fbpx

The Book Corner i Göteborg drar kunder från hela världen

Lena Holm i butiken Foto: Privat

Centralt läge i Göteborg och ett sortiment med mångspråkig nisch håller bokhandeln The Book Corners kundkrets stabil. 

Ett stenkast från Feskekörkan i Göteborg ligger bokhandeln The Book Corner – en boklåda som skiljer sig från många andra tack vare sitt mångspråkiga sortiment. I butiken finns böcker på svenska, engelska, tyska, franska, spanska och italienska inom både skönlitteratur, fakta och kurslitteratur, och det är i den mångfalden som kunderna återspeglas. Svenskar, utländska gästarbetare, invandrare, studenter, barn, unga och gamla ingår i det breda klientelet.

Tack vare sitt läge nära en av Göteborgs stora turistattraktioner kommer om somrarna många turister in i butiken och efterfrågar både böcker på utländska språk men också svenska klassiker som en souvenir att plocka med hem. Men att finnas centralt medför också att kunder från flera andra målgrupper lätt kan slinka in från gatan och handla.

ANNONS

Bokhandeln ägs av Lena Holm och hennes man Bengt Andersson. 1987 startade de firman Utbildningsstaden som på den tiden arrangerade lärarutbildningar världen över. När skolorna några år senare fick allt mindre pengar att skicka lärare på utbildning för, började Lena och Bengt istället att importera böcker till Sverige och sedan dess har den verksamheten bara vuxit.

– I Göteborg är en stor del av befolkningen utländsk så vi har många kunder från den kategorin som kommer in, berättar Lena. Företag som Volvo, Astra Zeneca och Sahlgrenska har ofta gästarbetare som är i stan under perioder och så har vi alla andra som invandrat och är angelägna om att läsa böcker eller går på Svenska för invandrare. Det är roligt med alla dessa olika människor och vi har en god kunskap så vi kan bistå kunderna på ett bra sätt.

Del av The Book Corner som ligger granne med Feskekörkan i Göteborg. Foto: Privat

The Book Corner arbetar mot både grundskolor, gymnasium, universitet, Folkuniversitet, Komvux och Studieförbund från olika platser i landet. Vissa skolor köper in böcker själva medan andra hänvisar sina deltagare till bokhandeln så att de själva kan införskaffa kurslitteraturen.

För att kunna ge en god service försöker Lena och Bengt se till att ha ett lager av böcker hemma. Det är inte helt enkelt att veta vad som är bra att ha i stora volymer hemma men med åren har de lärt sig en del:

– Vi är försiktiga med att ha lager med inbundna böcker – dels för att det blir så dyrt och dels för att de böckerna lätt bli liggande kvar, säger Lena. Samtidigt gäller det att vara up to date med lagret och ha ett stort sortiment. Vi har vår nisch med språken som inte finns hos andra bokhandlar i Göteborg mer än på engelska. Vi försöker se till att ha aktuella böcker hemma, böcker som passar skolan och mycket böcker av svenska författare till barnbokshyllan.

Lena och Bengt har helt valt bort att ha kontorsmaterial i sortimentet och menar att de hellre fokuserar på sin nisch och att ge den det extra som får människor att handla hos dem. Flera andra bokhandlar i Göteborg har försvunnit de senaste åren men ett sviktande kundunderlag är inget som Lena och Bengt märkt av. Deras specialitet går hem och istället för merförsäljning som block och pennor fördjupar de med produkter som är en förlängning av de befintliga:

– Vi har verbsnurror och språklek för språkinlärning på olika språk, säger Lena. För att stödja bokförsäljningen har vi ordlistor till ungefär 70 titlar som gör att man kan läsa på ett enklare vis. Läroböckerna och skönlitteraturen på olika språk varierar vi också med lättlästa böcker. Det är mycket klassiker, böcker från Cambridge och Oxford men även böcker på svenska.

ANNONS

Varje år visar de upp sin butik på olika mässor runt om i världen och ser till att synas både i Sverige på Bok- och biblioteksmässan men även i tyska Frankfurt, Spanien, England och Frankrike.

– Ännu har vi inte varit i Italien men det kommer kanske, skrattar Lena och fortsätter: Vi har bra samarbeten med både utländska leverantörer och förlag i Sverige och det är viktigt eftersom vi är starka på språk.

Vad tror du om framtiden?
– Tittar man på 2017 så var det ungefär som 2016 för oss så vi ligger på en stadig nivå, säger Lena. Jag tycker vi klarar det bra trots att näthandeln tagit över en del och jag tror att framtiden blir fin.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny