ANNONS

Felicia Welanders trilogi förseglas med avslutande delen Nästan för alltid

Författaren Felicia Welander. Foto: Liza Simonsson

Efter fem år med sin huvudkaraktär Eva har nu Felicia Welander skrivit sista boken i serien om henne. Nästan för alltid handlar om att komma hem och ställer frågan om hur stor del av vår lycka som handlar om andras val och hur mycket vi själva styr. 

I slutet av april kommer Nästan för alltid, den tredje och avslutande delen i Felicia Welanders trilogi om Eva. Efter att ha följt ett böljande tidsutsnitt ur Evas liv – en historia om förluster, död, vänskapsband, relationer och livskraft – tar Felicia i Nästan för alltid Eva till en plats där hon äntligen kan få landa och hitta hem. Även om handlingen är en fortsättning på de två tidigare böckerna Kanske imorgon och Bara idag, står den på egna ben och kan läsas helt fristående från de två andra.

– Evas karaktär har gått igenom mycket men hittar till slut sin plats i världen, säger Felicia. Boken handlar om vad som händer när man förlorar någon och vad som gör att man kommer vidare och tar nästa steg. Eva är en person som lätt påverkas av sin omgivning och jag kände att nu behövde hon få hitta sig själv – vilket hon också gör i denna boken.

Genom trilogin konfronteras Eva med många av livets fula sidor, de som gör ont men samtidigt tvingar henne att ta ut nya riktningar i tillvaron. Ämnena är stora, existentiella och rymmer en vardaglig allmängiltighet i sitt djup, något många kan känna igen sig i:

– Jag tror att de flesta av oss har varit med om någon sorts förlust i våra liv, säger Felicia. Jag förlorade min bästa vän i en bilolycka när jag var sjutton och att hitta hem efter en sådan händelse kan vara svårt. Relationen till andra blir komplex, vi behöver varandra men i svåra situationer vill många gärna isolera sig och det uppstår frågor om hur man gör för att våga släppa in någon annan.

I den första boken Kanske imorgon är det främst människorna och relationerna dem emellan som har huvudfokus men i bok två och tre gestaltas platsen som en avgörande komponent i människans tillvaro.

– Jag tror att platser överhuvudtaget är viktiga för oss, säger Felicia. Andra boken, Bara idag, utspelar sig på Mallorca och Nästan för alltid i Hälsingland. Jag satt i en stuga med utsikt över Voxnan när jag skrev Nästan för alltid och den innehåller mycket naturbeskrivningar av miljön, skogen och bergen som betyder mycket för berättelsen.

Nästan för alltid

Nästan för alltid

  • Förlag: Bladh by Bladh
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-03
  • ISBN: 9789188429650

Det är över en midsommarhelg som Eva i Nästan för alltid själv kommer till Hälsingland tillsammans med sin son. I brist på pengar har hon frågat Erik – en man hon lärt känna genom sin nära men numera döda vän Monica – om hon och pojken får komma till hans gård över storhelgen. Det får de, och oavsiktligt uppstår känslor mellan Eva och Erik. Men relationen är inte självklar, innan Monica gick bort hade hon och Erik ett mångårigt kärleksförhållande som kantades av livets komplikationer och nycker. Nu står Eva inför valet om hon ska välja vänskapen eller kärleken.

– De vi har förlorat påverkar våra val trots att de inte längre lever, säger Felicia. Att skriva dessa berättelser har hjälpt mig med min egen personliga historia och jag har kunnat hitta till en glädje över att min bästa vän har funnits även om hon inte längre gör det. Vår vänskap fortsätter och det gör Evas och Monicas också fastän Monica är död. Samtidigt behövde Eva i den här avslutande delen finna ett oberoende av andra människor där hon såg till sig själv först och främst när hon gjorde sina val.

Felicia rannsakade sig själv och skrev om slutet flera gånger innan hon bestämde sig för hur det skulle sluta. Men till sist hade Eva gjort sitt val och med det förseglades trilogin.

– Jag har insett att det blir en slags förlust i sig nu när jag har avslutat detta arbetet och ska lämna karaktärerna jag levt med i fem års tid, säger Felicia. Men nya karaktärer har börjat knacka på dörren, jag skriver just nu på ett nytt projekt för Storytel och till hösten kommer jag påbörja en fjärde roman. Det är ett annat ämne men inom samma genre som böckerna om Eva.

Nästan för alltid ges ut på Bladh by Bladh och har release 17 maj 2018. Precis som de andra två böckerna i serien kommer den att läsas in som ljudbok av Alexandra Rapaport i produktion av Lind & Co.

Bara idag

Bara idag

Kanske imorgon

Kanske imorgon

Nästan för alltid

Nästan för alltid
Serie Vänskapstrilogin
Författare
Förlag Bladh by Bladh
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor229
Vikt460 gr
Utgiven2018-05-03
SABHc
ISBN 9789188429650

</u>

 

<p >Nästan för alltid är den fristående och sista delen i vänskapstrilogin om Eva och Monika.

<p >Här får vi under några varma försommardagar följa Eva när hon åker för att fira midsommar med Erik sin bortgångne vän Monikas stora kärlek. På Eriks vackra hälsingegård andas Eva ut och känner att hon kan ta en paus från sin komplicerade vardag. Men i takt med att sommarnätterna blir ljusare och ljusare växer också känslor som ingen av dem hade räknat med. Och när Evas väninna Myrna dyker upp och Erik visar en mörkare sida av sig själv, blir allting allt annat än enkelt.

<p >För hur mycket av ens lycka ligger i andras händer? Hur mycket påverkas vi av andras val? Och blir valet rättvist när man väljer mellan den som inte längre finns och den som står där mitt framför en?

<p >Nästan för alltid är en roman om att hitta hem. Och hur de vi förlorat alltid lever kvar inom oss på gott och ont.

Röster om Felicia Welanders böcker:

 

Det finns kärlek, det finns ljus och det finns mörker. En riktig bladvändare.

TV4 Nyhetsmorgon, Bokhyllarna om Kanske imorgon

 

Kanske imorgon är en roman som utan sentimentalitet berättar en historia som är lätt att ta till sig, men samtidigt väcker starka känslor. En bra och välskriven skildring om det som vi alla någon gång tvingas acceptera. 

Tidningen Kulturen, Elisabeth Brännström

 

Fantastisk bok, ett språk som går rakt in i hjärtat  enkelt och autentiskt.

Lyssnarkommentar Storytel, om Kanske imorgon

 </u>

Detta är en välskriven historia om sorg, förlust och existentiella frågor som berättas med en autentisk röst..

BTJ (Bibliotekstjänst), BTJ-häftet nr 13 2017, lektör Petra Norman om Bara idag

 </u>

OM FÖRFATTAREN</u>

 </u>

Felicia Welander debuterade 2015 med den hyllade romanen Kanske imorgon och 2016 kom den lika omtyckta Bara idag. </u>Efter en C-uppsats om Män, kvinnor och identiteter och en D-uppsats om Referenskedjor och empatimarkörer i Selma Lagerlöfs Herr Arnes Penningar tog hon sin Fil mag i Allmän Språkvetenskap 1997 vid Stockholms Universitet (och Keele university, Stoke-on-Trent, UK). </u>

 </u>

Felicia är född 1973 och bor och verkar i Stockholm och Bollnäs.</u>

 </u>

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se