Annika Sandelin får Vanessapriset 2018 för insatser inom finlandssvensk barnlitteratur

Annika Sandelin. Foto: Niklas Sandström

Författaren och barnboksbibliotekarien Annika Sandelin tilldelas Vanessapriset 2018 för sina mångsidiga och passionerade insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen.

Annika Sandelin debuterade som författare 1999 med Dikter om öden och döden (tillsammans med Stella Parland). Därefter har hon skrivit flera böcker, de flesta för barn. De senaste är Säg hej (2017) som hon gjort tillsammans med illustratören Linda Bondestam och Nattsvart och underbart (2018). Hon nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för Råttan Bettan och masken Baudelaire tillsammans med illustratören Karoliina Pertamo.

Nu tilldelas hon det nyligen instiftade Vanessapriset, som lyfter fram barn- och ungdomslitteratur på svenska i Finland. Hösten 2018 delas priset ut för andra gången.

”Kring allt vad hon gör står en fläkt av gott humör och vilda äventyr och värme, en lämplig portion galenskap och en djup förståelse för hur det är att vara liten”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

Vanessapriset delas ut vartannat år för förtjänstfulla insatser att för främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. Prissumman är 10 000 euro.

– Vanessa var en liten flicka som tyckte om böcker. Vi som var hennes mamma och mormor läste ofta för henne, senare läste hon för oss. Att läsa var för henne att dela upplevelser med andra. Vanessa var nio år när hon i april 2015 diagnostiserades med leukemi och dog några månader senare. Vi tänker i dag att vi vill ta vara på hennes bokvärld och försöka ge något av den vidare, säger Vanessas mamma Linda Ramadani och hennes mormor Tua Forsström, som tillsammans med Moomin Characters grundade Vanessastiftelsen i april 2016.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL