fbpx

”Stark tvåsiffrig tillväxt” för ljudböcker i UK

Den brittiska marknaden för ljudböcker växer och lockar nya konsumenter till böcker. Foto: Fotolia.

Flera av de stora förlagen i Storbritannien säger att de fortfarande ser ”stark tvåsiffrig tillväxt” på ljudboksförsäljningen under 2018.

Ljudboksboomen har pågått i några år, eller kanske är det så att vi bara sett början på den? The Bookseller har pratat med flera av de större förlagen i Storbritannien som bekräftar att tillväxten på audio fortsätter även i år.

HarperCollins säger att de ser en stark tvåsiffrig tillväxt över hela utgivningen. Även om backlist växer så är det framför allt de stora titlarnas framgångar som samtidigt ”visar hur viktigt det är att släppa och marknadsföra böcker samtidigt i alla format”.

Även Hachette UK talar om stark tvåsiffrig tillväxt, vilket varit fallet de senaste fem åren. PanMacmillan är inne på sitt sjätte raka år med tvåsiffrig tillväxt och menar att deras ljudboksförsäljning växer snabbare än marknaden som helhet. Där finns exempelvis Peter James backlist som ökat 24 procent jämfört med förra året och ljudboksversionen av The Gruffalo som sålt 44 procent mer i år.

ANNONS

Penguin Random House var mer hemlighetsfulla med siffror men sa i alla fall att 2018 har varit ett fenomenalt år för audioutgivningen.

– Både podcasts och ljudböcker når ständigt växande publik och vi är särskilt exalterade över att se att audio når folk som print och eböcker traditionellt sett inte lyckats nå. Vi tror att ljudböcker är en möjlighet att introducera denna publik för nytt och annorlunda innehåll. Det gäller inte minst non-fiction som Sapiens (Yuval Noah Harari) som är ett långt och seriöst verk som troligen aldrig hade blivit en ljudbokshit för tio år sedan men som har legat på Audible Topp 10 mer eller mindre konstant det senaste året, säger Richard Lennon, förläggare på Penguin Random House UK Audio, till The Bookseller.

I artikeln nämns även ”nykomlingar” på marknaden som Bonnier Books UK som i somras gav ut sin första ljudbok (tidigare har de gått via andra ljudboksförlag) och sålde 20 000 exemplar av My Thoughts Exactly (Lily Allen) på bara två månader.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny