ANNONS

Författarparet bakom Lars Kepler Foto: Ewa-Marie Rundquist

Många bud i Bonnierförlagens auktion Det fria ordet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I Bonnierförlagens auktionstradition Det fria ordet drar författarnamn som Lars Lerin, Stina Wirsén och Lars Kepler in pengar som ska hjälpa barn till ett bättre språk. 

Till förmån för yttrandefriheten och alla barns rätt till ett bra språk är Bonnierförlagens årliga bokauktion i full gång på Tradera. Fram till söndag 16 december kl 23.59 kan man buda hem en alldeles speciell julklapp till sig själv eller någon annan. Det är tredje gången Bonnierförlagen lägger ut unika objekt på auktion i yttrandefrihetens namn och projektet kallar de Det fria ordet.

I år finns Lars Kepler, Stina Wirsén och Lars Lerin med bland författarna som bidragit med böcker, men för den som vill ropa in något till sina barn eller barnbarn kan man exempelvis höja budet på ett signerat exemplar av Julen kommer till Mumindalen av Filippa Widlund eller en signerad PAX-bok av Henrik Jonsson.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Intäkterna från auktionerna går oavkortat till Berättarministeriet som arbetar för att barn i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm och Göteborg ska få möjlighet att utveckla sin språkliga ordbank genom berättandet. Stiftelsen är politiskt och religiöst obunden och bygger på en samverkansmodell som innebär att deras finansiella stöd kommer från både offentliga och privata bidragsgivare.

Bodil Unenge. Foto: Klara Leo

— Berättarministeriet är en väldigt bra organisation som vi på Bonnierförlagen tycker står för samma saker som vi vill stå för, säger Bodil Unenge, hållbarhetsansvarig på Bonnierförlagen.

— De arbetar för att barn ska ges möjlighet att forma sin framtid där språket är en viktig nyckel. Vi samarbetar med dem på flera olika sätt, bland annat BM Debutant där deras elever får möjlighet att göra en bok tillsammans med oss som vi sedan ger ut.

Det fria ordet startade 2016 när Bonnierförlagen inspirerade av Bokmässans dåvarande tema Yttrandefrihet drog igång den första auktionskampanjen. Yttrandefrihet har flera aspekter menar Bodil men när det kommer till barnen som är med i Berättarministeriets verksamhet handlar det framför allt om att bryta ner språkliga barriärer:

— Har man ett begränsat ordförråd blir det på sikt ett hot eftersom man vare sig kan ta till sig information eller granska den kritiskt, säger Bodil. Vi jobbar med Berättarministeriet för att alla ska få chansen att utveckla sitt språk genom berättandet.

I skrivande stund ligger budet på Lars Lerins verk i topp, följt av Stina Wirséns. Några dagar på auktionerna återstår ännu och Bodil hoppas på att det ska skramla till rejält bland buden på söndag som är sista dagen:

— Söndagar är bra auktionsdagar på Tradera, säger hon. Hittills har det kommit in många bud, mellan 26 och 82 stycken per auktion, och det ska bli roligt att se vad det landar på. Fram till midnatt på söndag har man fortfarande chansen att vinna. Och vi garanterar att man får hem sina saker innan jul.

Se alla auktioner här

  • Camilla Grebe – ett signerat exemplar av Dvalan
  • Cecilia Heikkilä – Sagor från Mumindalen och Grävlings resa samt originalillustrationer
  • Henrik Jonsson – signerade exemplar av PAX – Draugen och PAX Målarbok
  • Lars Kepler – signerat exemplar av den senaste romanen Lazarus
  • Lars Lerin – signerat exemplar av boken Råskinn samt ett original i akvarell
  • Filippa Widlund – signerat exemplar av Julen kommer till Mumindalen samt handmålat bokmärke
  • Malin Persson Giolito – ett bokpaket med fyra signerade böcker
  • Matilda Westerman och Johanna Kristiansson – signerat exemplar av Så funkar Sverige
  • Stina Wirsén – signerat exemplar av boken Du samt en inramad och signerad liten originalmålning

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL