fbpx

En stor älskare av poesi har gått ur tiden – han ägde 75 000 diktsamlingar

Raymond Danowski på Emory universitet 2014. Bild av K. Hinton / Emory

New York Times berättar att Raymond Danowski skapade ett av världens största poesibibliotek. Han hängav sig helt och hållet till lyrikens kraft.

Historien om Raymond Danowski kunde lika gärna varit tagen ur en film. En uppväxt i ett miljonprojekt med en pappa som misshandlade honom ledde honom sakta men säkert mot litteraturen, vilket skulle ta oanade proportioner längre fram.

Främst var det poesin som lockade honom, och i slutet av livet hade han en samling på hela 75 000 böcker. Antagligen det största privata biblioteket i världen med just lyrik.

Han hoppade av college i sin ungdom och blev konsthandlare, och när han kände att han började bli besatt av böcker omfamnade han projektet med hela sitt hjärta. Han började fylla en lada på gården där han bodde, men flyttade senare böckerna till en lagerlokal i London (senare också i Genève).

ANNONS

Till sist, under 2004, bestämde han sig för att ge bort alltihop till universitetet Emory i Atlanta. Där döpte man samlingen till Raymond Danowski Poetry Library.

Professor Kevin Young, vid samma universitet, säger att Raymond katalogiserat alltihop utan en dator under mer än 30 år.

– Det var inte bara ett lyrikbibliotek, säger Young till New York Times. Det var en spegling av hela vårt århundrade.

Att ge bort böckerna var också vad Raymond tänkt sig redan från början, och under 2008 skrev han följande förklaring till sitt samlande.

– Jag skulle vilja säga att det är kul att samla böcker, seriöst kul, men det är också en sorts motkraft, mot livets idiotier och det pretentiösa som finns i det akademiska.

Senare tillade han: Att samla böcker är att få utlopp för fanatism, passion, kärlek och rationalitet.

I samlingen han skapade fanns även manuskript, posters, audioinspelningar och video och allmän information om världshändelser, där allt från det spanska inbördeskriget till Svarta pantrarna rymdes.

Enligt samma artikel i New York Times såg Danowski sin samling som en snöflinga, en symmetrisk struktur som kommenterade 1900-talet. Flera gånger ska han ha sagt att han haft tur och hittat folk som velat bli av med sina böcker.

­– Det är så man hittar rikedomar att spara på, sa han. Man hamstrar.

Raymond Danowski föddes 1943 på Manhattan, och dog 2018 i Sydafrika.

En av litteraturens väktare har således gått ur tiden och vi lyfter på hatten och bugar respektfullt. Livets skatter är många, men få minns att samla dem.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny