Denna artikel sponsras av författare/förlag

Deckarförfattaren Annika Sjögren är tillbaka med kortroman i ljudboksformat

Annika Sjögren Foto: Frida Sjögren

Efter några års tystnad återvänder Annika Sjögren i en för henne ny tappning. Skärvor av fruktan är en kortroman skriven direkt för ljud – en utmanande comeback som tagit Annika upp på banan igen. 

Efter några års uppehåll är deckarförfattaren Annika Sjögren tillbaka med sin femte bok i ordningen: Skärvor av fruktan. Boken är en psykologisk kriminalroman i kort format, skriven direkt för ljud och ges ut på WAPI förlag.

Huvudkaraktären Östen Jonzon är en nybliven men uttråkad pensionär som betat av hela listan av allt han tänkt göra efter pensionen på kort tid. En dag får han syn på en man i 35-årsåldern och inser att det är hans son – en son han aldrig har haft kontakt med och vars existens han heller aldrig berättat om för sin nuvarande fru. Snabbt inser Östen att sonen är en hemlighet som måste avslöjas och när han gör det startar en kedja av händelser som ingen hade kunnat förutse.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Deckare är Annika Sjögrens stora passion, inte bara att skriva utan även i största allmänhet. Vurmen för genren har hon haft med sig i decennier och när barnen var små skrev hon kriminalnoveller som hon sålde till tidningar. Det var när de vuxit upp som hon bestämde att det var dags för de långa böckerna. Sin inspirationskälla och husgud har Annika i deckarförfattaren Ruth Rendell – dennes sätt att ta sig an storyn genom människor som blir försatta i olika situationer har inspirerat Annika i hennes skrivande. I Annikas egna böcker är det inte klassiska dygnet runt-arbetande poliser, mordutredningar och hårdhudade kriminalare som står i centrum. Istället är handlingens gåtor ett sätt för henne att utforska mänskligt beteende:

-Alla mina böcker är psykologiska kriminalromaner där brotten begås i nära relationer, som relationsdramer med mord inblandat. Det som intresserar mig är vad som händer med människor när de hamnar i en situation som får dem att handla som de aldrig trott att de skulle kunna göra. Ingen människa är helt ond eller helt god och det är en spännande tanke som jag undersöker i mina böcker, säger Annika.

Formen med kortromaner är helt ny för Annika som antog Skärvor av fruktan som en utmaning när hon fick förfrågan om att skriva den från WAPI förlag.

-Jag tänkte att det var väldigt spännande att prova, säger Annika och fortsätter: – Jag som gärna har med flera berättarröster och parallella handlingar i mina böcker blev tvungen att strama upp berättelsen och inte göra för mycket utvikningar. Det blev definitivt en utmaning att hålla mig till enbart Östens röst genom hela boken men jag lärde mig mycket och höll nästan igen för mycket emellanåt. Så när redaktören läste manus och sa ”Här vill jag veta mer” reagerade jag med ”Wow jag får lov att breda ut mig!” och skrev lite till.

ANNONS

Boken utspelar sig, liksom Annikas andra böcker, till största delen i Härnösand där hon själv bor. Stadens siluett med gamla kåkar sätter igång hennes fantasi kring vad som egentligen händer bakom fasaderna. De hemtama miljöerna där hon själv befinner sig ligger överhuvudtaget henne nära till hands och som före detta lärare återkommer skolvärlden och dess olika yrkeskategorier flertalet gånger i böckerna. Härnösandsborna uppskattar de mörka historierna från hemorten och många som läst de tidigare böckerna har frågat efter när Skärvor av fruktan ska komma.

-Det är peppande att det är så många som hört av sig – det var tufft att komma igång igen efter uppehållet men nu har jag avslutat två manus och visat att det gick, säger Annika. Det är självklart roligt att vara ute och möta sina läsare och höra vad de tycker. Kanske är det knasigt men det bästa berömmet är när man förstört nattsömnen för någon som inte kunde lägga ifrån sig boken innan de läst klart.

Som nybliven pensionär tänker Annika ägna sig helt åt skrivandet. Nu kan hon viga all tid hon vill åt sin skrivprocess och i lugn och ro ta sig an sina karaktärer och historier. Distraktioner hemma lämnar hon gärna bakom sig när hon ska skriva och slår sig istället ner på Härnösands bibliotek under förmiddagarna för att utan stress leverera några sidor.

-Biblioteket har en positiv miljö och jag tror det tillför något att man sitter omgiven av böcker där, funderar Annika. Innan jag kommer igång med en bok arbetar jag ganska länge med personerna, sedan får historien komma spontant – jag har aldrig någon jättetydlig synopsis. Men det roligaste är nästan finslipandet efteråt när manuset väl är färdigt, det är som att sitta med ett stycke sten där man ska mejsla ut en skulptur.

Trots att Annika tyckte det var trögt att starta upp skrivandet igen har hon levererat två manus sedan hon kom i gång och förutom Skärvor av fruktan finns också nästa bok färdigskriven. När himlen håller andan kommer ut på Ordfront i mars 2019, i tryckt form.

– Det är spännande med ljudböckerna som kommer så starkt och blir ett helt nytt område i litteraturen, säger Annika. Men det är samtidigt en annan sak än den fysiska boken och jag tycker om att hålla en pappersbok i handen. Nu är jag på gång igen och det är skönt att känna.

ANNONS

 

Om Skärvor av fruktan:

 

Om författaren: 

Annika Sjögren föddes 1951 och växte upp i Hässelby i Stockholm men bor idag i Härnösand. Sedan många år tillbaka har Annika hyst en stark passion för deckare och medan hennes barn var små skrev hon  deckarnoveller som hon sålde till tidningar. När barnen vuxit upp tog hon sig an de långa romanerna och debuterade 2007 med Där ingen vind blåser. Efter dryga 35 år som lågstadielärare är nu Annika pensionerad och kan ägna sig helt åt författandet. Skärvor av fruktan är Annikas femte bok.

 

Köp boken: 

 


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se