Youtube-stjärnan Misslisibell har läst in Katarina Wilks ungdomsbok

Katarina Wilk, författare. Foto: Johan Strindberg

Katarina Wilk har skrivit boken #walkwithme, som handlar om utseendefixering och identitetssökande i tonåren med modevärlden som kuliss. Den släpps direkt som ljudbok och inläsaren är ingen mindre än Youtubern Misslisibell.

– Jag har själv tonåringar och de flesta av mina vänner har också tonårsbarn så jag har sett hur svårt det är idag att hitta sig själv och skaffa sig en identitet, inte minst i en digital värld, berättar Katarina för Boktugg. Jag tänkte på hur det skulle ha varit för mig att växa upp i en sociala medier-utseendefixerad era. Jag hade varit helt lost.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Många unga mår dåligt idag, psykisk ohälsa bland unga har ökat med 100 procent på 10 år. Många drömmer dessutom om att bli kända men inser inte vad konsekvenserna kan bli, menar Katarina.

– Jag ville skriva en bok som ger unga människor insikten om att det vanliga livet, alltså vardagen, inte glamouren, ja det är det som är det riktiga livet. Och att utseendet verkligen inte spelar någon roll.

Hur gjorde du research för att skapa en trovärdig story?
– Jag har tack vare min äldsta son som upptäcktes som modell som 15-åring kunnat wallraffa i den internationella modevärlden, säger Katarina. Jag har fått en inblick i en värld som många ungdomar drömmer om men inte har insyn i.

Inför skrivandet har hon dessutom intervjuat människor i branschen och andra tonåringar, sett varenda dokumentär som finns i de olika ämnena, och läst väldigt mycket kring identitetsskapande, utseendefixering och sociala medier. Research är enligt Katarina själv en av hennes absolut starkaste sidor då hon dessutom jobbar som journalist inom bland annat hälsa.

Boken #walkwithme handlar om tonåriga Smilla som blir upptäckt av en modellagentur, och handlingen berör identitetssökande, första kärleken och utseende- och jämförandekulturen. Den ges ut av Saga Egmont direkt i digitalt format.

– Min målgrupp läser allt mindre. Print är inte coolt längre för en del av dem. Det fick jag inte minst veta när ett par förlag sa att jag hade en bra story men att de inte vågade satsa. Däremot så spenderar ju ungdomar all tid framför sin mobil. Jag tänker att både ljud- och e-boken (som kommer inom kort) hamnar i en sfär där de befinner sig mest, i sina hörlurar eller ute på nätet.

Det är ett faktum att tonåringar läser allt mindre, både tjejer och killar. Så hur når man ut till tonårstjejer med en bok? Jo, man använder sig av de forum där de redan befinner sig. Därför fick Lisa Jonsson, mer känd som Misslisibell och en av Sveriges största influencers för tonårstjejer, i uppdrag att läsa in boken. Det är, såvitt vi vet, första gången en Youtuber läser in ett annat manus än sitt eget.

– Jag har jobbat med content hela mitt liv och vet att hur bra innehållet än är så är den stora frågan hur man får spridning på det, säger Katarina Wilk. Samma frågeställning finns ju här. Det spelar ingen roll hur bra din bok är, frågan är hur du ska nå din målgrupp. Men jag är dock medveten om att i en diskussion av fin och ful-kultur vad gäller ljudböcker så kan valet av den här typen av inläsare väcka massa känslor. Men det känns helt oviktigt. Det bjuder jag på. Det viktigaste är att mitt budskap med boken når sin målgrupp.

Hon tror och hoppas att Misslisibells inläsning kommer göra att boken hamnar rätt, det vill säga hos de unga tjejer som hon vill ska ta till sig budskapet och innehållet. Sedan vet man aldrig hur det kommer gå när man gör en sådan här chansning. Men det är trots allt något banbrytande och nytt, och kanske är det vad som krävs för att få den här målgruppen att hitta tillbaka till litteraturen.

Lisa Jonsson har själv sagt i en video:

– Det är roligt att läsa in en bok som man själv tycker är väldigt bra. Det passar så bra för jag är ju väldigt nära Smillas ålder.

Och enligt Katarina Wilk bidrar Youtuberns inläsning med en extra dimension.

– Dialogen blir extremt trovärdig, hon vet till exempel precis hur avundsjuka gliringar i ett tjejgäng ska betonas, eftersom hon själv varit utsatt dessutom. Eller nyansen i hur en tonåring berättar för sina kompisar att hon är kär. Det blir liksom på pricken, vilket gläder mig. Dessutom måste man ge all heder åt den här unga tjejen som faktiskt läser in en bok som indirekt kritiserar hennes egna sfär.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.