ANNONS

Den Nya Akademien delar ut ett eget litteraturpris i höst

Det blir inget Nobelpris i höst, men ett internationellt litteraturpris ska likväl delas ut – av Den nya akademien. Foto: iStock

En tillfällig akademi som stöttas av fler än hundra personer från Kultursverige har bildats för att dela ut ett internationellt litteraturpris, eftersom något Nobelpris inte kommer att delas ut i år. Bibliotekarier kan nominera kandidater till och med den 8 juli.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Svenska Akademien pausar Nobelpriset i höst för att istället dela ut två pris under 2019. Men detta ska inte få hindra att det delas ut ett internationellt litteraturpris i år, menar Den Nya Akademien, en ideell förening som består av 107 personer.

Initiativtagare var ursprungligen Alexandra Pascalidou som kort efter att Svenska Akademien meddelat uppehållet skrev på Twitter att hon ville starta en ny akademi. Kort därefter började en grupp människor från olika delar av Kultursverige diskutera i sociala medier hur de skulle kunna dela ut ett alternativt pris.

ANNONS

På sin hemsida skriver Den Nya Akademien att priset delas ut ”för att påminna om och påvisa att litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt – inte privilegier, jäv, arrogans och sexism”. De skriver också: ”I tider då mänskliga värden alltmer ifrågasätts blir litteraturen förtryckets och tystnadskulturens motkraft. Just därför är det extra viktigt att världens största litteraturpris delas ut även 2018.”

Litteraturpriset kommer att ha en liknande tidsplan som Nobelpriset, fast själva prisförfarandet ser annorlunda ut. Den nya akademien har bjudit in Sveriges alla bibliotekarier att nominera författare (senaste dagen att nominera är 8 juli 2018). Därefter bjuds hela världen in att rösta på de författare som har fått flest nomineringar, sista dagen för detta är den 14 augusti. Baserat på folkets röster kommer fyra författare, två män och två kvinnor, att läsas av en jury. Juryn består av Ann Pålsson, förläggare och redaktör, Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och Gunilla Sandin, bibliotekschef i Strömstad.

Vinnaren tillkännages i oktober 2018 och priset delas ut under en ceremoni den 10 december, samma dag som Nobelfesten traditionellt hålls. Efter prisutdelningen kommer Den nya akademien att upplösas.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL