Svenska Akademien intresserar även ekobrottsmyndigheten

Börshuset i Stockholm. Foto: Fotolia

Nu grävs det överallt i Svenska Akademiens verksamheter. Kritik mot stiftelsens skattefrihet, förmögenheten på 2,8 miljarder och som lök på laxen inleder nu Ekobrottsmyndigheten en förundersökning.

Här på Boktugg har vi haft lite svårt att förhålla oss till rapporteringen av Svenska Akademien eftersom den är så extremt omfattande. Det har skrivits otaliga spaltmeter om krisen och kaoset i Akademien så det har nästan krävts liverapportering för att hänga med.

Efter att Kungen meddelat att stadgarna skulle ändras och ledamöter inte längre vara bundna till sin stol på livstid så trodde en del att nu kanske det blir ordning och reda.

Men istället har kaoset fortsatt. Märkliga uttalanden av folk som helt uppenbart inte är vana vid att bli granskade förutom möjligen av litteraturkritiker. I veckan har det spekulerats i att Nobelpriset inte kommer att delas ut i år och utomlands har man även börjat ifrågasätta om det verkligen går att dela ut ett litteraturpris och bedöma författarskap som ofta inte ens är utgivna på jurymedlemmarnas eget språk.

På Facebook uppmärksammades hur en fotbollsklubb (Östersund) som drabbades av en verklig kris när deras ordförande Daniel Kindberg efter en razzia anhölls misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Vad gjorde klubben? Jo, de skrev ett öppet brev där de poängterade vad klubben står för samtidigt som de inte försökte dölja vad ordföranden misstänks för.

Svenska Akademien jobbade i tre veckor med att skriva ett pressmeddelande och har haft uppenbara problem att kommentera och uttala sig om vad som händer och inte minst vad Akademien själva står för. Trots att det rimligen borde finnas fler personer med vana att formulera sig i skrift där än i fotbollsklubben. Även om många stolar står tomma sedan en tid.

Nu finns det en tydlig skillnad mellan en fotbollsklubb och en stiftelse. Den förstnämnda granskas av både media och skattemyndigheter. Men Akademien tillhör en skara stiftelser och akademier som har så kallad ovillkorlig skattefrihet. Endast intäkter från uthyrning av fastigheter de äger är skattepliktiga. I övrigt är Akademien befriad från inkomstskatt. Och de behöver inte redovisa inkomsterna för Skatteverket heller.

– Ideella föreningar ska redovisa såväl storleken på sina inkomster som skälen varför de ska anses vara skattefria. Deras skattefrihet är villkorad av att de måste följa vissa krav. I Svenska Akademiens fall är skattefriheten ovillkorlig. Det behöver inte göras någon bedömning, säger Gunnar Högberg, rikssamordnare för stiftelser, ideella föreningar och trossamfund hos Skatteverket, till Dagens Nyheter.

Finansanalytikern Peter Malmqvist tror att Akademiens tillgångar i form av fastigheter och aktier kan vara omkring en miljard högre än officiellt känt, alltså runt 2,8 miljarder kronor, skriver DN.

Men nu riktas strålkastarna även mot Akademiens ekonomi. Åtminstone den del som gäller samröret med den så kallade Kulturprofilen. Enligt DN så beskrivs han som ”en tjänsteleverantör åt Akademien” i advokatutredningen som Akademien beställt och som de sedan bråkat om hur den skulle hanteras.

I fredags bekräftade Ekobrottsmyndigheten att man tagit emot handlingar från Svenska Akademien. Nu kan myndigheten bekräfta att en förundersökning har inletts gällande misstänkt ekonomisk brottslighet.

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Sedan förra fredagen har ett antal personer inkommit med begäran om att få de handlingar som Ekobrottsmyndigheten tagit emot från Svenska Akademien utlämnade. Jan Tibbling har nu sekretessprövat handlingarna och kommer kunna lämna ut dessa handlingar i ”maskad” form.

– De personer som skickat in en begäran om att få ta del av handlingarna kommer att få svar under dagen med anvisningar om hur utlämnandet av handlingarna ska gå till rent praktiskt.

– Det som händer framöver är sedvanligt utredningsarbete, säger Jan Tibbling.

Med andra ord. Det återstår fler kapitel innan romanen om Svenska Akademien är klar. Om den ska genrebestämmas som spänningsroman eller relationsroman får fortsatt redigering, förlåt utredning visa. Men det är tydligt att den drar mer mot kommersiell än litterär Nobelprismässig läsning.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL