Det kan var bra att vänja sig vid en tom plånbok om man arbetar som författare ... Bild: Fotolia

Författare är ett drömyrke för de flesta, men har du koll på hur du ska överleva ekonomiskt?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författarförbundet har höjt minimirekommendationerna i branschen och nu blir det lite mer pengar i plånboken för svenska skribenter.

Nej, att leva som författare är inte alltid så enkelt. När man gjorde en undersökning såg man att vi hade 700 stycken aktiva yrkesförfattare i Sverige. Det innebär författare som svarat ja på frågan att de inte arbetar med något annat är att skriva böcker och att det är deras huvudsakliga inkomst.


ANNONS


Ser man till den gruppens sammanlagda inkomst och slår ut den på allihop så blir förtjänsten rejält snål. Sanningen är att varje författare då egentligen bara har cirka 120.000 kronor per år före skatt, och hos de som ändå har en sidoinkomst är siffran bara 210.000 kronor, allt enligt tidningen Skriva.

Sedan finns det så klart fler grupper att titta på: Vi har en grupp som får den garanterade författarpenningen från Författarfonden (strax över 200.000 kronor om året), och vi har ytterligare grupper som är flitiga med att föreläsa och åka runt och sälja sina böcker på olika platser (vilket kan generera en del pengar det också). Andra jobbar som litteraturkritiker, lektörer eller är ute och jobbar med text på andra sätt.

ANNONS

Sätten att försöka klara försörjningen är många, men det som är helt säkert är att det är svårt att leva på att skriva böcker. Få är de som säljer stora, stora upplagor och skrattar hela vägen till banken.

Så, i grund och botten vet vi att det bara är 100 stycken av Författarförbundets alla 3 096 medlemmar som kan leva på en rimlig nivå och tjäna lika mycket som en vanlig genomsnittlig arbetare.

För att försöka underlätta situationen så arbetar Författarbundet med att sätta upp rekommendationer som både arbetstagare och arbetsgivare bör hålla sig till när en författare ska bokas på något sätt. Så att en rimlig ersättning utgår. Det kan handla om att en författare ska ha minst en viss summa för att föreläsa på ett bibliotek eller för att ställa upp som gästföreläsare på en skola.

Ofta får nämligen författaren frågan om man inte kan göra det gratis. Och det kan ju vara lockande, så klart, eftersom man vill synas och göra reklam för sig själv. Dock är det oerhört komplicerat i längden, eftersom för mycket gratisarbete skadar branschen och även författaren själv. Rätt ersättning ska alltid ges.

Men nu förändras alltså rekommendationerna om ersättningen till det bättre. När Författarförbundet såg över läget under 2017 höjde de miniminivåerna något på samtliga områden. Till exempel kan man se att ett framträdande som pågår längre än 15 minuter nu bör kosta 7 500 kronor istället för 6 000, som tidigare. Ett framträdande som tar högst 15 minuter har nu höjts till 3 000 kronor och om du ska sitta i en panel som författare bör du betalas 3 000 kronor, istället för 1 500 som tidigare.

Fler siffror? Se nedan:

http://www.forfattarforbundet.se/radgivning/arvodesrekommendationer/

Under tiden fortsätter vi alla hoppas att vi kommer att skriva en bästsäljande världssuccé som innebär att hyran kan betalas i tid, eller familjen kan köpa sig en ny bil.

Håll hoppet och drömmen levande, säger jag, och kämpa på.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »