Nya SVT-serien ”Helt lyriskt” ska lyfta fram svensk poesi

Fredrik Lindström är programledare för SVT:s nya serie "Helt lyriskt" där kända artister tolkar svensk poesi. Lill Lindfors och Mattias Alkberg är två av de som medverkar i programmet. Foto: Claudio Bresciani/TT

I ”Helt lyriskt” får tolv kända artister i uppgift att tolka svensk poesi. Programledaren Fredrik Lindström vill ge lyriken ett uppmärksamhetslyft – men tror också att SVT:s nya tv-serie kommer att generera flera hitlåtar.

– Jag vill inte säga vilka, för jag vill inte favorisera olika spelare i min trupp. Alla är lika värda för laget, men att det kommer att bli hits, det tror jag, säger han nöjt.

I Lindströms laguppställning finns bland andra Molly Sandén, Tommy Körberg, Little Jinder, Annika Norlin och Uno Svenningsson – och poeter som Edith Södergran, Bodil Malmsten, Karin Boye och Nils Ferlin. Just den här dagen har han sällskap av Lill Lindfors och Mattias Alkberg, två artister som under årens lopp har jobbat mycket med poesi.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag ville göra ett program där jag fick möjlighet att pusha för dikter som jag tycker är värda en mycket vidare spridning. Jag ville få bort det där stora gapet mellan en sjungen text och skrivna dikter, som är någonting som 95 procent av alla svenskar inte har någon relation till, säger Fredrik Lindström.

Mattias Alkberg publicerade sin första diktsamling 1992, samma år som bandet The Bear Quartet skivdebuterade. I ”Helt lyriskt” tolkar han en av den svenska lyrikens nattsvartaste dikter, Erik Johan Stagnelius ”Till förruttnelsen” som han har gjort till en ”glad låt” i upptempotakt.

– Jag jobbar jättemycket med negationer. Så gör jag alltid med mina egna texter och låtar också. Det finns en del tonsättningar av den här dikten redan, men de är alltid jättejättemörka för att förstärka den här hemska texten. Jag ville göra tvärtom, säger han.

Lill Lindfors har å andra sidan sjungit mycket tonsatt lyrik, av bland annat Bo Setterlind, Lars Forsell, Jacques Werup och Edith Södergran. Hon valde att göra en tango av Petter Bergmans dikt ”En visa”.

– Jag gillade utmaningen. Det är alltid en utmaning att få ett färdigt verk och sedan sätta sin egen signatur på det, säger hon.

En del av artisterna visste direkt vilka poeter de ville tolka – andra, som Nicke Andersson från Hellacopters, hade knappt läst lyrik tidigare. Att de flesta av de poeter som representeras i programmet är döda har sin förklaring, det är enklare att tonsätta dikter som skrivits på vers än modern obunden lyrik. Från början hade programmet också arbetstiteln ”I döda poeters sällskap”.

”Håller det här som tv-underhållning på 2000-talet?”, undrar Fredrik Lindström en smula ängsligt i programmet. Men jo, både han och de medverkande artisterna tror på konceptet. Och för Mattias Alkberg kom ”Helt lyriskt” med en extrabonus.

– Det var roligt att prata om poesi – inte ens jag gör det särskilt ofta, inte har jag någon att prata om det med. Poesi är en ensamsyssla, vare sig man skriver eller läser det så gör man det själv, säger han.

Första programmet av ”Helt lyriskt” sänds i SVT den 26 december.

Text: Sara Ullberg/TT

En intressant parallell är förstås luckan i Boktuggs julkalender där vi skriver om Bruce Springsteens texter som en form av nanonoveller – eller för all del dikter.

Fakta: De medverkar i ”Helt lyriskt”

26/12 Molly Sandén och Tommy Körberg
2/1 Mattias Alkberg och Little Jinder
9/1 Nicke Andersson och Uno Svenningsson
16/1 Lisa Andersson och Leslie Tay
23/1 Annika Norlin och Ola Salo
30/1 Lill Lindfors och Daniela Sörensen

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.