Isländsk deckardrottning till HarperCollins Nordic

Yrsa Sigurdardóttir kommer ut på svenska våren 2019. Foto: Lilja Birgisdottir

Den isländska deckarförfattaren Yrsa Sigurdardóttir har skrivit kontrakt med HarperCollins Nordic. Förlaget kommer att ge ut tre av hennes böcker på svenska, med start våren 2019.

Yrsa Sigurdardóttir är Islands mest kända deckarförfattare efter Arnaldur Indriðason. Hennes böcker har sålt över 2 miljoner exemplar världen över och har översatts till över 30 språk. Yrsa gjorde sin deckardebut 2005 med Last Rituals, första romanen i serien om Thóra Gudmundsdóttir. Sedan dess har hon skrivit flertalet kritikerosade fristående romaner.

HarperCollins Nordic kommer att ge ut de tre första delarna i succéserien om barnpsykologen Freyja och polisdetektiven Huldar. Första fristående boken, Arvet, som planeras komma ut på svenska under våren 2019, har bland annat vunnit The Blood Drop (årets bästa kriminalroman på Island), varit shortlistad för Glasnyckeln samt vunnit Palle Rosenkrantz-priset i Danmark för årets bästa kriminalroman.

– Jag kunde inte vara gladare över det här, speciellt eftersom Sverige är hjärtat av Nordic Noir. Det känns som att jag har lyckats sälja rödvin till Frankrike, säger Yrsa Sigurdardóttir, i ett pressmeddelande.

 Yrsa Sigurdardóttir är en deckarförfattare utöver det vanliga, med kombinationen av vass penna och en unik förmåga att fånga samtiden. Det ska bli fantastiskt roligt att få sprida Yrsas nya, läskigt välskrivna serie till de svenska läsarna, säger Carina Nunstedt, förlagschef HarperCollins Nordic.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.