Denna artikel sponsras av författare/förlag

Amanda Kallin och Tina Mannegren vänder självhjälpsboken upp och ner

Författarna Amanda Kallin och Tina Mannegren. Foto: Photografy & Sons

Efter alla böcker om självhjälp kommer nu en självstjälpsbok, en galghumoristisk motvikt. Debuterande författarduon Amanda Kallin och Tina Mannegren skriver om personlig outveckling och blandar humor och allvar.

”En gripande självstjälpsbok i hur man tar sig an ett liv i motvind. Boken är lika mycket en handbok i personlig outveckling som en omvänt psykologisk självbiografi. Författarna utforskar områden som ångest, avund och rastlöshet, ger konkreta guider i prokrastinering, hälsa och privatekonomi – och väver samtidigt in egna erfarenheter.”

Så påbörjas beskrivningen av en rätt ovanlig debutbok. Så vi börjar med författarnas bakgrund. De kallar sig ”två dårar under 30-årssnåret med småstadskomplex, storhetsvansinne, och förmodad stundande livskris”. Tina Mannegren är utbildad civilingenjör och jobbar som managementkonsult, Amanda är grafisk designer som harvat på i branschen ett bra tag.

– Vad som karakteriserar oss mest är vår långa vänskap och den synergieffekt som uppstår när vi tar oss an nya idéer, tankesätt eller projekt, säger Amanda.

Ett sådant projekt blev alltså boken Gå Vidare är Silver – Älta är Guld. Även om ingen av dem skrivit professionellt tidigare har båda två alltid haft skrivande som central del i livet.

– Amanda har bland annat några riktigt deppiga dagböcker och 15 tusen tweets i bagaget. Jag har mängdproducerat sms, skrivit några noveller och spenderat mycket tid på MSN Messenger. Skrivandet är nog lite av vårt ”go to-place”. Vi kommer förmodligen aldrig se oss själva som några som skriver, fastän vi gör det en hel del, säger Tina Mannegren.

Hur föddes idén till boken?
– Redan vid uppstarten av vår vänskap under tidiga gymnasietiden var vi varma i kläderna när det kom till stötande och blötande av livets mening. Under våra år på jorden har vi båda kämpat på i ständig motvind, och en dag beslutade vi oss helt enkelt för att få rätsida på gåtan som är Livet. Ett hårt arbete som började i Facebook-chatten, säger Amanda.

– Självdistansen har alltid legat nära till hands eftersom vi båda har vuxit upp i den ironiska generationens kölvatten med Killinggänget, Yrrol och Rally i P3. I bagaget har vi inte bara år av ältande, självtvivel och navelskåderi utan också ett medfött driv att till varje pris försöka passa in och inte vara till besvär. Vi hittade en glädje och distans i det cyniska sättet att se på livet och ville dela med oss av våra erfarenheter kring just det, för att få folk att slappna av lite men också själva få någon typ av upprättelse för svunna tider. Utan att vi märkte det blev skrivandet ett sätt att kanalisera en del av mörkret, boken blev vår stöttepelare.

– För det andra så kände vi att det saknades något i litteraturen som vände sig till vad vi kallar ”den andra sidan”, det vill säga alla oss som den traditionella självhjälpsboken inte biter på. Något med mindre press, som istället för att ge en ångest för att man aldrig kommer bli lycklig låter läsaren inse att även om hen dragit nitlotten i perfektionslotteriet så finns det fler som också gjort det.

Titeln Gå Vidare är Silver – Älta är Guld började som ett arbetsnamn och hängde liksom med hela vägen, berättar de båda.

– Vi har ju själva ältat en del i våra dagar, säger de och skrattar.

Det är en rätt lång skrivprocess som ligger bakom den färdiga boken.

– Vi har räknat ut att vi skapade vårt första delade dokument år 2014. Det skulle sedan dröja flera år av sporadiskt skrivande utan styrfart, tills det i höstas vände helt. Tidigare hade vi spenderat mycket tid nere i gropen och inte fått ur oss så mycket rent konkret. Det var efter några flyttar, miljöombyten och terapisessioner som vi fick distans nog att skriva om det. Vi var nog helt enkelt inte redo innan. En dag sa vi att ”ska vi inte bara skriva färdigt åbäket?”, säger Amanda.

Men att ha bestämt sig är som vi alla vet ingen garanti för att något faktiskt kommer bli gjort. De valde därför att addera en crowdfundingkampanj till det redan övermäktiga projektet för att kunna trycka några exemplar på skoj. Genom att utlova både personliga omnämnanden, egna sidor och inte minst ”färdiga” böcker till de som donerade till tryckkostnaden cementerade tjejerna en enkelriktad väg mot sitt livsverk. Med en tidsfrist på generösa två månader.

– Kickstartern flög på ett sätt som vi aldrig hade kunnat ana. Att våra nära och kära var i chock över initiativet var uppenbart, men också att människor generellt suktar efter att vara medskapare i kreativa vansinnesprojekt. 15 dagar senare gick kampanjen i mål, med intäkter på 30 procent över det satta målet. Återstod gjorde endast att skriva färdigt bokens samtliga halvfärdiga kapitel, korrekturläsa, formge, trycka, packa, skicka och slutligen bryta ihop.

De böcker som blev över efter Kickstartern skickades ut till förlag, och resulterade lyckligtvis i ett napp på kroken. Sedan dess har mycket hänt – boken har fått en rejäl upprustning vad gäller innehållet och en splitter ny kostym. Som vanligt har det mesta skrivits på distans, där de båda har jobbat i samma delade dokument.

– Egentligen vet nog inte någon av oss hur det hela har gått till och om det var våra nära och kära som var förvånade när vi lanserade idén är det vi som är förvånade över att vi slutförde den, säger Tina.

Vem tänker ni ska läsa boken?
– Boken vänder sig främst till vad vi kallar ”den andra sidan”, det vill säga alla som ännu inte lyckats hitta lyckan i ”be your best self” och precis som oss anar att bäst före-datumet för ”du är bra som du är”-affirmationer framför spegeln sedan länge har passerat, säger Tina.

– Vi är själva levande exempel på att man kan ha användning för denna typ av livsinställning. Med scenariot att må dåligt eller vara olycklig eller känna att livet inte levererar följer inte någon omedelbar drivkraft att dessutom göra något åt det. Man vet kanske inte ens vad man skulle säga till sina nära och kära, eller vården för den delen, av rädsla för att de skulle säga ”du kanske borde äta lite bättre och festa mindre och istället gå ut i solen”. Där kommer galghumorn väl till användning, för den kan öppna dörrar till ens inre utan att kräva något tillbaka. Målgruppen är nog egentligen ganska bred (för ingen är väl perfekt?) och kort sagt gillar man nog boken om man någon gång himlat med ögonen åt den som sagt att man ska tänka positivt när man mått som mest pissigt, säger Amanda.

Läser ni själva självhjälpsböcker?
– Man behöver inte läsa självhjälpsböcker för att bli indoktrinerad med att man bör bli en perfekt person. Generellt sett maler vi inte direkt i oss självhjälpsböcker till vardags, och det kanske är därför vi har skrivit en så pass annorlunda bok själva. Det blir mest romaner av antingen humoristisk eller samhällskritisk karaktär (eller något som har båda). Men visst har det blivit några köp av positivt tänkande-böcker genom åren, men de verkar tyvärr inte ha hjälpt, säger de båda och skrattar.

Fyra snabba tips på hur man kan jobba med personlig outveckling:
För det första: slappna inte av! Så fort du säger till dig själv att göra det öppnar du boxen till förväntningar på jaget och med det följer fiaskot, känslan av oduglighet och slutligen istället en starkt oavslappnad inställning till livet.
För det andra: tänk inte positivt! Om allt på förhand är positivt laddat blir fallet högre när det väl skiter sig. Ett misslyckande definieras av dig själv endast och om misslyckande är utgångspunkten finns ju inget att förlora genom att testa, någonsin?
För det tredje: var självisk! Tänk bara på dig själv och sätt dina egna behov och önskningar främst i alla situationer. Så gör ändå alla andra. Och se dig själv som den där kompisen som alltid ställer till det rejält – som du ju gillar gränslöst ändå.
För det fjärde: skjut upp! Det är när vi skjuter upp saker som vi får förståelse för deras egentliga värde.

Boken släpps alltså i augusti 2018 och frågan är vad som är planen efter det, fler böcker eller föreläsningar. Sådant som författare brukar göra.

– Vårt livsändamål verkar vara att göra folk medvetna om att det de gör har konsekvenser som kanske inte rimmar med hur de egentligen vill leva sina liv. Eller hur de föreställer sig att de lever sina liv. Ingen skulle till exempel medvetet fokusera på att odla sitt självhat, men ändå råkar det vara precis det många gör. I slutändan brinner vi nog bara för att våra medmänniskor ska få upp ögonen och bli lite mer ödmjuka inför sitt exceptionellt dåliga förhållningssätt till livet. Där är vi självlärda gurus. Vi tror på galghumorn som vapen, säger Amanda Kallin.

– Rent konkret har vi precis rivit av vår första föreläsning på samma ämne. Större mål framåt känns onödigt att sätta upp eftersom vi då riskerar att tappa sugen på vägen. Vi har dock planer på en till bok – och då ger vi oss in på det skönlitterära området, säger Tina Mannegren.

Just nu kan man förhandsbeställa boken på Bokus >>

Gå Vidare är Silver - Älta är Guld

Gå Vidare är Silver - Älta är Guld
Författare
Förlag Belletrist Boomtown Publishing
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor158
Vikt335 gr
Utgiven2018-08-30
SABDokb
ISBN 9789198345674

En gripande självstjälpsbok som visar vägen bort från strävan att bli ”ditt bästa jag”, mot det imperfekta. Konkreta guider som ”Konsten att prokrastinera – gör imorgon vad du kunde gjort idag” och ”Quattro Stagioni – att överleva ett kalenderår” blandas med filosofiska reflektioner om ångest, självhat och privatekonomiska dilemman. Det är en omvänd självhjälpsbok som öppnar dörrar till det inre rummet utan att kräva något tillbaka.

Med sylvass galghumor debuterar författarduon Amanda Kallin och Tina Mannegren med vad de själva kallar en lika delar omvänt psykologisk självbiografi som en handbok i personlig outveckling.

Den här boken är för alla oss som den traditionella självhjälpsboken inte biter på. Istället för att ge ångest för att du aldrig kommer blir lycklig låter den läsaren inse att du inte måste vara perfekt.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se