fbpx

Britter läser allt mer noveller – en bestående trend eller kända namn som drar?

Skådespelaren och regissören Tom Hanks debuterade som författare 2017 med novellsamlingen Uncommon Type: Some Stories. Foto: Dick Thomas Johnson/Wikimedia Commons

Noveller och antologier sålde nära 700 000 ex i Storbritannien under 2017, en ökning med över 30 procent. Tom Hanks debut sålde bäst i genren.

Försäljningen av noveller i Storbritannien har ökat med nästan 50 procent i värde, enligt The Bookseller, som även rapporterar att noveller inte har sålt så bra på sju år. Beror det enbart på enskilda storsäljare som Tom Hanks skönlitterära debut, Uncommon Type: Some Stories (ännu ej utgiven på svenska)? Eller är det en djupare trend som är här för att stanna?

Enligt Nielsen BookScan sålde noveller och antologier 692 987 exemplar under förra året i UK, till ett värde av 5,8 miljoner pund (ca 65 miljoner SEK). Jämfört med 2016 så ökade volymen med 32 procent och värdet med 45 procent. Inte sedan 2010 har formatet sålt så bra.

ANNONS

Storsäljarna inom novellformatet blev Tom Hanks med nämnda debutsamling som sålde 67 459 exemplar och Jojo Moyes Paris for One and Other Stories (på svenska Ensam i Paris och andra historier, Printz Publishing) med 61 789 sålda ex i mjukband och 19 608 ex inbundet. Tillsammans sålde de båda författarna noveller för över 14,5 miljoner kronor och utgjorde 22 procent av hela novellkategorin.

Vissa menar att ökningen av novellförsäljningen bara beror på stora namn som dragit försäljningen. Andrew Holgate, litteraturredaktör för Sunday Times, håller med om att kändisar har bidragit till att sälja noveller den senaste tiden, men konstaterar samtidigt att det ser lovande ut för genren.

– De senaste åren, först med Mark Haddon och nu med Tom Hanks och andra, har novellsamlingar visat sig vara kommersiellt gångbara, säger Andrew Holgate till The Bookseller. Just nu kommer de in på vår bästsäljarlista mestadels på grund av olika former av kändisskap, nyligen hade vi tre på en vecka vilket måste vara någon form av rekord, men det krattar också manegen för andra.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.