fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anna Ihréns nya deckarserie Morden vid havet är skriven direkt för ljud

Anna Ihrén Foto: Privat

Tillsammans med Word Audio Publishing presenterar författaren Anna Ihrén under hösten en helt ny serie ljudböcker. Utan att passera tryckpressarna först kommer den självsäkra polisen Stella York lösa mordfall världen över och första boken Prästinnans strand utspelar sig i Portugal.

Efter fem framgångsrika deckare i serien Morden på Smögen har nu Anna Ihrén tagit ett nytt grepp om pennan och påbörjat en serie deckare skrivna direkt för ljudbok, Morden vid havet. Böckernas huvudkaraktär är Stella York och hennes personlighet har hjälpt till att bana nya vägar för Anna som går från traditionella deckare till att skriva äventyr i Modesty Blaise-anda.

– Modesty var min barndomsidol, jag tyckte hon var lika häftig som James Bond, säger Anna. Precis som Modesty är Stella en annorlunda karaktär. Hon är kopplad till Stockholmspolisen men har svårt att hålla sig inom polisens rutiner och skickas gärna ut på uppdrag. Ofta åker hon då utomlands eftersom hon också besitter en spetskompetens inom brottsplatsutredningar och modus operandi – att ta reda på hur offret tagits av daga. Den kompetensen finns på riktigt och personerna som jobbar med det är ofta kringresande eftersom det inte ingår i polisens vanliga arbete.

I den första boken, Prästinnans strand, åker Stella till portugisiska Albufeira för att nysta i ett mordfall. Ortens svenska prästfru har hittats död under en av fiskebåtarna på stranden och den svenska polisen lovar ärkebiskopen och svenska kyrkan att ge fallet högsta prioritet. Stella kommer dit med uppdraget att på ett diskret sätt ta sig fram i den portugisiska polisens utredning. Men den självklara Stella som aldrig skulle dra sig för några medel i jakten på godhet än heller bära ett par fotriktiga skor, har snart skapat konflikter med poliskåren på plats.

Vad betyder karaktärerna för dig – särskilt i en serie där personerna utgör en stor del av den röda tråden?

– För mig betyder de allt, säger Anna. En stor del av böckerna handlar om Stellas och den andra huvudkaraktären Jacs förflutna, liv och framtid. Pusselbitarna till deras personligheter läggs långsamt genom historien och läsaren kommer vilja ha mer. Stella är en person som rör sig i alla personkretsar utan problem och hon möter män och kvinnor som jämlikar. Hennes tunga är vass och i första boken får hon den portugisiske polismästaren att önska att han tagit semester. Sin sidekick Jac hittade hon som hemlös när han sålde julgranar i Gamla stan och hon lät honom flytta in hos sig. De två har skapat en oklar familjebild; kanske som syskon eller någon sorts mentorskap. Men det visar sig att Jack är den bas som får Stellas liv att fungera i vardagen där allt sker på volley och de blir beroende av varandra – verkliga människor men lite tillskruvade.

Anna beskriver miljön i en bok som om den är en egen karaktär, en komponent som samspelar med berättelsens huvud- och biroller. Portugal är hemtamt för Anna men den utländska miljön var ändå en utmanande extra krydda i skrivandet. Att beskriva verkligheten som den ser ut är viktigt för henne men hon har tagit sig friheten att förflytta sig fritt i tiden:

– En plats företeelser kan förändras genom åren och ibland väljer jag att skriva om saker så som de var för 25-30 år sedan eftersom minnet av dem lever kvar, säger Anna och fortsätter: Att skriva om Portugal var ett experiment där det svenska i historien tillförs med den svenska prästen, den svenska polisen, Stella, Jac och de andra. Jag låter dem berätta för läsarna om den portugisiska maten, dofterna, hur det ser ut, platserna. Och genom de personer som de möter i byar och städer kommer de portugisiska karaktärerna in. Det blir en bra mix som gifter sig och jag har gjort texten så att man ska känna sig hemma även om det är i Portugal.

Ljudböckerna – en nytänd lägereld

Att skriva direkt för ljud är en annan utmaning med böckerna om Stella. Anna låter dialogen bre ut sig där den tryckta romanen hade manat till tänkta tankar och beskrivningar och böckerna är kortare än normaltjocka tegelstenar:

– Tanken är att man ska kunna ha en helafton med boken om man vill, säger Anna. Ljudböcker har blivit ett nytt sätt för folk att umgås. Senaste året har jag fått jättemånga berättelser från människor som lyssnar tillsammans. En familj som skulle röja ur ett hus i Wales efter en gammal släkting hade satt på mina fyra första böcker och när de var slut var huset klart. En annan familj hade sorterat barnens lego efter färg i påsar samtidigt som de lyssnade – allihop, barnen också. Det blir som en lägereld och jag tror att den är här för att stanna.

Ljudböckerna om Stella är inlästa av Kerstin Andersson kommer ha en tätare utgivningstakt än böcker i vanliga fall har. Den första släpptes i mitten av september, den andra redan i oktober. Att lyssna på en bokserie påminner mer om att riva av en halv säsong på Netflix än att långsamt läsa en tryckt bok och både både Anna och förlaget Word Audio Publishing tror att läsaren inte vill vänta allt för länge på nästa del när den föregående är slut.

– Eftersom man konsumerar ljudböcker snabbare når man lättare en bredare publik vilket ger nya författare helt nya chanser, konstaterar Anna och fortsätter: Och i andra änden kanske människor som inte sett sig som läsare upptäcker böcker via streaming och andra tjänster och börjar läsa – det förändrar världen. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer nu, jag hoppas på en rad böcker om Stella York där varje bok utspelar sig i ett nytt land men allt hänger på om publiken tycker om det.

Om författaren

Anna Ihrén föddes i Göteborg 1971. Hon har länge arbetat som kommunikatör och debuterade som författare 2014 med Strandsittaren som är första delen av fem i deckarserien om Morden på Smögen. I sitt författarskap inspireras Anna av flera både svenska och internationella författare och hon har med sig flera skrivarutbildningar i bagaget. Anna bor med man och två barn i Sjövik utanför Lerum.

Här hittar du ljudböckerna

Prästinnans strand

Stella York kallas ner till Albufeira i Portugal för att utreda det mystiska mordet på den svenske prästens hustru. Paula hittas död under en liten fiskebåt vid strandruinen mitt i den gamla staden. Längs Algarvekusten saknas Stellas kompetens som expert inom Modus operandi. Hennes uppdrag blir att analysera brottsplatsen och obduktionsprotokollet för att genom sin erfarenhet och unika metoder hitta mördaren.

Men hennes chef på Stockholmspolisen, Nick Ernekow, sliter sitt hår. Stella är gränslös och tar ingen hänsyn till varken de sörjande eller de som driver utredningen lokalt på polisstationen i Albufeira. Hur ska Nick få del av Stellas resultat utan att hon saboterar polisrelationerna mellan Sverige och Portugal för alltid?
Vid sin sida har Stella den unge Jac. En dag för några år sedan hittade hon honom hemlös på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm och lät honom flytta in. Konstigt nog blir Jac alltmer den som får Stellas liv att hålla ihop. För det är något med Stella. Något i hennes förflutna som inte verkar vara helt som det ska. Samtidigt som Jac försöker ta reda på vad som hänt Stella så har han också aningar om att även Paulas förflutna är mörkare än den vackra bild som målas upp runt henne i samband med mordutredningen.

Prästinnans strand är en spännande deckare med vackra vyer, relationer och mörka hemligheter som någon är beredd att göra vad som helst för att dölja!

Streama på StorytelBookbeatNextory
Köp på BokusAdlibrisBokon

Konstnärens ö

Stella York och Jac sitter på ett plan som just ska landa på den vackra ön Mallorca som stiger upp ur havet likt en grönskimrande smaragd. Polischefen i Stockholm, Nick Ernekow, har kallat ner dem för ett nytt uppdrag. En ung student har hittats mördad i en av bergsbyn Valldemossas olivlundar. Den lokala polisen har bett om förstärkning och Nick ser ingen annan råd än att låta Stella York hjälpa honom eftersom han själv är tillsammans med hustrun Lina på husletarsemester längs Mallorcas turkosa vikar.

Vem kan hysa agg mot den ödmjuka och omtyckta studenten Cristóbal? Och kan flera studenter vara i fara? Mördaren verkar inte sky några medel för att lyckas i sin tanke. Men vad är motivet? Och vem kan man egentligen lita på?

Över Mallorca vilar fortfarande mörka minnen från tiden för Francisco Francos brutala styre över Spanien under 1900-talet. Men är det inte lite långsökt att tro att morden kan ha något med den sedan länge döde diktatorn att göra?

Efter succén med Smögenserien kommer nu deckarförfattaren Anna Ihrén med den nya internationella serien – Morden vid havet. Konstnärens ö, som är den andra delen i serien efter Prästinnans strand, är en spännande deckare fylld av vackra vyer, relationer och mörka hemligheter som någon är beredd att göra vad som helst för att dölja!

Streama på StorytelBookbeatNextory
Köp på BokusAdlibrisBokon

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny