ANNONS

Författare är ett drömyrke för de flesta, men har du koll på hur du ska överleva ekonomiskt?

Det kan var bra att vänja sig vid en tom plånbok om man arbetar som författare ... Bild: Fotolia

Författarförbundet har höjt minimirekommendationerna i branschen och nu blir det lite mer pengar i plånboken för svenska skribenter.

Nej, att leva som författare är inte alltid så enkelt. När man gjorde en undersökning såg man att vi hade 700 stycken aktiva yrkesförfattare i Sverige. Det innebär författare som svarat ja på frågan att de inte arbetar med något annat är att skriva böcker och att det är deras huvudsakliga inkomst.

Ser man till den gruppens sammanlagda inkomst och slår ut den på allihop så blir förtjänsten rejält snål. Sanningen är att varje författare då egentligen bara har cirka 120.000 kronor per år före skatt, och hos de som ändå har en sidoinkomst är siffran bara 210.000 kronor, allt enligt tidningen Skriva.

Sedan finns det så klart fler grupper att titta på: Vi har en grupp som får den garanterade författarpenningen från Författarfonden (strax över 200.000 kronor om året), och vi har ytterligare grupper som är flitiga med att föreläsa och åka runt och sälja sina böcker på olika platser (vilket kan generera en del pengar det också). Andra jobbar som litteraturkritiker, lektörer eller är ute och jobbar med text på andra sätt.

ANNONS

Sätten att försöka klara försörjningen är många, men det som är helt säkert är att det är svårt att leva på att skriva böcker. Få är de som säljer stora, stora upplagor och skrattar hela vägen till banken.

Så, i grund och botten vet vi att det bara är 100 stycken av Författarförbundets alla 3 096 medlemmar som kan leva på en rimlig nivå och tjäna lika mycket som en vanlig genomsnittlig arbetare.

För att försöka underlätta situationen så arbetar Författarbundet med att sätta upp rekommendationer som både arbetstagare och arbetsgivare bör hålla sig till när en författare ska bokas på något sätt. Så att en rimlig ersättning utgår. Det kan handla om att en författare ska ha minst en viss summa för att föreläsa på ett bibliotek eller för att ställa upp som gästföreläsare på en skola.

Ofta får nämligen författaren frågan om man inte kan göra det gratis. Och det kan ju vara lockande, så klart, eftersom man vill synas och göra reklam för sig själv. Dock är det oerhört komplicerat i längden, eftersom för mycket gratisarbete skadar branschen och även författaren själv. Rätt ersättning ska alltid ges.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Men nu förändras alltså rekommendationerna om ersättningen till det bättre. När Författarförbundet såg över läget under 2017 höjde de miniminivåerna något på samtliga områden. Till exempel kan man se att ett framträdande som pågår längre än 15 minuter nu bör kosta 7 500 kronor istället för 6 000, som tidigare. Ett framträdande som tar högst 15 minuter har nu höjts till 3 000 kronor och om du ska sitta i en panel som författare bör du betalas 3 000 kronor, istället för 1 500 som tidigare.

Fler siffror? Se nedan:

http://www.forfattarforbundet.se/radgivning/arvodesrekommendationer/

Under tiden fortsätter vi alla hoppas att vi kommer att skriva en bästsäljande världssuccé som innebär att hyran kan betalas i tid, eller familjen kan köpa sig en ny bil.

Håll hoppet och drömmen levande, säger jag, och kämpa på.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL