ANNONS

Varumärkesskydd av ordet ”cocky” i boktitlar stoppas i USA

Cocky – ett populärt ord i boktitlar. Kanske har det blivit ännu mer populärt sedan en författare försökte varumärkesskydda det.

Romanceförfattaren Faleena Hopkins har under några månader jagat andra författare efter att ha varumärkesskyddat ordet ”cocky” för användning i boktitlar. Nu backar hon efter ett domstolsbeslut.

Efter ett domstolsbeslut är det återigen fritt fram för författare och förlag att använda ordet ”cocky” i boktitlar, rapporterar Inquisitr.

Vi skrev i en krönika om titelskydd i våras om ett amerikanskt fall där Faleena Hopkins, författare till bland annat bokserien Cocky, ansökte om varumärkesskydd för användning av just ordet ”cocky” i titlar. Hon var inte sen med att kontakta andra författare som använt ordet och be dem ändra titlarna.

Detta något bisarra fall, där Hopkins till och med gick så långt att hon försökte stämma flera andra författare, gav upphov till hashtaggen #cockygate och många ansåg att det var orimligt att ta patent på ett så pass vanligt ord.

ANNONS

Den pensionerade advokaten Kevin Kneupper engagerade sig för att ogiltigförklara varumärkesskyddet och samtidigt drev Hopkins själv på en rättegång mot ett par andra författare som i protest började samla ihop material till en antologi vid namn Cocktales under namnet ”The Cocky Collective”, vilket ledde till att konflikten gick upp i rätten.

Enligt Inquisitr har domstolsbeslutet resulterat i att Hopkins har dragit tillbaka sin ansökan om varumärkesskydd. Det är inte offentligt vilken sorts uppgörelse som parterna har kommit överens om, men klart är alltså att det är helt okej att använda ordet ”cocky” i sin boktitel framöver.

Läs mer om snarlika titlar och vilket skydd som finns för titlar i Sverige här.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se