fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Maria Nil tar läsaren med på en resa genom inre känslotillstånd

Maria Nil Foto: Privat

I länder bortom illamående av författaren Maria Nil är ett nära porträtt av känslolivets känningar när man har bipolärt syndrom.

I boken I länder bortom illamående beskriver författaren Maria Nil hur det är att befinna sig i olika inre känslotillstånd. Platser som hon i boken kallar för olika Länder. Illustrerad med ett 70-tal bilder som Maria målat får läsaren följa med på reseskildringar genom de olika länderna som alla är berättelser förankrade i Marias egna upplevelser. Genomgående gestaltas historierna ömsom i faktaliknande beskrivningar, ömsom genom olika karaktärer och språket skiftar mellan poetiskt, informativt och drömskt.

I grunden är Maria både kreatör och författare, undervisar i teckning och har förutom skrivandet målat i hela sitt liv. I boken I länder bortom illamående berättar hon inifrån och ut om sitt perspektiv på livets känslor, dem som vi alla bär med oss inombords i större eller mindre utsträckning. Att hon valt att blotta sitt inre hänger ihop med hennes kreativitet och önskan om att uttrycka hur det är att känna mycket i tvära kast.

– Jag har en bipolär diagnos sedan 4–5 år tillbaka och det har färgat mitt liv ända sedan jag var tonåring, säger Maria. Både skrivandet och målandet är min identitet och när jag tittade igenom gamla bilder till boken var det så mycket som blev så tydligt att jag tänkte: ”Har jag målat den här boken innan jag skrev den?”

Texterna i boken var från början fragment som Maria sammanfogat under det två år långa arbetet med boken.

– Som läsare kanske man måste ha en viss föreställningsförmåga för allt i boken är inte grundat i verkligheten, säger Maria. Men samtidigt finns alla dessa länder hos alla människor även om vissa är mer ovanliga. Flera böcker som handlar om bipolära känslor beskriver de olika tillstånden utifrån ett iakttagande perspektiv, och jag har skrivit boken tvärtom och berättar om dem inifrån.

Del av illustration ur boken. Illustratör: Maria Nil

I samband med att Maria fick den bipolära diagnosen började hon äta medicin för att kapa bipolaritetens högsta toppar och djupaste dalar. Tidigare hade hon använt manin som bränsle i den kreativa processen och tyckt att det var depressionerna som var det onormala.

– Det finns olika sätt att vara bipolär på men jag vill trycka på att man har bipolärt syndrom, man är inte bipolär, säger Maria. Jag har alltid gjort, skrivit och målat och människor har frågat mig hur sjutton jag hunnit med att göra så mycket. Då har jag bara tänkt ”Vadå?”, för det har varit verkligheten för mig. Det är så att efter ett tag ramlar jag igenom för jag orkar inte. Medicinen har hjälpt mig så att det blir en utjämning mellan de två delarna, den håller mig på mattan så att säga.

Precis som bokens berättelser rör vid olika sorters känslor har processen att skriva den pågått i olika sinnesstämningar. Ibland har Maria fått plocka fram känslorna för att känna dem inför skrivandet, exempelvis minnena från när hon fick veta att hennes nyfödde son hade en hjärnskada, vilket hon tänkte på när hon skrev om Sorgslätterna.

I länder bortom illamående

I länder bortom illamående

  • Förlag: Nilbild
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-11-21
  • ISBN: 9789163937569

Att befinna sig så nära sig själv och sitt liv i skrivandet har gett Maria en känsla av frihet och eskapism men samtidigt petat i rädslan för sårbarheten som kommer fram när man blottar sitt inre.

– Jag skulle säga att det varit som katarsis – helt befriande, säger Maria. Däremot var det läskigt att ge sig ut och berätta om boken när den skulle ut. Det var bara några stycken, kanske tio personer som visste om diagnosen innan. Men reaktionen när jag berättade om det har varit varm och jag har fått många kommentarer om att min öppenhet är modig.

Även om boken är konstnärlig och poetisk med liknelser och underförstådda strömmar handlar den om verkligheten. Mellan raderna sparkar Maria också lite på landstinget, som ett sätt att reagera och väcka uppmärksamheten kring det som inte fungerar.

– Jag har åsikter om psykvården, säger hon. Det är många som behöver hjälp som inte får det och jag tycker det är viktigt att ta upp även om jag inte skriver det rakt ut.

Med sitt annorlunda uttryck ser hon sin självklara läsare i den som upplevt själens vinklar och vrår lite längre in och lite djupare ner eller i den som ska möta andra personer som gjort samma sak.

– Jag tror att den här boken kan vara viktig på utbildningar för människor som ska möta personer med denna problematik, säger Maria. Det finns redan spaltmeter om hur människans våndor ser ut men det finns mindre av dem som handlar om hur det känns, och det här är en sådan.

I länder bortom illamående

I länder bortom illamående
Författare
Medverkande
Förlag Nilbild
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt250 gr
Utgiven2017-11-21
SABIb
ISBN 9789163937569
I LÄNDER BORTOM ILLAMÅENDE – En bok om en Bipolär Resa Vid 55 års ålder fick Maria Nil diagnosen ”Bipolärt syndrom II”.Då fick många oförklarade, dramatiska och även traumatiska händelser och upplevelser sin förklaring. Under alla år så hade saker hänt, som verkat vara utom kontroll. Samtidigt tog de djupa depressionerna mer och mer av hennes kraft och liv.
Insikten i att ha levt som Bipolär ända sedan tonåren, har varit en tudelad lättnad. Först kunde hon förstå varför så mycket oförklarligt som hade hänt. Sedan kom också den stora sorgen över alla förlorade år.
År som innehållit snabba växlingar med djupa depressioner, och höga toppar i en virvel av händelser och kreativitet.

Upplevelserna under 40 års tid som Bipolär har i boken blivit kallade ”Länder”- Upplevelser har varit som resor emellan olika känslor och perioder av mani, ångest, panik, depression och oförklarliga föreställningar om hur livet ska vara.

Maria Nil vill berätta om sitt liv, djupt inifrån den innersta känslan och delar med sig av det som innehållit maniska perioder och djupa depressioner blandade med panikartad ångest. Hon har upplevt stor sorg, och ibland har hennes försvar inför smärta medfört overkliga syner då saker och ting kommit henne alltför nära.

Maria Nil har velat berätta sin historia med fantasi och magiska landskap, där det finns de som hon kallar ”Hjälpare”. Här finns även humoristiska inslag, som oftast fått sitt uttryck i nya ord och ordlekar. Dessa ord och ordlekar är färgade av hennes bipolära personlighet med många vilda tankespår.

Resan går genom länderna Självömkansträsket, där nedvärderande tankar härjar.
Sorgslätterna, där sorg och saknad är tyngst.
Ångestskogarna, Panikbergen, där ångesten och paniken rider en besökare.
Hyperängarna och Deppardyningarna där man åker dem emellan som en resa utan slut.
Vilseländerna där verklighetens förankring är förlorad Floden Våndan som leder till, ifrån och mellan, men sällan bort ifrån Länderna.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny