ANNONS

Sugen på att klämma 100 böcker om året? Här är tipsen som tar dig hela vägen.

Så här läser du 100 böcker på ett år – utan att anstränga dig

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Att läsa är underbart, eller hur? Ofta önskar vi att vi ständigt kunde sitta med en bok, men sedan händer livet och romanerna samlar damm. Här är några tips som tar dig vidare.

Okej, vi vet alla hur det är. Inte minst jag. Jag älskar böcker. Verkligen älskar dem. Och högarna där hemma växer sig allt högre, men tyvärr är det ofta högar med olästa böcker. Augustprisvinnare, Nobelprisvinnare och nyligen släppta romaner som jag längtat efter. Men. Som många andra har jag små barn, ett jobb att sköta (tre stycken faktiskt) och slutar allt som oftast utslagen i soffan framför tv:n (som jag egentligen inte alls gillar).

Desto lyckligare blev jag då över det här uppslaget kring hur man kan läsa 100 böcker på ett år. Det är Mya Nunnally som i en artikel på Bookriot förklarar sitt succé-upplägg kring den senaste tidens läsning. Hon är student på heltid och har samtidigt ett jobb … men ändå lyckas hon läsa 100 böcker på 12 månader. Imponerande, tycker jag. Det är den typen av inspiration jag letar efter.

Hennes tips är, i följande ordning:

1. Skippa sociala medier och andra tidstroll

Det första hon gjorde var att ta kontroll över sin telefon. Mobilerna har en tendens att följa med oss överallt. Mya installerade en app för att kolla hur mycket hon egentligen använde sin telefon, och resultatet blev chockerande. Då hade hon ändå trott att hon använde den mindre än sina vänner.

Hon hade den veckan använt mobilen i hela 24 timmar (cirka 3 timmar om dagen).

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Det blev en omedelbar nedvarvning, så klart. Bort med Facebook och Twitter till att börja med. Till det lade hon en belöning när hon lyckades hålla användningen till mindre än en timme om dagen. Det intressanta är att hon märkte hur läsningen fick ta mer plats igen och resultatet var omedelbart.

Kom ihåg: Stäng av din telefon oftare, och ta bort onödiga appar.

LÄS ÄVEN: Letar du efter bästa appen för ljudböcker? Vi har testat alla.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

2. Se till att alltid ha nära till läsningen

Ha alltid en bok med dig i väskan. Varför? Jo, samhället innehåller fler pauser och mer väntan än vi kanske tänker på. Innan din föreläsning, på fikarasten, på bussen och tåget, innan det är dags att sova, när du väntar på att maten ska bli klar … ja, du förstår. Alla dessa stunder då du egentligen inte har något att göra passar det utmärkt att plocka upp en bok.

Kom ihåg: Ha alltid en bok nära till hands.

3. Det är inte straffbart att sluta läsa en bok

Läs aldrig något du inte gillar. Jo, jag vet att det tar emot att sluta läsa en bok när man kommit halvvägs igenom den, men ibland ska du bespara dig eländet. Själen får sig en smäll och det är okej – nästa gång hittar du en bättre bok.

Det här är ett beteende som man får lära sig långsamt och det känns avigt i början. Trots det – sluta läs om det känns fel. Du är inte tvungen.

Kom ihåg att livet är kort och tiden utmätt. Det finns rätt många bättre saker att göra än att plåga sig själv igenom dåliga böcker, eller hur? Dessutom tar böcker som du inte gillar oändligt mycket mer tid att ta sig igenom, för man drar sig för att återvända till boksidorna …

Kom ihåg: Avbryt läsningen om du inte gillar boken.

4. Var gärna otrogen mot dina författare

Läs flera böcker samtidigt. Det är bara att göra det. Visst är det som att svära i kyrkan, kanske, men tro mig – det är ingen synd att flirta med flera författare på en och samma gång. Och det är faktiskt enklare än man tror att hålla ordning på böckerna och ofta kan de olika verken till och med driva på läsningen eftersom du får variation varje dag.

Här kan du tänka på att blanda fysiska böcker och e-böcker. Enligt Mya Nunnally kan det trigga igång läslusten ytterligare. Hon berättar själv att hon bär med sig en vanlig bok under dagen och läser på sin Kindle under kvällen. Där väger en 800 sidor tjock bok inte mer än ett recept.

Kom ihåg: Läs flera böcker samtidigt.

5. Ge dig ut på okända vatten lite oftare

När vi ändå är inne på ämnet variation så kan vi lyfta det här med att byta genre ofta. Även om vi älskar böckerna inom vissa områden eller stilar tröttnar vi ibland. Här kan det vara bra att skapa sig ett system där du växlar deckarna med feelgood eller Nobelpristagare. Du kommer att märka hur nytt och fräscht allting känns när du kommer ur fårorna ibland.

Det har att göra med hur böckerna är skrivna också. En del genrer är lättskrivna, andra svårare. Du kommer att se skillnaden efter ett tag. Lite poesi och en kokbok kanske kan lätta upp det där 1 000 sidor långa fantasyäventyret?

Kom ihåg: Dyk ner i flera olika sorters böcker.

Nu är det din tur att prova lyckan – eller?

Det var väl det hela. Kan de här fem enkla tipsen hjälpa dig på vägen mot 100 lästa böcker det kommande året, kanske? Ja, jag tror faktiskt det. Det viktiga är förstås att du gör det för din egen skull och inte för att du känner att det är vad andra vill ha av dig. Stressa inte igenom materialet, njut av romanerna och försök dröja kvar i stunden.

Att läsa har inga biverkningar, så det blir svårt att överdosera. Men min fråga blir så klart, precis som Mya Nunnally också undrade: Hur kommer du att göra? Du har kanske ett helt annat mål med din läsning där du tycker att mängden är mindre viktig. Vi ses bland boksidorna.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL