Denna artikel sponsras av författare/förlag

Emelie Beijer balanserar det onda och det goda i sin debut Lysande blå

Emelie Beijer Foto: Privat

Efter flera noveller släpper Emelie Beijer sin första roman Lysande blå – en fantasyhistoria om den lilla människans sökande efter sin egen identitet i en stor värld av konflikter.

Emelie Beijer debuterar 27 år gammal med fantasyromanen Lysande blå – den första boken i serien om Öarnas rike. Berättelsen handlar om världsliga konflikter, människor med övernaturliga krafter och sökandet efter sig själv. Det sistnämnda menar Emelie är ganska typiskt för bokens primära målgrupp unga vuxna. Samtidigt är hon noga med att inte begränsa sig och säger att bokens målgrupp är en åldersgrupp med modifikation både uppåt och nedåt:

– Young adults är en väldigt flytande grupp, säger Emelie. Jag är gymnasielärare och bokens främsta målgrupp är kanske personer i den åldern men samtidigt är den för både äldre och yngre läsare. Jag tycker själv om böcker för unga vuxna och då har det automatiskt blivit så att jag skriver om det eftersom jag gillar det. Fantasyn tilltalar mig – det är inte på riktigt och man har fria tyglar att göra som man vill vilket gör den lättsam.

Lysande blå

Lysande blå

I Lysande blå är världen uppdelad i två halvor: Mörkerlandets släkten nere på jorden och Himlafolket som lever på öar bland molnen. Läsaren följer människorna på båda sidor och ganska snart utkristalliserar sig sanningen om att ingen av dem är rakt igenom god eller ond trots att krig råder mellan dem.

– Fantasy är ofta gjort så att det finns en god och en ond sida men i Lysande blå försöker jag jämna ut den föreställningen, säger Emelie. Alla bokens karaktärer gör så gott de kan för att leva och överleva och mellan vad som är gott och vad som är ont finns så många nyanser. Boken börjar i himlen men bilden av att himlafolket skulle vara de goda ändras när man får inblick i andra sidan och får se vad de blir utsatta för. Och vice versa. Genom att följa båda sidorna ändras bilden om det absolut ljusa eller mörka – istället handlar det om att alla personerna i boken strävar efter att finna sitt eget liv och leva det.

Lysande blå skrev Emelie under sin föräldraledighet – en imponerande prestation eftersom hon i samma veva nära på parallellskrev bok nummer två i serien. Det färdiga manuset skickade hon in till Everlasting Publisher som nappade genast:

– De hörde av sig kort tid efter att jag skickat in manus och var intresserade, säger Emelie. Så det gick väldigt fort. Bok nummer två samskrev jag nästan med ettan så den är redan klar. I slutändan tänker jag att det ska bli fyra böcker – eftersom detta är ett krig där ingen är ond och ingen är god finns det många saker som behöver redas ut längs vägen.

Det första inskickade manuset blev dessutom ett bevis på Emelies förmåga att hantera det skrivna ordet – förlaget tyckte det var så bra att de på kuppen gav henne en provanställning som lektör. Och där blev hon kvar:

– Nu har jag ett finger med i det mesta där man arbetar med människor och text, både som författare, lektör, redaktör och lärare, säger Emelie. Det är väldigt utvecklande för mig som författare att arbeta som lektör – jag lär mig mycket och får in fler dimensioner i mitt eget skrivande när jag läser andras manus.

Kan du skilja lektörsskapet från författandet när det kommer till ditt eget skrivarbete?
– Haha, ja det flyter ihop lite för man tänker på allt samtidigt, säger Emelie. Ibland kommer man i totalt flow när man skriver och det är först när man går igenom vad man fått ner som lektörsdelen kommer in. Men det är viktigt att tillåta sig att bara vara i det där skrivflowet och jobba på ibland, så får man kolla igenom vad man egentligen gjort efteråt istället.

Den färdigtryckta versionen av Lysande blå kommer 23 maj men redan nu finns den att köpa som ebok. Bokbloggare, släkt och vänner uttrycker sin förväntan inför releasen och Emelie själv vet inte riktigt vad hon ser mest fram emot: Att själv få det första tryckta exemplaret i handen eller att läsarna får den.

– Det ska bli jättespännande, jag har väntat så länge nu, säger hon.

Om författaren Emelie Beijer:

Emelie Beijer, född 1991, är utbildad gymnasielärare i svenska och historia. Sin egen passion för skrivandet har hon med sig sedan barndomen. Till hösten utkommer hon med två noveller, Fjärran besökare och Det här fixar du, i antologin H C Andersen. Emelie skriver även erotik och medverkar i novellsamlingen Låt spelet börja. Emelie bor i Fagersta med sambo och två barn.

Lysande blå

Lysande blå
Serie Öarnas rike
Författare
Förlag Everlasting Publisher Int.
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor420
Vikt540 gr
Utgiven2018-05-29
SABuHc
ISBN 9789188795021

Elyon lever ett skyddat liv långt ifrån det ständigt pågående kriget. En dag gör armén anspråk på henne och mötet med överstelöjtnant Andir förändrar allt i tillvaron.

Ensam tvingas hon finna sin plats i kampen mot förfädernas muterade skapelser, samtidigt uppvisar hon förmågor hon inte borde ha.  

Lysande blå är första delen av Öarnas rike. En berättelse om en värld i beständig konflikt, människor med otroliga krafter och sökandet efter sann identitet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se