fbpx

Nytt sällskap grundat i WG Sebalds namn

W G Sebald Foto: Eamonn McCabe

17 år efter sin död är WG Sebald mer aktuell än någonsin. Det menar Sebaldsällskapets grundare som nu vill hjälpa till att sprida hans litteratur i världen.

— WG Sebald är en av världslitteraturens riktigt stora författare.

Det säger en av Sebaldsällskapets initiativtagare Astrid Seeberger när vi talas vid och jag frågar varför WG Sebald är värd ett helt eget sällskap. Sedan fortsätter hon:

— Han gick tyvärr bort 2001, bara 57 år gammal, men i sina böcker tog han upp centrala ämnen som antisemitism, rasism, förföljelse av minoriteter och naturförstöring och vi som grundat Sebaldsällskapet tycker att han behövs mer än någonsin just nu.

ANNONS

W.G. Sebald (1944–2001) var en tyskspråkig författare vars unika sätt att skriva hade stark genomslagskraft hos läsarna. Han skrev bland annat böcker som Austerlitz, Utvandrade och Saturnus ringar, Svindel. Känslor och Logi på landet. Tack vare sin egna prosastil har W G Sebald inspirerat många efterföljande författare och under sin livstid var han tippad att vinna Nobelpriset flera gånger även om så aldrig blev fallet.

Sebaldsällskapets önskan är att främja och sprida kunskap om hans verk. Idén föddes under en lunch där journalisten Mats Almegård plötsligt sa till Astrid: ”Skulle vi inte bilda ett Sebaldsällskap?”

— Ja, sa jag, berättar Astrid. Idag behövs en mästare som förser oss med en måttstock på vad som är stor litteratur. Att läsa Sebald är att vaccinera sig mot kvalitetslöshet. I hans texter finns en melankoli men också ömsinthet och humor. Hans verk har den egenskap som Joseph Conrad tillskrev konsten: de ”vädjar till vår förmåga att känna häpnad och beundran, smärta och medlidande. Och till vår dolda känsla av samhörighet med allt i skapelsen”.

Det är en känsla som enligt Astrid är livsviktig i en demokrati. Hon fortsätter:

— Hos Sebald förstår man vad förtryck och förföljelse gör med människor och vad svåra minnen eller att man inte minns kan leda till. Det är viktiga kunskaper i ett samhälle där många bär på traumatiska upplevelser.

Sällskapet är mer eller mindre nyfött och startades officiellt den 13 november 2018 men har redan ett 50-tal medlemmar. Tanken är att det ska föra Sebalds ord och kunskaper vidare och sprida dem genom seminarier, symposier, föredrag och en tidskrift. Efter en del efterforskning tror sig sällskapet vara det första i världen i sitt slag och redan nu märker de av en nyfikenhet även från utlandet.

— Vi har fått flera engelskspråkiga mejl, säger Astrid. I framtiden vore det roligt att ta till

Astrid Seeberger
Foto: Sofia Runarsdotter

vara på det intresset. Just nu håller vi på och ser över våra kommande arrangemang och jag kan inte säga så mycket om det. Men vi har planer på ett två dagars symposium med Sebaldexperter från hela världen nästa år.

Sebaldsällskapets styrelse består av:

Författaren Astrid Seeberger, ordförande, journalisten Mats Almegård, sekreterare, förläggaren och författaren Svante Weyler, kassör. Översättaren Ludvig Berggren, litteraturkritikern Madeleine Gustafsson, poeten Cecilia Hansson och författaren Agneta Pleijel är styrelseledamöter.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Relaterade nyheter

Stäng meny