ANNONS

Succéstart som ebok för Lars Wilderängs nya roman

Lars Wilderäng. Foto: August Linnman

När författaren Lars Wilderäng kollade topplistorna häromdagen såg han att hans nya bok Höstsol säljer väldigt bra som ebok – det formatet toppade till och med Adlibris totala topplista.

När det talas om digitalisering av böcker så är det mycket fokus på streamingtjänster och inte så mycket download och epub. Lars Wilderäng har dock en bra plattform via sin blogg som vi tidigare berättat om. Men att hans nya bok skulle sälja så mycket som download att den toppade inte bara ebokstoppen utan under en dag även Adlibris totala topplista trodde han inte.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Du har fått en flygande start på lanseringen av nya boken Höstsol – inte minst digitalt?
– E-boken sköt direkt upp på förstaplatsen på flera e-bokslistor, som iBooks och Adlibris. Men mest spektakulärt var att den ett tag till och med låg etta hos Adlibris, alla format och inte bara e-bok på exempelvis skönlitteratur eller deckarlistan. Att en e-bok toppar en försäljningslistan i konkurrens med samtliga pappersutgåvor inklusive pocket fick åtminstone mig att lyfta lite på ögonbrynen.

Är dina läsare mer digitala än genomsnittet?
– Jag tror att de är mer digitala än vanligt. I våras låg min e-boksförsäljning för mina olika romaner på mellan 12 och 17 procent. Gissar att delar av min målgruppen i mycket är teknikpositiva läsare. Får se om Höstsol säljer ännu mer e-bok än mina tidigare romaner.

Vad handlar nya boken om?
– Det är en säkerhetspolitisk och militär thriller, som tar sitt avstamp i det aktuella säkerhetspolitiska läget fast några år framåt i tiden. Boken utspelar sig över lite längre tid och har en del internationella inslag, men då det finns en del vändningar i boken kan jag inte säga så mycket mer. Man får läsa och se var det hamnar.

Digitala framgångar i all ära – men du gör en hel del hederligt fysiskt fotarbete i lanseringen?
– Jo, signeringar i Stockholm, Göteborg och Öresundsområdet blir det och sedan förstås bokmässan och några författarföreläsningar under hösten.

ANNONS

Har du börjat skriva på nästa bok – vad blir det?
– Just nu skriver jag på den avslutande uppföljaren till det som påbörjades i Höstsol. Sedan har jag en lång rad idéer vad det blir för något därefter. Två helt fristående romaner av lite mer udda karaktär. Tre möjliga nya böcker i Stjärnklartvärlden, varav en ungdomsroman, som utspelar sig parallellt med Stjärnklart. Och så en helt ny traditionell bokserie i technothriller- eller agentgenrén om man så vill. Kanske kommer jag skriva två olika serier framöver. Återstår att se vad något förlag nappar på. Idéer har jag gott om, tid är det sämre med.

Dina böcker kommer ut på Massolit (som ingår i Norstedts förlagsgrupp) men du har även testat att ge ut digitalt på eget förlag nyligen?
– Jag har gett ut två e-noveller i egen regi – Berget och Oscar – som ett experiment och test av hur e-boksmarknaden fungerar. Berget har sålt ungefär 1000 ex sedan i mitten av juni och det tuggar på med en handfull sålda om dagen. Novellerna ska dyka upp på Storytel och Nextory som e-noveller snart också. Kan vara ett kul experiment att framöver även läsa in dem som ljudnoveller, nu när det visat sig att det faktiskt går att få lönsamhet i noveller. Trots allt blir det arbetskostnader för redigering, omslag och publicering, vilket min sambo Lena ordnat. Med just noveller kan man fråga sig om det finns någon större framtid för novellantologier, när det är så enkelt att ge ut dem elektroniskt. Kanske i pappersform någon gång när jag samlat på mig tillräckligt många?

Och hur går det internationellt, dina böcker är ju sålda till utlandet?
– Stjärnklart-serien ges nu ut i Polen, där första boken finns ute än så länge. Hittas även som ljudbok hos polska Storytel. Och serien kommer också i Finland längre fram.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se