Denna artikel sponsras av författare/förlag

Lär dig förstå din introverta partner i Den tysta relationen av Anders Nyman

Förläggaren och författaren Anders Nyman. Foto: Conny Palmkvist

I den nya boken Den tysta relationen: Att leva med en introvert partner och hur man får det att fungera ger Anders Nyman handgripliga tips på att få en relation mellan en extrovert och en introvert person att fungera.

Anders Nyman är i grunden grafisk formgivare men arbetar sedan 2014 som förläggare på Whip Media och är även författare till en handfull titlar. Han har skrivit två romaner under eget namn, Static och Brus, en tredje roman under pseudonym och en tidigare fackbok, Bokomslag.

I början av juli 2018 släpptes hans senaste bok Den tysta relationen: Att leva med en introvert partner och hur man får det att fungera. Det är en handbok för alla som kan identifiera sig som mer eller mindre extroverta och som har ett förhållande med en person som är mer lagd åt det introverta hållet. För en relation mellan dessa två ytterligheter är nämligen inte alltid helt problemfri.

– Det kan ofta uppstå slitningar och kommunikationsproblem i relationer där man befinner sig långt ifrån varandra på spektret introvert–extrovert. Om ingen av parterna riktigt förstår varandra och inte heller anstränger sig för att göra det är risken att man börjar tära på relationen eller till och med ger upp. Men det är möjligt att hitta en bättre balans, säger Anders.

För den som är obekant med begreppen extraversion och introversion handlar det, något kortfattat, om olika stora behov av social interaktion och vad som ger en energi. En extrovert person får energi av att umgås med andra människor i sociala sammanhang, medan en introvert person i större grad töms på energi av att vara social och behöver återhämtning i lugn och ro. Begreppen har använts inom psykologin ända sedan Carl Gustav Jung introducerade dem på 1920-talet.

– Det här handlar inte om att något är rätt eller fel, utan det är bara två olika personlighetstyper, säger Anders och påpekar att det inte heller är svart eller vitt; många befinner sig någonstans i mitten av spektret med kanske bara en liten övervikt åt endera håll.

Bokidén kom från en Facebookgrupp

Själv kom Anders i kontakt med begreppet introversion för runt 6 år sedan. Han stötte på ett TED-talk av Susan Cain, en amerikansk författare som precis hade kommit ut med boken Quiet som handlade om just introversion.

– Detta gjorde mig väldigt intresserad av ämnet. Plötsligt fick jag nyckeln till varför jag själv är som jag är, och hon öppnade upp en helt ny värld av nya sanningar för mig. Strax därefter kom Linus Jonkmans bok Introvert, som också genast intresserade mig. Det slutade med att jag gav ut den som ljudbok i Sverige.

Men Anders intresse för ämnet slutade inte där. Han bestämde sig för att starta en Facebookgrupp för att samla personer som intresserar sig för ämnet. Gruppen ”Introvert Sverige” växer ständigt och har idag över tusen medlemmar.

– I diskussionerna i gruppen såg jag mer och mer hur folk ofta tog upp hur svårt det är med en partner som inte är lika introvert som de själva är. Jag konstaterade att det finns ett behov av kunskap om hur introversion och extraversion fungerar i just relationer.

Den tysta relationen är till stor del baserad på Anders egna upplevelser och erfarenheter då han själv har en relation med en mycket extrovert partner i bagaget. Men Facebookgruppen visade sig vara ett perfekt forum för att få mer underlag till boken, och Anders har ställt frågor, gjort enkäter och i en del fall intervjuer med medlemmar som har ställt upp och delat med sig av sina egna historier.

Boken är skriven på ett lättillgängligt vis med syfte att vara lättsmält (även för extroverta personer som inte är lika benägna att ”grotta ner sig” i ett visst ämne, tillägger Anders skämtsamt). Poängen är inte att presentera vetenskap och siffror utan att fokusera på det mänskliga ur ett vardagsperspektiv.

Dialog är kärnan i ett problemfritt förhållande

Anders menar att nyckeln till ett förhållande med mindre friktion ligger i att skapa förståelse för varandras olikheter och framförallt att prata med och lyssna på varandra. Då skapas nämligen en grund för att bygga upp relationen istället för att riva ner den.

– Jag kan inte nog betona vikten av dialog. Här måste bägge bidra och anstränga sig: den extroverta måste lära sig att lyssna och förstå, och den introverta måste lära sig att förmedla sina tankar och idéer.

Och även om boken i första hand riktar sig till extroverta som lever med introverta så kan den lika gärna läsas av en introvert, eftersom tipsen fungerar åt båda håll. För bägge sidor är det dock viktigt att komma ihåg att du aldrig kan programmera om din partner. Försök istället hitta fördelarna med era olikheter; genom att vara medvetna om dem kan ni också dra nytta av dem.

Titeln Den tysta relationen är med andra ord en smula motsägelsefull då budskapet i boken är att prata så mycket som möjligt. Vad gäller titeln är den ett direkt hommage till Linus Jonkmans bok Introvert. Den tysta revolutionen, i sin tur en hyllning till redan nämnda Susan Cain som drev en nätkampanj vid namn The Quiet Revolution. Att ordet ”tyst” återkommer har att göra med att extroverta ofta uppfattar introverta personer som tystlåtna och tillbakadragna (den som känner en introvert väl vet att det inte alltid stämmer).

Har du vid det här laget hunnit analysera ditt eget förhållande och bli orolig för om det kommer att hålla i längden? Ta det lugnt, enligt Anders finns det hopp.

– Befinner man sig extremt långt ifrån varandra så kan det vara svårt att få det att fungera, men är bägge parter bara väldigt medvetna om vad det handlar om så tror jag att man hitta en lösning ändå. Man ska inte överge en relation för att man inte fattar hur den andra funkar.

En grund i allt det här är naturligtvis att förstå sig själv, och Anders tror att varje individ hade mått bra av att veta vilken personlighetstyp man är. Det är viktigt inte minst inom privatlivet men även i hög grad inom arbetslivet. På nätet finns mycket bra och kortfattad generell information om bland annat introversion, och även ett stort antal tester.

– Jag rekommenderar alla att göra testet på 16personalities.com. Det är en teori av många, men jag tycker det ger rätt mycket aha-känsla och är förvånansvärt träffsäkert. Om alla människor hade fått bättre insikt om sig själva skulle vi få mycket bättre förståelse för varandra.

Läs mer om Anders Nymans författarskap här.

Den tysta relationen : att leva med en introvert partner och hur man får det att fungera

Den tysta relationen : att leva med en introvert partner och hur man får det att fungera
Författare
Medverkande
Förlag Whip Media
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor139
Vikt220 gr
Utgiven2018-07-06
SABDoga
ISBN 9789188579348
<p >Är din partner tystlåten, navelskådande och ovillig att hänga med ut på krogen eller följa med på stora släktkalas? Brukar hon eller han undvika afterwork med kollegorna och tillbringa kvällarna med att läsa en bok uppkrupen i favoritfåtöljen? Tar det evigheter att få svar på de enklaste frågorna?

<p >&nbsp;

<p >Lugn!

<p >&nbsp;

<p >Din partner är troligen introvert. Och även om det är helt ofarligt kan det vara bra för dig att veta vad introversion innebär och hur ni bäst utvecklar er relation i en positiv och kärleksfull riktning.

<p >&nbsp;

<p >Det är inte lätt att få ett förhållande att fungera över huvud taget i dagens samhälle, med all stress och alla krav, och det blir inte lättare av att vara varandras mentala motsatser. Men kärleken övervinner allt, eller hur? 

<p >&nbsp;

<p >Genom att pedagogiskt beskriva era olikheter och ge konkreta tips och råd och tydliga exempel ur vardagen låter författaren Anders Nyman dig lära känna din partner bättre och få en ökad förståelse för dennes personlighetsdrag. Han uppmanar er återkommande till dialog. För när ni börjar prata om hur ni känner händer spännande saker.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se