Denna artikel sponsras av författare/förlag

Ramona Fransson knyter ihop historien med sista delen i Leah Quiller-trilogin

Författaren Ramona Fransson. Foto: Linda Lundkvist

På mindre än ett år har deckarförfattaren Ramona Fransson levererat tre böcker i serien om Leah Quiller. Historien om polisen som skipar dubbel rättvisa för ”sina” brottsoffer är ett sammanhängande flöde uppdelat på tre där ingen del är fristående från någon annan. 

I samma andetag som årets mörkare hälft börjar märkas på riktigt kommer den tredje och avslutande delen i Ramona Franssons spänningstrilogi om polisen Leah Quiller, aka grevinnan Caroline von Steinberg. Boken, Leah Quiller skipar rättvisa två gånger – Uppgörelsen, tar vid exakt där den andra boken slutade – detta är ingen serie som ska läsas fristående utan en fortlöpande historia som börjar från början i bok nummer ett och slutar först på sista bladet i bok nummer tre.

Ramona har varit deckarförfattare i många år och innan historien om Leah skrev hon elva böcker om spaningsledaren Greger Thulin. Den avslutande boken om Leah har redan innan releasen den 24 augusti lovordats av flera som läst något av de förhandsbokade exemplaren:

– Jag har fått jättefin respons och många har frågat om jag inte ska göra fler, säger Ramona. Men Leah är bara Leah i tre delar, mer blir det inte. Punkt slut. Och det känns faktiskt ganska skönt att ha avslutat henne – man kan sluta när det är som bäst, det är inget fel i det. I den tredje delen får man veta allt som har gjorts och allt som följt på det. Den är grym men också otroligt spännande och den kommer att hålla läsaren vaken.

Under hela Ramonas författarkarriär har hon använt verkligheten som inspirationskälla och hennes deckare har varit ett sätt för henne själv att ta upp saker som har hänt på riktigt:

– Att det blivit så handlar från början om mina egna upplevelser, säger Ramona. Min mor flydde från Östtyskland och min far var jude så jag hade en roll hemma och en annan i skolan. När jag var elva år mördades min moster av sin före detta make här i Göteborg och det är en del av min bakgrund. Barndomen påverkar oss och när offer inte får rättvisa eller upprättelse blir jag arg. Jag kan aldrig se på brottslingar som att det är synd om dem – det är offren som upplevt smärtan och den ofattbara skräcken som det är synd om. Mitt liv är präglat av min barndom, men att man påverkas av den behöver inte betyda att man själv slår på andra. Istället har jag alltid försökt stå upp för de som är svaga och inte har en egen röst.

Ramonas huvudkaraktär Leah är polis och grevinna – en dubbelnatur som föds i trilogins början då Leah själv utsätts för ett ohyggligt övergrepp och lämnas att dö i ett dike. Leah överlever och i händelsens kölvatten utbildar hon sig till polis för att hjälpa människor. Men längs vägen upptäcker hon att hon vill gå längre och skipa dubbel rättvisa när rättssystemet brister och inte räcker till.

– Fallen jag tar upp i böckerna om Leah är till 90 procent på riktigt och har hänt här i Sverige men jag har ändrat namn och platser för att minska igenkänningen, säger Ramona. Idén till trilogin började med nyårsafton i Köln (2015 urartade det allmänna nyårsfirandet i Köln i en rad sexuella massövergrepp, red. anm.) Men innan dess kom den arabiska våren 2010, där en kvinnlig, kanadensisk journalist, Lara Logan, utsattes för taharrush game där hon bars i väg och våldtogs brutalt under 40 minuter av flertalet män. Våldtäkterna stod som spön i backen då och hela Europa pratade om dem – men inte i Sverige. Här var det tyst. Då gick jag i taket och skapade Leah.

Är fallen Leah tar sig an ett sätt för dig att skipa en andra rättvisa för brottsoffren det handlar om?
– Ja, på sätt och vis, säger Ramona. Jag känner inte dem men jag skulle vilja ge dem den upprättelsen de är värda. Jag har en vän som är brottsmålsadvokat och när man läser vissa förundersökningar och domar så reser sig håret på armarna. De får mig att tugga fradga för jag blir så arg.

Sedan 2006 driver Ramona och hennes man Thommy Fransson Anomar förlag och Ramona uppskattar den frihet det ger henne att helt själv välja precis vad hon vill skriva om.

– Jag behöver inte bry mig ett smack om vad någon annan tycker, säger hon med ett leende. Och det är så det ska vara, man ska kunna skriva om det som ligger en närmast om hjärtat.

Den filosofin har fungerat för Ramona som idag har en stor läsekrets och vars böcker lästs in av bland andra skådespelaren Reine Brynolfsson.

– Reine läste in böckerna om Greger Thulin och gjorde det fantastiskt bra. Jag trodde att han skulle fortsätta och läsa in historien om Leah men han ringde upp mig och sa ”Nej, det är inte jag som ska läsa den, det ska vara en kvinnlig röst”. Han rekommenderade Gunilla Leining och jag föll för henne. Hon har läst in alla tre delarna och har gjort ett kanonjobb med det, säger Ramona och fortsätter: Jag är inte känd som Läckberg och har inte suttit i en enda tv-soffa, men med varje bok har jag varit med i Radio Göteborg och TV4:s lokal-tv när det fanns. Det är allmänt känt att jag är tuff också och jag tror att det tillsammans med word-to-mouth gjort att det har gått så bra för böckerna om Leah.

Om författaren:

Ramona Fransson är en svensk författare med tyskt påbrå bosatt i centrala Göteborg. Hon har tidigare gett ut bland annat elva deckare om huvudkaraktären Greger Thulin och de två självbiografierna Älskling, vi blir inte med barn och Ändhållplats Sverige. 

Leah Quiller. Del 3, Uppgörelsen

Leah Quiller. Del 3, Uppgörelsen
Serie Leah Quiller trilogi
Författare
Medverkande
Förlag Anomar Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor265
Vikt520 gr
Utgiven2018-08-20
SABHc
ISBN 9789187779558
Detta är den avslutande delen av trilogin Kriminalkommissarie Leah Quiller skipar rättvisa två gånger Uppgörelsen.

Kriminalkommissarie Leah Quiller har vid ett flertal tillfällen varit hemma på sitt gods på Österlen, där hon alltid är känd under sitt rätta namn grevinnan Caroline von Steinberg, och för varje gång får hon en större längtan att återta sin rätta identitet. Men hon vet också att för att återfå friheten måste hon hitta mannen som både våldtog och misshandlade henne brutalt och lämnade henne att dö i ett dike. Vid en av festerna hos en granne på Österlen möter hon återigen sin före detta make, Tom Hillman, och den här gången visar han upp en arrogant sida hon aldrig tidigare sett. Han chockar henne med att påstå att han vet vem som våldtagit och misshandlat henne för femton år sedan. Leah vill inte tro på honom, men beslutar sig för att ta reda på om det verkligen kan vara sant.

Ramona Fransson har tidigare skrivit elva verklighetsbaserade deckare med spaningschef Greger Thulin och de utspelar sig på Tjörn och i Göteborg.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se