Type & Tell stänger tjänsten i UK och Finland vid årsskiftet

Type & Tell stänger ner sin tjänst i både Storbritannien och Finland för att fokusera på Sverige. Foto: Fotolia. Bildmontage: Boktugg

Bonniers egenutgivartjänst Type & Tell stänger ner sin verksamhet i både Storbritannien och Finland vid årsskiftet. Istället ska de fokusera på Sverige.

Type & Tell skriver på sin engelska sida om nedläggningen. Redan den 9 december stängs kontrollpanelen för användarna som uppmanas att ladda ner sina filer innan dess.
”Det här har inte varit ett enkelt beslut. Det är ett sorgligt ögonblick för alla i Type & Tell-teamet”, skriver de i ett blogginlägg.

Detta sprider förstås frågetecken även bland de svenska användarna av tjänsten. Tänker Bonniers stänga i Sverige härnäst? Boktugg kontaktade Rebecka Leffler som är vd för Bonnier Books Nova AB där Type & Tell ingår.

Är det konkurrens från Amazon eller andra skäl som gjort att ni inte lyckats i UK?
– Jag skulle inte vilja gå så långt som att säga att vi inte lyckats i UK, vi lanserade Type & Tell i UK i april 2017 – det har gått alldeles för kort tid för att prata om misslyckande. Tvärtom lyckades vi etablera oss som ett bra komplement till Amazon, där vi erbjöd tjänster och personlig vägledning genom hela bokprocessen. Vi hade bra med trafik och flera nya registrerade användare varje dag, säger Rebecka Leffler.

– Dock är det svårt att etablera en förhållandevis ung tjänst på flera marknader, speciellt en självpubliceringstjänst som kräver omfattande lokala anpassningar av exempelvis distributionen. Det har tagit mycket tid och fokus, på bekostnad av vår svenska tjänst. Vi har därför valt att backa på vår internationella expansion för att satsa än mer på den svenska marknaden där vi utifrån vår position, nätverk och kännedom om branschen samt kundernas behov har alla möjligheter att växa.

På tal om det, hur går det i Sverige, är det diskussion om nedläggning även här?
– Nej, snarare tvärtom. Vi vill satsa än mer i Sverige och får i och med stängningen av Type & Tell UK möjlighet att göra just det. Vi ser över vårt koncept och breddar vårt erbjudande i förhoppningen att fler författare och förläggare ska hitta till oss och upptäcka vår fantastiska tjänst och kundservice.

Det verkar som om väldigt många egenutgivartjänster har svårt att bli stora och kommersiella utom Amazon. Krävs det en egen stor shop, typ som att ni skulle använda Adlibris mer aktivt eller är det något annat som gör att exempelvis Macmillan la ner Pronoun?
– Ja, det är tråkigt att se att så många säljer eller lägger ner sina tjänster. Och även om efterfrågan är stor och marknaden för egenutgivning växer så är det svårt att hitta en lönsam affär, då det är en komplex tjänst/produkt, säger Rebecka Leffler.

– Särskilt om man som Type & Tell erbjuder en helhetslösning: från första bokstaven i vår bokeditor, till paketering av boken och vidare till tryck, distribution och marknadsföring. Till vår fördel så har vi tålamod och uthållighet, att hela tiden lära oss av våra användare och möta deras behov. Jag tror inte att en egen shop via Type & Tell är lösningen men absolut är en tajtare koppling till återförsäljare viktigt. Både Adlibris och exempelvis BookBeat.

Kommer ni att lansera Type & Tell i andra länder?
– Inte i nuläget, fokus är på Sverige och våra svenska kunder. Vi har sedan mars 2016 även funnits i Finland men vi stänger både Finland och UK vid årsskiftet, säger Rebecka Leffler.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.