ANNONS

Mikael Rosengren är författaren som brinner för bra sagor

Han vet precis vad han vill med sitt författarskap och kanske är det därför han lyckats så bra på kort tid. På bara ett par år har han etablerat både sig själv och sitt projekt Sagobubblan i den svåra bokbranschen, och fått en trogen läsar- och lyssnarkrets. Nästa steg blir att nå ut i hela världen.

Precis som många andra författare så vet Mikael exakt i vilket ögonblick hans resa fick sin början. Han hade förvisso skrivit under hela sitt liv, både musik och texter, och den där första låten han komponerade när han var bara tretton år gammal ledde så småningom vidare till flera album på olika skivbolag. Men det var alltså något helt annat som till slut fick honom att se sig själv som en historieberättare och författare.

– Ja, mitt författarskap började på riktigt den gången jag hörde mina barns gammelmormor berätta om ett par fantasifigurer, säger Mikael till Boktugg. Jag gillade verkligen hennes livliga fantasi och snart hade jag skrivit en berättelse om de där figurerna. Det var runt 2012, tror jag.

Sedan dess har det gått fort och även om han såg när resan började, så blev han ändå förvånad när han en dag upptäckte att han faktiskt var författare på riktigt, med en imponerande utgivning på 14 böcker via flera olika förlag. Och inte nog med det – han har dessutom släppt över 40 ljudböcker under vinjetten Sagobubblan. Alltihop på bara fyra och ett halvt år.

– Det är en häftig känsla när man blickar tillbaka och inser vad man åstadkommit på så kort tid, säger Mikael. Men det är nyttigt att stanna upp och berömma sig själv, inte minst när det går trögt med skrivandet. Att känna den där stoltheten är inspirerande.

När han började skriva och skickade in sina första manus till förlag, så fick han ett par refuseringar. Fast nedslagen blev han inte. Snarare tänkte han att han behövde hitta nya vägar och utnyttja sin potential. Just då arbetade han med kommunikation och marknadsföring och såg direkt att där fanns en möjlighet att kombinera sitt yrke med författarskapet. Så vad gjorde han?

Han vände sig till Geggamoja barnkläder, och snart fanns det en bok som skrivits just för dem och deras kunder. Okej, tänkte Mikael, här är jag något på spåren … Om jag skulle kontakta ett par företag till och se vad som händer. Det visade sig vara en bra idé, för hans begåvning var efterfrågad på flera håll. Senare har han gjort böcker till både Ving och OKQ8, med flera.

– Superkul, så klart, säger Mikael. Men man får nog ändå säga att de flesta av mina böcker är samarbeten med förlag, som Idus. Hos dem kom jag i våras ut med den andra boken om Albin. Den heter Albin den store tidsresenären – Astronaut i nöd. Samtidigt släppte vi den fjärde boken om Selma, med titeln Selma vaknar på fel sida. Böckerna finns även som e-böcker och ljudböcker.

Som om inte allt det räckte, arbetar han dessutom med Nypon förlag, som ger ut lättläst, och Vivlio förlag där den senaste boken var en historia om Vasaskeppet. Ändå känner han hela tiden drivet och inspirationen som tar honom framåt. Det blir aldrig för mycket. Allt han gör kommer ur en sann passion för böcker och berättelser, och han inser hur lyckligt lottad han är som får jobba med sin dröm varje dag.

– Min stil är bred och rätt varierad, säger Mikael. I många av mina tryckta böcker finns inslag av lärande. Till exempel handlar några av böckerna om 1600-talet, en bok om adoption, en om utanförskap. Men jag vill inte att lärandet ska ta över berättelsen. Berättelsen ska alltid ha sitt utrymme. Ett annat exempel är att flera av böckerna har frågesport eller faktarutor. Att barnet själv får reflektera, eller tillsammans med en vuxen, bidrar till ökad inlärning och läsförståelse.

Sagobubblan blev början på något helt nytt

Det senaste projektet som upptar en del tid är utan tvekan varumärket Sagobubblan. Där skapar Mikael ljudböcker med ljudeffekter och musik – allt för att ge lyssnarna en större upplevelse. Och planen för inriktningen fanns redan från början.

– Istället för att läsa upp en färdig, tryckt bok och göra ljudbok av den, specialskriver jag varje bok för att den ska passa som ljudbok. Det betyder att jag hoppar över långa transportsträckor och beskrivningar som fungerar bättre i tryckta böcker. Jag är övertygad om att den som lyssnar på ljudböcker uppskattar mer action och full fart från början till slut.

Hela produktionen kräver att Mikael kliver in i en mängd roller, men han känner sig bekväm med dem allihop. Först ska han skriva en bra bok, sedan ska han läsa in den och sedan lägga på helt rätt musik och ljudeffekter, för att skapa en helhet som tilltalar läsarna. Det kräver fallenhet och tålamod för att få hela den kompotten att bli så bra som möjligt. Sedan tillkommer förstås design av omslagsbilder och samarbete med fantastiska illustratörer och formgivare.

Sagobubblan började som podcast 2017, och nu finns ljudböckerna så gott som överallt. Det är bara att välja vilken tjänst som passar bäst: Storytel, Nextory, Bokus Play … Sagobubblan har fått stort genomslag och deras verk är enkla att hitta. Samtidigt vill Mikael gärna framhålla att ljudböcker inte bara finns hos de kommersiella krafterna, utan även går att låna på skolor och bibliotek. Allt som behövs är ett lånekort!

Astronaut i nöd

Astronaut i nöd

  • Förlag: Idus Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-14
  • ISBN: 9789175777641

Det finns stora planer för framtiden

Inför framtiden ser han fortsatt spännande möjligheter med Sagobubblans böcker. Han har också sett till att skaffa sig samarbeten.

– Jag är inte ensam bakom Sagobubblan, säger Mikael glatt. Den största serien där, Constancias rike, skriver jag tillsammans med Cecilia Rojek. En härlig tjej och författare. Cecilia är också den enda författare utöver mig som släpper egna böcker på Sagobubblan. Och vem vet hur det blir framöver, jag är nyfiken på att få producera fler författare och satsar på att nå utanför Sveriges gränser.

Ja, han erkänner villigt att han är hopplöst förälskad i sitt framgångsrika koncept med ljudböckerna, och det är knappast konstigt eftersom Sagobubblan ligger i framkant med produktionerna. Genom att skräddarsy materialet ner till minsta avsnitt och knyta ihop berättelserna med ljudeffekter och musik får de till en mer teaterlik känsla som tilltalar lyssnarna.

– Jag tror faktiskt att vi tillför något viktigt för de läsande barnen här, säger Mikael. Och våra berättelser är på många sätt en inkörsport till andra sorters böcker. Vi når fram och lockar barnen till både lyssning och läsning. Dagens barn lever under en konstant stress med högt tempo, hög ljudvolym och informationsstress där böcker får hård konkurrens av andra medier. Men jag tror det är viktigt att de får fly verkligheten och möta fantasifyllda och magiska världar. Barn förtjänar den upplevelsen.

Selma vaknar på fel sida

Selma vaknar på fel sida

  • Förlag: Idus Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-17
  • ISBN: 9789175777474

Alla barn förtjänar att få sjunka ner i ett stort äventyr

Att läsa böcker kan komma barn till nytta är också något som Mikael brunnit för i många år, och hans Kunskapskretsloppet är ett projekt där skolbarn i Sverige får skapa egna sagoböcker. De böckerna blir sedan skolböcker till barn i bland annat Tanzania, som saknar skolmaterial i undervisningen. Sju titlar har givits ut hittills, och projektet ligger Mikael varmt om hjärtat.

Det här med läsningens goda inverkan på individen är något som följt honom genom hela författarskapet. En bra bok stimulerar unga läsare och ger dem något extra. Det är det som Mikaels jobb handlar om i grund och botten.

– Ja, jag vill slå ett slag för läsning och lyssning av böcker, säger Mikael engagerat. Det finns bra forskning som visar att en sjuttonåring som läst och/eller lyssnat regelbundet på texter genom livet har ett ordförråd på ca 60 000 ord. En sjuttonåring som inte gjort det har ett ordförråd på ca 15 000 ord. En stor skillnad alltså. Att läsa och lyssna på bra berättelser förändrar livet för många människor och att få vara en del av det är fantastiskt.

Utan tvekan har vi här en författare som älskar sitt jobb och som har hittat fascinerande vägar att utveckla sin karriär på. Som i alla yrken dyker hinder och utmaningar upp på vägen, men med obotlig optimism och fantasirik energi, hittar Mikael möjligheter och bra berättelser i olika former. Han kommer att fortsätta ge ut både tryckta böcker och böcker i audioformat, för att nå ut till så många som möjligt och verkligen utveckla den där kreativa kärnan inom sig.

Hans mångsidighet är också hans styrka

Det här med att lyckas … det handlar enligt Mikael om att skriva bra böcker, men också om att driva upp sitt varumärke med inspiration från näringslivet: man måste sätta upp tydliga mål och planer, och sedan hålla sig till dem. Han drivs av feedbacken från sina läsare, och lever upp varenda gång han inser att han lyckats leverera något som uppskattas av publiken och fansen.

– Det är ett väldigt speciellt yrke vi har, skrattar han. Men det finns många fördelar med att vara författare, så klart. Själv känner jag att det ger mig möjligheten att komma ifrån tristess och vardag, samtidigt som jag hittar nya platser att vara kreativ på. I det här yrket är det nästan ett måste att få variera sin arbetsplats. Jag älskar natur, skog, öppna fält och hav. Och gamla, historiska platser. Där tänder det verkligen till.

Framöver hoppas han få möta många nya läsare och lyssnare och att han och Sagobubblans böcker blir fortsatt omtyckta. Att nå fram till de där unga läsarna betyder allt för honom och alla som vill följa Mikael på den resan framåt kan möta honom och Sagobubblan på Facebook, Instagram och sajten kulmedkids.se. Ni träffar en ödmjuk, begåvad och oerhört driven författare som både levererar fina böcker och som vet varför läsningen är så viktig för barnen i världen.

– Jag har själv oerhört fina minnen av min läsning från barndomen och uppväxten, säger Mikael. Varenda unge borde ha tillgång till böcker – oavsett i vilket format det är. Böcker är livsnödvändiga.

Med de orden avslutar vi intervjun och reportern beger sig hemåt för att spana in fler av Mikaels verk online. Nyfikenheten är väckt efter ett spännande möte som gett mersmak på ljudböckernas fantastiska värld.

Veta ännu mer? Följ mer Mikael på:

Instagram: Leta upp Mikaelrosengrenforfattare, och Sagobubblan

 

Astronaut i nöd

Astronaut i nöd
Serie Albin, den store tidsresenären
Författare
Medverkande
Förlag Idus Förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor28
Vikt220 gr
Utgiven2018-05-14
SABHcf
ISBN 9789175777641
Albin. En helt vanlig kille. Och enastående tidsresenär. På sina uppdrag i tid och rum stöter han allt som oftast på någon som är i nöd. Eftersom hans pappa har lärt honom att man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad, ser han det som sitt självklara uppdrag att hjälpa till. Orädd (för det mesta) och med både glädje och äventyrslust ger han sig ut på sina fantastiska tidsresor. Det finns de som säger att han dagdrömmer. Men Albin vet bättre än så. Han är Albin, den store tidsresenären. Astronaut i nöd är den andra boken om Albin, den store tidsresenären. Den här gången tas små och stora läsare med på ett spännande äventyr där Neil Armstrong den första människan som satte sin fot på månen har hamnat i trubbel. Berättelsen varvas med roliga och lärorika fakta om månen, rymden och rymdfarkoster. Vet du till exempel hur man går på toaletten i en rymdfarkost där allt är viktlöst och svävar omkring?

Selma vaknar på fel sida

Selma vaknar på fel sida
Serie En bok om Selma
Författare
Medverkande
Förlag Idus Förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor26
Vikt240 gr
Utgiven2018-04-17
SABHcf
ISBN 9789175777474

Selma vaknar nästan alltid med ett leende på läpparna. Men inte den här morgonen. När mamma väcker henne är hon sur som ett bi. Hon drar täcket över huvudet och vill inte kliva ur sängen. Men varför är Selma sur egentligen och vad skulle kunna få henne på bättre humör igen ?Selma vaknar på fel sida är en bok om att vara på dåligt humör.

Mikael Rosengren och Märta Lindqvist har skapat Selma, en tuff och påhittig tjej som funderar över alla de knasiga uttryck som vuxna använder sig av. Läs eller lyssna också gärna på de första böckerna om Selma: Selma har myror i brallan, Selma har fjärilar i magen och Selma har en räv bakom örat. De finns som böcker, e-böcker och ljudböcker.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL