Stefan Malmströms bok om att dras in i en sekt gör succé i tv-sofforna

Stefan Malmström. Foto: Mattias Mattisson

Boken bygger på verkliga händelser och har redan fått stor uppmärksamhet i svenska tidningar, men också i tv och radio. Nu berättar Stefan för Boktugg.se om resan mot en publicerad bok.

För bara ett fåtal veckor sedan kom Stefan Malmströms roman Hjärntvättad ut via eget förlag. Boken är baserad på egna händelser från ungdomsåren, då Stefan långsamt drogs in i en sekt.

Han författade boken samtidigt som han jobbade som affärsutvecklare på Science Park i Karlskrona. Under tiden var han också ute och föreläste på gymnasieskolor för att prata om hur man undviker att dras in i destruktiva rörelser. Till Boktugg säger han själv att det är det sistnämnda han brinner extra för och som han ser som sin mission i livet.

– Jag minns ju själv hur det var att vara ung, säger han. Jag var elitidrottare och sjutton år gammal när jag träffade ett gäng trevliga människor. Det var inledningen på en bisarr period i mitt liv. Tre år senare var jag med i en sekt och hade hoppat av all idrott, brutit med mina kompisar och familj. Varenda vaken sekund lade jag på sekten.

Och enligt Stefan var det inte lätt att ta sig ur, men han lyckades efter fem år. Han kom in på ett universitet, återanpassade sig långsamt till ett normalt liv och fick jobb som journalist för tv, tidningar och radio. Kanske är det precis det som hjälpt honom att få så mycket uppmärksamhet i media. Allt från lokaltidningar till radio har hört av sig om intervjuer och han har även varit med i SVT:s Gokväll.

­– Fast det var något annat jag var mest spänd på, säger Stefan. Det är när materialet möter läsaren som allt avgörs. Jag var väldigt nervös över mottagandet. Efter att ha lagt ner nästan fem år på boken så var det mycket som stod på spel.

Nu har reaktionerna börjat strömma in och han känner sig nöjd. Tanken var att skapa en bladvändare som berör och det verkar han ha lyckats med. Till sin hjälp tog han Sören Bondeson, en manuscoach som guidat både Jens Lapidus och Åsa Larsson.

– Utan hans hjälp hade jag nog inte fått till det så här bra, säger Stefan. När vi träffades hade jag redan skrivit om boken fyra gånger. När Sören var klar med sitt arbete träffades vi i Stockholm och gick igenom texten under åtta långa timmar.

De åtta timmarna förändrade allting. En bra analys och goda tips lyfte fram det viktiga i historien, utvecklade karaktärerna och skapade en mer träffsäker dialog. Att anlita en rutinerad och erfaren person som Sören Bondeson utvecklade Stefans skrivande och hantverk rejält på kort tid. Han lämnade deras första möte med många insikter. Särskilt nämner han vikten av trovärdighet i intrigen, i att använda miljöbeskrivningar med klara syften och att inte ha för många bihistorier.

Han åkte hem och skrev om boken under mer än sex månader. Det blev många strykningar och långsamt såg han vilken stark berättelse han satt på. Nu var han nära ett resultat och coachen var mer än nöjd med vad han åstadkommit.

– Att boken sedan fått fart också gör mig extra nöjd, säger Stefan. All uppmärksamhet kom förstås inte gratis. Jag jobbade hårt för att sälja in min historia och jag lyssnade noga på vad journalister och redaktörer sa till mig. Jag funderade på vad som driver dem? När jag förstod vilken sorts historier de går igång på blev det smidigare att kontakta dem och förklara vad jag skrivit.

Nu var det här inte en ny erfarenhet för Stefan som skrivit nästan hela sitt liv sedan han lämnade sekten för 25 år sedan. Även om det här med att skriva en bok och marknadsföra den var något nytt, så hade han mycket nytta av sin tidigare yrkesbana.

– Jag har jobbat med stora tv-produktioner också och hade med mig en del därifrån, säger Stefan. Och sedan har jag alltid skrivit för att det är roligt. För att det drivit på mig. För att en bra historia är omöjlig att förtränga. Jag älskar ju själv bladvändare.

Och hans historia har varit på tapeten redan innan den skrevs ner. Faktum är att den var nära att bli film för några år sedan, när en långfilmskonsult blev intresserad av materialet. Till slut rann det ut i sanden, men fröet var sått hos Stefan som inte kunde släppa tanken på att någon gång skriva ner alltihop.

­– Anledningen till att det blev en spänningsroman och inte en renodlad avhopparbok var att jag vill nå unga vuxna med mitt underliggande budskap. Jag har en känsla av att de inte läser lika mycket som jag gjorde när jag var i den åldern och att det underlättar när det finns en spänningsfaktor. Att det finns sanning i historien tror jag också bidrar till att människor vill läsa den.

Att han lyckades så bra med sin bok tror han beror på kämpaglöden han har med sig från sin idrottskarriär som ung. Där fick han en enorm självdisciplin som satte spår i honom. Att ge ut boken själv var därför inget svårt beslut, snarare en välkommen utmaning.

– Det passar mig att vara en underdog, säger Stefan. Här fanns ingen marknadsavdelning och jag var helt själv i hela produktionen. Att sedan lyckas ta sig hela vägen till tv och Gokväll känns som en enorm vinst för mig just därför.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Hjärntvättad

Hjärntvättad

  • Förlag: TicTac
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-25
  • ISBN: 9789198416008
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.