Författaren Jakob Sverker kompletterar sina böcker med en podd

För att lyckas med en podcast behövs ett tyst utrymme, ett genomtänkt tema, en bra mikrofon och ett ljudprogram, berättar Jakob Sverker som driver en podd i samma anda som sina böcker i Europatrilogin.

Nya podcasts som handlar om böcker har dykt upp lite här och var under de senaste åren. Vi har exempelvis Bladen brinner där Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo pratar om barn- och ungdomslitteratur, En förbannad podd som handlar om ”alla typer av böcker och kulturella tidsfördriv” och den allmänna läs- och litteraturpodden Mellan raderna. Det finns ett stort intresse för att lyssna på podcasts och i takt med att poddlyssnandet ökar kan man tänka sig att allt fler blir intresserade av att producera dem.


ANNONS


En som har satsat på att göra en egen podd är författaren Jakob Sverker. Han har skrivit och själv gett ut tre politiska och filosofiska spänningsromaner, Berättelsens ängel, Heidenstams misstag och Äventyrliga hjärtan, som tillsammans bildar Europatrilogin. De handlar om konfrontationen mellan den auktoritära, nynazistiska rörelsen Förbundet för Europas frihet, med anspråk på att härska i Europa, och Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Paris. Det övergripande temat är de motstridiga tankegångar som dominerat Europa de senaste hundra åren: demokrati kontra diktatur, respekt och tolerans kontra segregation och aggression.

– I Europa har vi skapat det bästa och det sämsta i mänsklighetens historia och det är ytterst vad trilogin handlar om, säger Jakob Sverker.

Jakob berättar att det i bakgrunden finns ett bildningsideal med i Europatrilogin. Han menar att om vi förstår och tar till oss den kultur som är vår egen, får vi större motståndskraft att förhindra den katastrof som högerpopulism innebär.

– Jag ville utveckla det när böckerna var färdigskrivna. Sedan har jag alltid drömt om att få göra radio i gammaldags P1-anda och litteraturvetaren i mig vill gärna få chansen att prata om andra författarskap än mitt eget. Det är ju inte för inte som huvudpersonen i Europatrilogin är utrikeskorrespondent för Sveriges Radio.

Detta ledde till att Jakob startade sin podcast Äventyret Europa. Hittills finns sex avsnitt av podden, och de är en blandning av bokdiskussioner och reflektioner kring läget i Europa, ur ett historiskt, politiskt och kulturellt perspektiv. Europatrilogin går även som följetong i podden.

– Tanken med podden är att bidra till att föra Europafrågor och den europeiska kulturen närmare läsekretsen. Europatrilogin är en underhållande ingång till den föreställningsvärld som utgör fundamentet för vår västerländska civilisation och podden vill fördjupa förståelsen. Ambitionen är att göra avsnitten lika underhållande och seriösa som böckerna.


ANNONS


Många har nog tänkt tanken att starta en podd, men inte riktigt vetat hur det går till. Så hur är det egentligen att göra en podd?

– Det kräver en del. Förutom mycket tid, förstås. För det första måste man jobba med ett tema som det går att utveckla under lång tid och hitta olika infallsvinklar till. Sedan måste man tidigt bestämma sig för formatet. Jag har börjat serien med egna reflektioner, men kommer att bygga ut den med gäster vartefter. Många poddar har två eller fler värdar redan från början. Personligen tror jag mitt sätt har större potential i längden, men det vet jag förstås inte.

Vad gäller de praktiska detaljerna säger Jakob att det krävs tillgång till något litet utrymme där det är tyst. Själv använder han sin klädgarderob. Det är viktigt att ha en bra mikrofon och att lägga lite tid på att lära sig programmet Audacity (en gratis programvara för ta upp och mixa ljudinspelningar).

Vilka är dina råd till den som funderar på att starta en podd?
– Ta först reda på var det finns ett tyst litet tyst krypin där du kan jobba ostört. Det är otroligt stressande att vara orolig för störande ljud hela tiden. Tänk sedan noga igenom tema och format och prova dig fram. Prova, prova, prova innan du lägger ut någonting. Skaffa en tillräckligt bra mikrofon och lägg tid på att lära dig Audacity eller motsvarande för att spela in och mixa ljudet. Sedan är det viktigt med tålamod, att inte ge upp bara för att världen omkring vill stjäla din tid. Tänk stort och långsiktigt och ha självmedkänsla med tillfälliga svackor. Och räkna med att det tar tid att få upp trafiken. Det finns massor med poddar därute.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.