ANNONS

Maria Telenius, handläggare för Bokstart hos Kulturrådet. Foto: Privat

Bokstarts pilotprojekt har fallit väl ut visar Kulturrådets rapport

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En sammanställning av erfarenheter från de fem pilotprojekten i Bokstart visar att satsningen varit mycket lyckad. Nu öppnar Kulturrådet upp för att fortsätta utveckla Bokstart med nya projekt.

2014 startade Kulturrådet på eget initiativ det språkutvecklande projektet Bokstart där bibliotek och barnhälsovård gått in för att vända trenden av bristande läsförmåga hos barn. Det började med fem pilotprojekt under de första åren och efter goda resultat under pilotperioden fick Kulturrådet 2017 i regeringsuppdrag att utvidga Bokstart till fler regioner och koppla satsningen till förskolan. Kulturrådet har en förstärkning med 10 miljoner kronor per år mellan 2017 och 2020. Pengarna fördelar Kulturrådet bland annat till projekt och språknätverk över hela landet i syfte att:


ANNONS


• stärka föräldrar i deras betydelsefulla roll för sina barns språk-, kommunikations- och läsutveckling
• utveckla samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola samt med familjen
och
• öka och sprida kunskap om små barns språk-, kommunikations- och läsutveckling.


ANNONS


Pilotprojekten har hittills koncentrerats kring samverkan mellan bibliotek och barnhälsovård. Föräldrar och barn har sedan fått besök av biblioteken i hemmet vilket bidragit till unika möten som kunnat utformas efter individuella behov. Överlag visar en färsk rapport om projektet som Kulturrådet gjort att hembesöken både har stärkt föräldrarnas roll i språkutvecklingen men också relationerna mellan de inblandade parterna.

– Erfarenheterna från projektet som samlats i rapporten visar att hembesöken är en mycket effektiv metod, säger Maria Telenius som är handläggare för Bokstart hos Kulturrådet. Det vi gör nu under resterande tid av regeringsuppdraget är att öppna upp för fler projekt där kommuner och regioner kan söka ekonomiskt stöd. Vi fortsätter med hembesöken men vi säger också till kommuner och verksamheter att utveckla sitt arbete utifrån de lokala förutsättningar och behov de har.

Kulturrådet vill att även förskolorna ska knytas närmare Bokstart som en tredje part. De har inte varit med i pilotprojekten men de är en så stor del av många små barns liv att Kulturrådet nu uppmuntrar dem till att börja samarbeta med biblioteken och bvc för att nå ännu fler i målgruppen.

– Olika parter kan komplettera varandra ur sina olika perspektiv men också utveckla saker tillsammans, säger Maria och fortsätter: Vi ser gärna att man bygger på det man redan gör men också att man ska börja leta efter vilka insatser som behövs hos målgruppen.

Idélabbet är en nystartad del av Bokstart – ett utvecklingsprogram dit kommunerna kan anmäla personer som arbetar med projekten. Där får man verktyg för att kunna forska i vilka situationer som finns hos målgruppen i den specifika kommunen innan man funderar på vilken metod man ska använda för att möta behoven.

Det tar tid att skapa förändring – rapporten vittnar om att pilotprojekten först på tredje året började hitta rätt form och struktur. Hembesöken visade sig vara en bra ingång men även om många kommer ha med det i sitt program är kommande år ett fortsatt utforskande för att hitta de bästa sätten.

– Det finns inte en metod och vi frångår tänket att hembesök skulle vara en metod som passar alla, säger Maria. Vi kommer följa upp alla projekt även framöver och vill ha en nära dialog så att vi kan stödja och utveckla dem tillsammans. Det har också blivit tydligt för oss att behovet av att utbyta erfarenheter är stort och vi på Kulturrådet kommer medverka till att alla får ta del av varandras arbete.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »