Barnutställningen LasseMaja & Cirkusmysteriet – ett lekfullt inslag på Bokmässan

Klara Svae från Barnutställningar.nu på Bokmässan 2017. Foto: Anna von Friesen.

På Bokmässan finns inte bara böcker. En ny utställare för 2017 är Barnutställningar.nu, som visar upp sin utställning baserad på barnboken Cirkusmysteriet.

Under Bokmässan i Göteborg lockades många besökare, både stora och små, till en samling färgglada lekstugor i A-hallen. Installationen är en turnerande barnutställning baserad på boken Cirkusmysteriet (del 3 i serien LasseMajas detektivbyrå) av Martin Widmark och Helena Willis. Boken gavs ut 2003 av Bonnier Carlsen, som även är samarbetspartner till företaget Barnutställningar.nu som har skapat utställningen.

Det är första gången Barnutställningar är på plats på Bokmässan.

– Om jag har förstått rätt så är det här första gången som mässan satsar på lite mer barnutrymmen, med bland annat Barnsalongen, säger Klara Svae från Barnutställningar.

Kakmysteriet, med nyskrivna frågor av Martin Widmark.
Kakmysteriet, med nyskrivna frågor av Martin Widmark.

Temat för utställningen är leka, lära, läsa, och i utställningens små rum finns många böcker på olika språk som barnen kan läsa. Det finns också ett mysterium man kan lösa, där barnen får hjälpa Sara Bernard att hitta vem som har ätit upp hennes kakor, med frågor skrivna av Martin Widmark.

Utställningen med LasseMaja är ny för 2017 och turnerar runt på olika bibliotek. Intresset har enligt Klara Svae varit väldigt stort.

– Redan nu är utställningen nästan fullbokad hela nästa år. Det är otroligt roligt!

Hon berättar att Barnutställningar även tar fram lärarhandledningar till sina utställningar, för att kunna fördjupa upplevelsen och för att pedagogisk personal ska kunna motivera ett besök. Allt är kopplat till läroplanen och man kan jobba med boken innan besöket, under och efter besöket.

Hur är intresset för utställningen på mässan?
– Det har varit jättemycket nyfikna bibliotekarier, lärare, glada barn och föräldrar. Vi har fått en hel del nya kontakter. Vissa delar av Sverige som vi inte har lyckats nå tidigare har vi fått kontakt med nu, och det är jättekul. Vi vill kunna besöka hela landet!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

20170928_124511

LasseMaja

20170929_104401

20170928_124612

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL