Dan Brown. Pressbild från förlaget Hr. Ferdinand.

JP/Politiken köper Dan Browns danska förlag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

JP/Politiken har köpt förlaget Hr. Ferdinand och dess två imprints Don Max och C&K som ger ut översatt litteratur. Bland dem bästsäljare som Dan Brown, Elena Ferrante och Stephen King.

I ett pressmeddelande från JP/Politiken skriver det växande danska förlagshuset (som ju står bakom det nya svenska hårdsatsande förlaget Polaris) att köpet är en del av deras strategiska fokus på att införskaffa författarskap med stor potential.

– Vi är väldigt glada att ta över Hr. Ferdinand, C&K och Don Max. Alla tre har varit väldigt framgångsrika med utgivningen av översatt litteratur och haft ambitiöst fokus på hög litterär kvalitet med en stark kommersiell vinkel. Det är en passar perfekt för JP Politiken Publishers och stärker vår position på den danska marknaden. Vi ser fram emot att arbeta lika hårt med varje titel som vi redan gör på moderbolaget. Med författarskap som Dan Brown, Elena Ferrante, Stephen King, Alaa Al-Aswany och Lena Dunham har vi mycket att se fram emot, säger Lene Juul, VD för JP/Politiken Publishers.


ANNONS


Förläggarna Snæbjorn Arngrimsson och Susanne Torpe säger i pressmeddelandet att JP/Politiken är den perfekta platsen för Hr. Ferdinand, C&K och Don Max:

– Det är ett solitt, ambitiöst och trovärdigt förlagshus som på varje sätt kommer att ta fantastiskt väl hand om våra underbara författare. Vi har jobbat inom förlagsvärlden i många år och vi kommer att sakna det, men vi är övertygade om att det är rätt tid för oss att söka nya vägar.

ANNONS

Line Miller blir förläggare för alla tre imprinten. Hon har tidigare varit inköpande redaktör på JP/Politiken Publishers och har bland annat köpt in bästsäljare som Anthony Doerrs All the Light we cannot see. Innan hon kom till JP 2014 jobbade hon på Gyldendal.

Andrea Fehlauer som grundade imprintet Don Max kommer att fortsätta som senior redaktör och ansvara för Don Max.

Hr. Ferdinand grundades 2003 som en filial till det isländska förlagshuset Bjartur. JP/Politiken Publishers grundades 1946, där ingår Politiken Publishers, JP Publishers, Ekstra Bladet Publishers, the Politiken Bookshop samt svenska förlaget Polaris.

Den 3 oktober 2017 släpps för övrigt Dan Browns senaste bok i Robert Langdon-serien, Origin (på danska Oprindelse) med en första upplaga på 120 000 exemplar på förlaget Hr. Ferdinand. På den svenska marknaden är det dock inte JP/Politikens förlag Polaris som har Dan Brown utan Bonniers. Däremot var det Polaris förlagschef Jonas Axelsson (då på Bonniers) som hittade Dan Browns succé Da Vinci-koden som sålt över 1,3 miljoner exemplar i Sverige. Blir Dan Brown nästa värvning för Polaris?

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL