fbpx

Annika Sandelin får Vanessapriset 2018 för insatser inom finlandssvensk barnlitteratur

Annika Sandelin. Foto: Niklas Sandström

Författaren och barnboksbibliotekarien Annika Sandelin tilldelas Vanessapriset 2018 för sina mångsidiga och passionerade insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen.

Annika Sandelin debuterade som författare 1999 med Dikter om öden och döden (tillsammans med Stella Parland). Därefter har hon skrivit flera böcker, de flesta för barn. De senaste är Säg hej (2017) som hon gjort tillsammans med illustratören Linda Bondestam och Nattsvart och underbart (2018). Hon nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för Råttan Bettan och masken Baudelaire tillsammans med illustratören Karoliina Pertamo.

Nu tilldelas hon det nyligen instiftade Vanessapriset, som lyfter fram barn- och ungdomslitteratur på svenska i Finland. Hösten 2018 delas priset ut för andra gången.

ANNONS

”Kring allt vad hon gör står en fläkt av gott humör och vilda äventyr och värme, en lämplig portion galenskap och en djup förståelse för hur det är att vara liten”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

Vanessapriset delas ut vartannat år för förtjänstfulla insatser att för främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. Prissumman är 10 000 euro.

– Vanessa var en liten flicka som tyckte om böcker. Vi som var hennes mamma och mormor läste ofta för henne, senare läste hon för oss. Att läsa var för henne att dela upplevelser med andra. Vanessa var nio år när hon i april 2015 diagnostiserades med leukemi och dog några månader senare. Vi tänker i dag att vi vill ta vara på hennes bokvärld och försöka ge något av den vidare, säger Vanessas mamma Linda Ramadani och hennes mormor Tua Forsström, som tillsammans med Moomin Characters grundade Vanessastiftelsen i april 2016.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.