Akademibokhandeln trycker upp exklusiva klassiker inför bokrean

15 exklusiva klassiker kommer att säljas i Akademibokhandelns butiker under bokrean 2018.

Under bokrean 2018 kommer Akademibokhandeln att sälja 15 stycken 1900-talsklassiker som de själva har valt att ge ut.

Att bokrean har förvandlats från lagerrensning till en köpfest då förlag tar chansen att sälja nyare titlar till ett lägre pris, det visste vi redan. Det är inte ovanligt att det trycks upp särskilda reautgåvor av böcker. Men att även bokhandeln tar tillfället i akt och ger ut sina egna reatitlar är ett nyare påfund.

– Vi började 2016 tillsammans med Bonniers då vi tog fram fem titlar, säger Anna Austin, tf kategorichef på Akademibokhandeln. 2017 valde vi att samarbeta med Modernista, och tog då fram 15 stycken 1800-talsklassiker tillsammans med dem.

Även i år samarbetar Akademibokhandeln med Modernista, och har tagit fram 15 stycken 1900-talsklassiker som är unikt framtagna och exklusivt formgivna för Akademibokhandeln. Urvalet har skett i tät dialog mellan ansvarig produktchef och förlagen, och innefattar bland annat Kallocain av Karin Boye, Ett eget rum av Virginia Woolf och Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald.

– Det finns en stor efterfrågan på klassiker till rean har vi märkt, men det finns inte så många titlar tillgängliga, så därför har vi valt att göra böckerna själva tillsammans med förlagen, säger Anna Austin.

En del av titlarna som Akademibokhandeln har valt att trycka upp inför rean har inte funnits i tryck på länge, men vissa finns redan utgivna av andra förlag och tillgängliga i handeln.

Hur ser ni på att ni konkurrerar med dem?
– Det stämmer att några titlar finns tillgängliga på andra förlag, och det har vi försökt att undvika i möjligaste mån – samtidigt vill vi att urvalet ska vara så vasst som möjligt, så ibland går det inte att komma undan.

De 15 klassikerna ges ut med ISBN, precis som vilken vanlig utgåva som helst. Under bokrean kommer de att säljas exklusivt hos Akademibokhandeln, men kommer efter rean att tillgängliggöras för andra kanaler.

Även tidigare har specialutgåvorna fått förlängt liv efter rean: ett par av titlarna som Akademibokhandeln tog fram för rean 2017 har släppts på Modernista nu under vintern.

– Först och främst är dessa titlar till för rean, men det är inte omöjligt att några av dem letar sig in i ordinarie sortiment på sikt, säger Anna Austin.

Exakt hur många exemplar Akademibokhandeln trycker av klassikerna har vi inte fått ta del av, men Anna Austin säger att det är en signifikant volym.

Alla titlar i Akademibokhandelns klassikerserie:

Marguerite Duras, Hiroshima min älskade
James Joyce, Dublinbor
Anthony Burgess, A clockwork orange
Marcel Proust, Slutet på svartsjukan och andra noveller
Hjalmar Bergman, Markurells i Wadköping
Jaroslav Hašek, Den tappre soldaten Švejks
Franz Kafka, Processen
Samuel Beckett, Trilogin
Virginia Woolf, Ett eget rum
Georges Perec, Livet – en bruksanvisning
F. Scott Fitzgerald, Den store Gatsby
Karen Blixen, Gotiska berättelser
Arthur Koestler, Natt klockan tolv på dagen
Karin Boye, Kallocain
Michail Bulgakov, Morfin och andra noveller

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL