”Stark tvåsiffrig tillväxt” för ljudböcker i UK

Den brittiska marknaden för ljudböcker växer och lockar nya konsumenter till böcker. Foto: Fotolia.

Flera av de stora förlagen i Storbritannien säger att de fortfarande ser ”stark tvåsiffrig tillväxt” på ljudboksförsäljningen under 2018.

Ljudboksboomen har pågått i några år, eller kanske är det så att vi bara sett början på den? The Bookseller har pratat med flera av de större förlagen i Storbritannien som bekräftar att tillväxten på audio fortsätter även i år.

HarperCollins säger att de ser en stark tvåsiffrig tillväxt över hela utgivningen. Även om backlist växer så är det framför allt de stora titlarnas framgångar som samtidigt ”visar hur viktigt det är att släppa och marknadsföra böcker samtidigt i alla format”.

Även Hachette UK talar om stark tvåsiffrig tillväxt, vilket varit fallet de senaste fem åren. PanMacmillan är inne på sitt sjätte raka år med tvåsiffrig tillväxt och menar att deras ljudboksförsäljning växer snabbare än marknaden som helhet. Där finns exempelvis Peter James backlist som ökat 24 procent jämfört med förra året och ljudboksversionen av The Gruffalo som sålt 44 procent mer i år.

Penguin Random House var mer hemlighetsfulla med siffror men sa i alla fall att 2018 har varit ett fenomenalt år för audioutgivningen.

– Både podcasts och ljudböcker når ständigt växande publik och vi är särskilt exalterade över att se att audio når folk som print och eböcker traditionellt sett inte lyckats nå. Vi tror att ljudböcker är en möjlighet att introducera denna publik för nytt och annorlunda innehåll. Det gäller inte minst non-fiction som Sapiens (Yuval Noah Harari) som är ett långt och seriöst verk som troligen aldrig hade blivit en ljudbokshit för tio år sedan men som har legat på Audible Topp 10 mer eller mindre konstant det senaste året, säger Richard Lennon, förläggare på Penguin Random House UK Audio, till The Bookseller.

I artikeln nämns även ”nykomlingar” på marknaden som Bonnier Books UK som i somras gav ut sin första ljudbok (tidigare har de gått via andra ljudboksförlag) och sålde 20 000 exemplar av My Thoughts Exactly (Lily Allen) på bara två månader.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,