Norstedts Live vill bli litteraturens Way out West

Olle Lidbom, Norstedts. Foto: Annika af Klercker

Förlaget Norstedts kör i år för första gången sin litteraturfestival på Riddarholmen i Stockholm. I framtiden hoppas man växa till en litterär folkfest.

Ett av Sveriges största förlag, Norstedts, vill vara med och grunda fler fysiska platser för litteraturen och möten i dess kölvatten. Visionen är att starta en litteraturens Way out west – en stor festival med böckerna i centrum. I år tar man ut riktningen mot ett sådant arrangemang och den 26 augusti hålls en lite mindre och intimare festival, Norstedts Live, på innergården till förlagshuset på Riddarholmen i Stockholm.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Intresset för böcker, författare och berättelser är enormt, säger Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts. Att då skapa fler platser för samtal och yttrandefrihet känns naturligt. Vi presenterar våra böcker för media och återförsäljare men inte direkt till läsarna, så det steget känns inte långt att ta.

I ett pressmeddelande från förlaget säger Lidbom också att förlagets uppdrag inte bara handlar om att nå ut i tryckt form utan även i fysiken:

– Läsarna vill träffa våra författare, och författarna sina läsare. Bokmässan i Göteborg är en sådan plats, men vi vill skapa fler, fortsätter han i pressmeddelandet.

Tankarna om en festival föddes i våras och redan nu finns tillväxtplaner inför nästa år med önskan om att bjuda in bl a internationella gäster. Förlagets förhoppning är att hela Riddarholmen i slutänden ska gunga till takterna av intressanta författarsamtal och möten inför stora skaror av litteraturintresserad publik. Ungefär som Way out west fast med en lite annan gemensam beröringspunkt.

I år hålls festivalen på förlagshusets innergård – det första öppna eventet någonsin sedan huset uppfördes 1880. 200 biljetter för 195 kr stycket är släppta och på scenen kommer bland andra Johannes Anyuru, Brita Zackari, Laura Lindstedt, Ebba Witt Brattström, Marie Göranzon och Moa Herngren samt bandet Ingenting att finnas.

– Riddarholmen är den svenska bokens vagga: det var här den första svenska boken trycktes 1483, säger Olle. Riddarholmen är också en central plats med många fina lokaler. Jag hoppas festivalen kan växa till att innefatta även andra förlag i framtiden. Men i år är det Norstedts författare som är inbjudna.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.