ANNONS

Bibliotekariernas läslovstips

Paula Högström och Gudrun Wemming, Växjö Stadsbibliotek. Foto: Privat

Halva veckan har gått men än är tiderna goda för att hinna frossa i böcker. Dagens boktips kommer från Växjö stadsbibliotek.

Paula Högström är barn- och ungdomsbibliotekarie på Växjö stadsbibliotek och kvällstimmarna då hon inte arbetar under höstlovet ägnar hon åt att läsa Danielle Young-Ullmans bok Allt det vackra är inte förstört.

– På dagarna pratar jag böcker på biblioteket tillsammans med läslovslediga barn och unga, säger Paula. Veckans höjdpunkt blir bokiga afternoon tea med ett gäng 10-12-åringar.

Till högläsningsstunder för lediga barn tycker Paula att Lisbet och Sambakungen, skriven av Emma Karinsdotter och illustrerad av Hanna Gustavsson, är ett bra val.

– Den är rolig, knasig, galen, feministisk men mellan raderna sorglig och allvarlig, säger Paula. Berättelsen handlar om Lisbet som bor tillsammans med sin farmor Sambakungen. Farmor har slutat sitt jobb som hemlig agent för att ta hand om sitt barnbarn och de har blivit bästa vänner som gör allt tillsammans. Så en dag kommer ett vykort till Lisbet där det står att hon ska börja skolan. Farmor blir helt förstörd, nu är allt det roliga slut … Lisbet och Sambakungen är en perfekt högläsningsbok för stora och små.

Vilken barn- och ungdomsbok sätter du i händerna på den som vill krypa upp i soffan och läsa själv?

9789127150287_200x_the-hate-u-give_haftad– The hate u give av Angie Thomas som Amanda Svensson gjort en makalöst bra översättning på, säger Paula. Det är en bok som totalt golvade mig och jag älskar språket i den.

The hate u give handlar om Starr som på en fest träffar sin barndomsbästis Khalil. De tar sällskap efter festen och Khalil erbjuder Starr skjuts hem. När de stoppas av polis för en rutinkontroll av körkortet blir Khalil skjuten till döds och Starr står som ensamt vittne till mordet. Frågan är bara om hon ska våga berätta vad hon sett och om det ens kommer att göra någon skillnad.

Paulas kollega Gudrun Wemming, bibliotekarie på vuxenavdelningen sedan 1987, jobbar också under lovet. Hon har just läst ut Pulitzerprisvinnande Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead. Men hon rekommenderar också Binas historia av Maja Lunde för vuxna som är sugna på att läsa under lovet:

9789127149816_200x_binas-historia– Det är en roman som tar upp ett stort miljöproblem vi inte alltid tänker på, säger Gudrun. Boken handlar om tre familjer som är biodlare. Alla tre befinner sig på olika platser och i olika tidsperspektiv: dåtid, nutid och framtid. Läsaren får följa hela historien från en fungerande värld med bin och insekter till att bina försvinner och människan måste ta över deras arbete med att pollinera blommor och växter. Binas historia är en både lättläst, viktig och spännande historia.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se