ANNONS

Sagor utan slut sporrar fantasin och utmanar förlegade könsroller

Jan-Erik Ullström, författare. Foto: Tuana Aziz

Jan-Erik Ullström har skrivit boken Sagor utan slut (Idus förlag) och engagerat 50 illustratörer, en till var och en av bokens 50 sagor, just det – utan slut.

Sagor utan slut är en väldigt speciell sagobok, med en speciell bakgrundshistoria. Författaren Jan-Erik Ullström berättar att han var ute och gick i skogen en dag, när tanken slog honom.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Eller slog, den kramade nog snarare om mig, säger han.

Som mobbad i skolan under uppväxten ville han inte berätta för någon om hur han mådde eller varför. När han kom hem satte han sig ofta under sitt favoritträd nere vid bäcken och grät. Där byggde han egna världar och i sin fantasi kunde han vara i fred och bli den han ville vara.

– Jag använde fantasins kraft för att överleva, berättar Jan-Erik. Givetvis hade det varit bättre att säga till någon, men jag flydde istället. Inåt. Så jag vet hur stark fantasins kraft kan vara.

Men i dagens samhälle kommer fantasin på undantaget. Så mycket kommer istället i färdiga lösningar, allt ifrån hus, möbler, resor och leksaker till skolövningar, filmer och böcker.

ANNONS

– Så jag tänkte att jag gör en bok där alla sagor slutar mitt i cliffhangern. Just när sinnet som allra mest vill veta hur det ska gå, snuvas läsaren på just det. Det roliga är att vuxna blir väldigt frustrerade. Men så är vi ju lätt förstörda också, genom år av serverade lösningar. Men barn blir mer nyfikna och tycker det är roligt att skapa egna slut.

Innan han satte igång med projektet gjorde Jan-Erik en del efterforskningar för att se om det här var gjort tidigare. Först i efterhand har han upptäckt att principen har använts i en del engelska skolövningar, men en liknande sagobok har han inte stött på även om idén i sig inte är unik.

Boken Sagor utan slut innehåller 50 sagor, eller rättare sagt inledningar på sagor. Varje saga är en sida lång, och oavsett var vi befinner oss i handlingen så klipps sagan av med tre punkter när sidan är slut.

50 sagor med lika många illustratörer

Att hitta på 50 sagor kan tyckas mycket, men Jan-Erik hade inga problem med inspirationen till sin sagobok.

– Det räcker att jag slappnar av det minsta lilla, så attackeras jag av idéer. Vaken som sovande. Jag kan se en molntuss, en mullvad eller en mattfrans. Känna doften av päron, pilträd eller parfym. Höra ljudet av barnskratt, broöppning eller brustet hjärta. Allt som passerar mina inkanaler kan bli en saga.

Alla sagor i boken har någon form av budskap. De som handlar om kärlek, livets värde och att vara fina emot varandra är de som ligger Jan-Erik själv varmast om hjärtat. Han berättar att alla hans tidigare verk (han har skrivit 6 andra böcker) är med, i form av lösryckta stycken omformade till sagor. Även outgivna manus har stått som modell.

ANNONS

– Sagan om de två hornen är nog ändå en favorit. Dels för att den är rolig och har ett budskap, men även för att Josefine Åhrman har skapat en så underbar illustration. Josefine har även skapat omslaget.

Josefine Åhrman är inte ensam om att ha illustrerat Jan-Erik Ullströms bok. Hon delar på illustratörskapet med 49 andra personer – en till varje saga. Att samordna arbetet med 50 olika illustratörer skulle nog upplevas som avskräckande för många. Men Jan-Erik beskriver det som ”helt underbart”.

– Den yngsta är 6 år och den äldsta 80. Vissa kan inte svenska, eftersom de bara bott här några månader. Vissa är yrkesverksamma och andra dess raka motsats. Men alla har velat och det har varit en häftig resa, säger Jan-Erik.

Illustratörerna hittade han på alla möjliga håll. Några tipsade förlaget om, andra snubblade han själv över på Instagram och Facebook eller hittade genom vänner, vänners vänner och på skolor. Två illustratörer hittade han på ett äldreboende.

– Om det blir en uppföljare, har jag en annan plan för hur jag ska hitta 50 nya illustratörer. Men det är än så länge hemligt!

Här är ett urval av bokens illustrationer (artikeln fortsätter efter bilderna):

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Sagan om den enarmade bläckfisken. Bild: Robert Källgren
Sagan om eldflickan och ispojken. Bild: Gabrielle Nilsson
Sagan om Döden som inte ville jobba. Bild: Johan Ejerblom
Sagor utan slut. Bild: Josefine Åhrman

Hälften av författarintäkten skänks till välgörenhet

Jan-Erik insåg att det skulle bli svårt att betala 50 illustratörer i procent av försäljning, delvis eftersom de är en blandning av barn, yrkesverksamma, pensionärer och kanske inte ens var skrivna i landet. Istället fick alla samma klumpsumma och Jan-Erik beslöt sig för att skänka 50 procent av all bokförsäljning till välgörenhet för barn.

– Redan nu letar jag efter organisationer som stöttar utsatta flickor, säger Jan-Erik. Under #metoo-kampanjen har många ögon öppnats och det känns som helt rätt plats att börja på.

Genusperspektivet har också gått igen i boken i sig. Jan-Erik såg möjligheten att föra in ett sundare synsätt än det vi oftast finner i gammaldags sagor, dels genom att skapa en majoritet av kvinnliga huvudkaraktärer.

– Där finns kvinnliga riddare, könlösa gudar och en farfar som syr superhjältedräkt, berättar han. Bara en sådan liten detalj, som att vända ”Det var en gång en pojke och en flicka” till ”Det var en gång en flicka och en pojke”, gör mer än vi kanske tror. Varför ska pojken alltid stå först? Ordet ”man” finns inte alls med i boken. Det står ”du” eller ”vi” istället.

Boken ges ut av Idus förlag, där Jan-Erik har gett ut flera av sina tidigare böcker.

– Sagor utan slut är min femte bok som ges ut via Idus. Det är definitivt inte sista. Jag kommer att vara där tills jag dör, för de är helt underbara, säger han.

Åsa Norén, marknadsansvarig på Idus, berättar att de fastnade för boken för att den stimulerar barns fantasi.

– Den är väldigt användbar i skolan och lärarna kan använda den som material i svenska. Genom boken kan barnen komma igång med sitt eget skapande och skriva fortsättningar på berättelserna.

Sagor utan slut släpptes i slutet av november 2017 och enligt förlaget har det varit ett stort intresse för boken innan utgivning, vilket syntes på antalet förbeställningar.

Om Jan-Erik Ullströms barnbok med 50 sagor, 50 illustratörer som skänker 50 procent av författarintäkten till välgörenhet kommer att sälja 50 000 exemplar, ligga på topplistan i 50 veckor eller säljas till 50 länder återstår att se, det är ju en saga utan slut …

Sagor utan slut 1

Sagor utan slut 1

  • Förlag: Idus Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-11-25
  • ISBN: 9789175775449

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se