fbpx

Den Nya Akademien delar ut ett eget litteraturpris i höst

Det blir inget Nobelpris i höst, men ett internationellt litteraturpris ska likväl delas ut – av Den nya akademien. Foto: iStock

En tillfällig akademi som stöttas av fler än hundra personer från Kultursverige har bildats för att dela ut ett internationellt litteraturpris, eftersom något Nobelpris inte kommer att delas ut i år. Bibliotekarier kan nominera kandidater till och med den 8 juli.

Svenska Akademien pausar Nobelpriset i höst för att istället dela ut två pris under 2019. Men detta ska inte få hindra att det delas ut ett internationellt litteraturpris i år, menar Den Nya Akademien, en ideell förening som består av 107 personer.

Initiativtagare var ursprungligen Alexandra Pascalidou som kort efter att Svenska Akademien meddelat uppehållet skrev på Twitter att hon ville starta en ny akademi. Kort därefter började en grupp människor från olika delar av Kultursverige diskutera i sociala medier hur de skulle kunna dela ut ett alternativt pris.

ANNONS

På sin hemsida skriver Den Nya Akademien att priset delas ut ”för att påminna om och påvisa att litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt – inte privilegier, jäv, arrogans och sexism”. De skriver också: ”I tider då mänskliga värden alltmer ifrågasätts blir litteraturen förtryckets och tystnadskulturens motkraft. Just därför är det extra viktigt att världens största litteraturpris delas ut även 2018.”

Litteraturpriset kommer att ha en liknande tidsplan som Nobelpriset, fast själva prisförfarandet ser annorlunda ut. Den nya akademien har bjudit in Sveriges alla bibliotekarier att nominera författare (senaste dagen att nominera är 8 juli 2018). Därefter bjuds hela världen in att rösta på de författare som har fått flest nomineringar, sista dagen för detta är den 14 augusti. Baserat på folkets röster kommer fyra författare, två män och två kvinnor, att läsas av en jury. Juryn består av Ann Pålsson, förläggare och redaktör, Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och Gunilla Sandin, bibliotekschef i Strömstad.

Vinnaren tillkännages i oktober 2018 och priset delas ut under en ceremoni den 10 december, samma dag som Nobelfesten traditionellt hålls. Efter prisutdelningen kommer Den nya akademien att upplösas.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.