Översättaren Kajsa Öberg Lindsten.

Läslov – översättare Kajsa Öberg Lindsten boktipsar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vinnaren av Årets översättning 2016 tipsar om en blandning av böcker till läslovet: två översatta romaner från tyska och en bilderbok av Inga Borg.

Kajsa Öberg Lindsten tilldelades Årets översättning för sitt arbete med Tjevengur av den sovjetryske författaren Andrej Platonov, ett pris som hon alldeles nyligen fick ta emot på litteraturfestivalen Stockholm Literature.


ANNONS


Det blir ingen ledighet för Kajsa på läslovet, hennes fyra barn är ”vuxna herrar och damer”, och barnbarnen (tvillingar) är bara ett år och har inte ens hunnit börja dagis. Istället jobbar hon på för fullt med en översättning av en tjock volym på cirka 700 sidor med Andrej Platonovs efterlämnade brev.

– Jag har grovöversatt alltsammans och håller nu på med finliret, som också är ett själsligt, språkligt grovarbete, säger Kajsa.

ANNONS

Men hon säger att hon tar ledigt lite hur som helst och när hon vill.

– Och att läsa är mitt jobb, så jag behöver inget lov för det. Men i helgen var jag på litteraturfestivalen Stockholm Literature, och roade mig oavbrutet med författare och böcker.

Har du läst något bra på sistone?
– På tåget från Stockholm hem till Göteborg igår kväll läste jag Johanna Adorjans En alldeles särskild kärlek. Det var underbart. Och roligt att jag haft tillfälle att höra författaren berätta på litteraturfestivalen. En annan bok som jag nyss läst är Vid glömskans rand, av den ryska författaren Sergej Lebedev, som jag också fick träffa på litteraturfestivalen (översatt av min skickliga översättarkollega Nils Håkansson). Den boken handlar om hur spåren av Stalinterrorn och Gulag finns kvar i dagens Ryssland, i landskapet, under jorden, och djupt inne i människornas själar. Det är också en fantastisk bok, som inte bara är skrämmande och lärorik, utan också spännande och poetisk. Och absurd.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån


hund i parisBoktips för de yngre:
Hund i Paris av Inga Borg (Opal). Bilderbok. En lugn, vänlig berättelse om hundar i staden – ur hundarnas perspektiv. Och samtidigt en härligt nostalgisk skildring av trivsamt kvartersliv mitt i Paris. Med fina bilder som man kan leva sig in i. Barnboksförfattaren och illustratören Inga Borg, som nyligen dog vid aktningsvärt hög ålder, skrev alltså inte bara om fjälltrollet Plupp.


ANNONS


 

Boktips för de äldre:en alldeles särskild kärlek
En alldeles särskild kärlek
av Johanna Adorján (Norstedts). Översättning från tyskan: Christine Bredenkamp. Författaren har gjort en underbar, koncentrerad biografisk roman om sina farföräldrar och deras sista dag i livet. En familjeroman som handlar om självmord och om Holocaustöverlevares tystnad, och ändå är fylld av kärlek, hopp och humor. Vackert översatt till svenska. Bara 168 sidor – för den som har ont om tid men ändå vill läsa något storslaget.

 

tjuvarnas herre

Boktips att läsa tillsammans:
Tjuvarnas herre av Cornelia Funke (Opal). Översättning från tyskan: Gunilla Borén. En spännande allåldersbok. Handlar om två föräldralösa bröder, som rymmer från sin dumma moster och upplever Venedig tillsammans med ett gäng hemlösa gatubarn. Ett äventyr med kulturhistoriska vibbar och lyckligt slut. Och tjuvandet är av ädelt slag, det handlar om att ta från de rika och ge till dem som inget har.

– Jag kan inte tyska. Men tack vare skickliga översättarkollegor får jag ändå tillgång till härlig tyskspråkig litteratur, tillägger Kajsa.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL