fbpx

B Wahlströms blir en del av Norstedts och Storytel satsar på originalutgivning för barn

B Wahlströms blir ett varumärke under Rabén & Sjögren. Fr v: Lina Jauhiainen, Annika Berg, Maria L. Bovin, Ann Sköld, Louella Bergman och Tove Andersdotter. Foto: Denise Leoneus

När Storytel under våren genomför en organisationsförändring blir B Wahlströms ett varumärke under Rabén & Sjögren och Storytel Kids introduceras.

I vår genomför Storytel en omorganisation som innebär flera förändringar. Dock försvinner inga tjänster, utan de fördelas på olika vis inom koncernen.

B Wahlströms, som ingår i Storytel Publishing sedan 2015, går i maj upp i Norstedts förlagsgrupp som ett varumärke under Rabén & Sjögren. Fyra anställda från B Wahlströms följer med till Norstedts och de kommer att arbeta med B Wahlströms utgivning på samma vis som idag.

– Vi tror att vi tillsammans når fler läsare, säger Ann Sköld, förlagschef för Rabén & Sjögren till Boktugg.

ANNONS

– B Wahlströms och Rabén & Sjögren är två anrika förlag med olika profil och utgivning och det finns fördelar med att samarbeta med verksutgivning under två starka varumärken, säger Marta Hedener, nuvarande förlagschef på B Wahlströms och blivande chef för Storytel Publishing i Sverige.

B Wahlströms utgivning domineras främst av översatta textböcker, även om förlaget de senaste åren alltmer satsat på svensk originalutgivning. Rabén och Sjögren har i hög grad svensk originalutgivning samt en del ompaketeringar av befintlig, äldre utgivning.

– B Wahlströms har haft många, stora framgångar med bokserier och trilogier – fantasy, äventyr, spänning och kärlek – för nybörjarläsarna till tonår, säger Ann Sköld. Rabén och Sjögrens utgivning är bredare, från pekböcker till unga vuxna. Utgivningen på Raben & Sjögren präglas också av många stora barnbokskaraktärer, från Pippi till Harry Potter men också av samtida, aktuella berättelser inom både text och bild.

Förlagens olika inriktningar ska inte påverkas av sammanslagningen.

– Båda förlagen kommer att ha i stora drag lika stor utgivning som idag. Efter något år tillsammans får vi se om utgivningens omfattning påverkas, säger Ann Sköld.

I samband med omorganisationen blir B Wahlströms förlagschef Marta Hedener istället chef över Storytel Publishing Sverige och förläggaren Maja Lindqvist blir ansvarig för Storytel Kids. Under 2017 startade Storytel upp sin originalutgivning för barn och unga med sex produktioner – i år gasar de rejält och femdubblar originalproduktionen.

Varför satsar Storytel mer på barnlitteratur och ökar produktionen av originalinnehåll för den yngre målgruppen?
– Vi ser ett ökat intresse för barninnehåll i Storytel och våra originalproduktioner går väldigt bra så det är ett naturligt steg att utöka det innehållet. Vi vill erbjuda en komplett tjänst för hela familjen och främja barns läsning, säger Marta Hedener, ny chef för Storytel Publishing.

B Wahlströms Bokförlag grundades 1911 och har gett ut barn- och ungdomsböcker sedan 1914. 2006–2013 ingick förlaget i Forma Books för att 2014 bli en del av Massolit Förlagsgrupp. Sedan juli 2015 har förlaget varit en del av Storytel-koncernen, där även Norstedts Förlagsgrupp ingår sedan 2016.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny