Putin, som sagt att Davies manus till Tolstojs ”Krig och fred” fångade den ryska folksjälen.

Andrew Davies är aktuell med manus till Victor Hugos ”Les Misérables”, som just nu visas på BBC.

Källa: The Guardian

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny