ANNONS

Se upp för utskick från Företagsopinion.

Se upp för påkostad ”propå” om annonsering från Företagsopinion

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bedrägeriförsöken mot företag blir alltmer avancerade. Flera förlag har de senaste dagarna fått en ”propå” från Företagsopinion. Vilseledande likt myndighetsutskick. Men den som besvarar enkäten beställer annonsplats för 6395 kr/år med automatisk förlängning. 

Alla företag får mängder av enkäter från myndigheter som exempelvis Försäkringskassan, Skatteverket, Bolagsverket och SCB. En stressad företagare som tar emot en ”Propå 2017” med underrubriken ”Arbetsmarknad, Migration – Invandring” suckar och tänker att det är ännu ett frågeformulär som ska fyllas i. Speciellt när den är utformad exakt som Skatteverkets blanketter.


ANNONS


Instruktion, ifyllande och underskrift. Det är vad som möter på sida två i den fyrsidiga folder som dessutom har distribuerats inplastad i grönt. Dessutom kan den underskrivna blanketten läggas i det bifogade portofria kuvertet som med svarspost går till Stockholm.


ANNONS


Men den som läser det finstilta under de fält där man ska fylla i datum, namnteckning och namnförtydligande kan läsa att man intygar att man har rätt att teckna avtal i företagets namn och att det är ett avtal om bindande beställning av annonsering mot en årskostnad på 6 395 kronor.

Här är det finstilta. Du skriver inte under en enkät utan ett avtal om annonsering.
Här är det finstilta. Du skriver inte under en enkät, utan ett avtal om annonsering.

Det är alltså en propå om annonsering.

Eller egentligen ett abonnemang på annonsering i 24 månader med automatisk förlängning ett år i taget om man inte säger upp det. Företagsopinion är baserat i Estland även om de använder en svensk postbox.

Om det här följer mönstret från tidigare utskick så lär det dyka upp över olika delar av landet vid olika tillfällen. Faktum är att Företagsopinion började med sina utskick redan i somras och har sedan gjort flera försök under hösten. Så det generella tipset är precis som tidigare: läs noga allt du skriver under. Även det som vid första ögonkastet inte ser ut som ett avtal.

Foretagsopinion-bluff-utskick
Lätt att tro att det här kommer från en myndighet. Men låt dig inte luras av utskicket från Företagsopinion. De vill sälja annonsplats.

 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL