ANNONS

Klickbedrägerier på Amazons topplista för eböcker – kan det hända i Sverige?

Mystisk datoranvändare, foto: Fotolia.

Flera författare har anlitat klickfarmer för att nå topplistan över de mest sålda eböckerna på Amazon. Bedrägerierna är en varningslampa för de svenska streamingtjänsterna.

Att Amazons egna imprints dominerar topplistan över de mest sålda eböckerna i USA det första halvåret får möjligen en del storförlag att grymta. Men ett mer allvarligt problem är att böcker lyckas ta sig ända upp till förstaplatsen på Amazons egen topplista i Kindlestore – med hjälp av klickfarmer. Det är inte första gången som författare försöker manipulera Amazons topplistor.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

David Gaughran berättar sin blogg om hur boken Dragonsoul, skriven av Kayl Karadjian, dök upp på förstaplatsen över de mest sålda eböckerna på Amazon den 14 juli. Alltså inte gratisböcker, utan betalda.

– Författare uttryckte genast skepsis – på goda grunder. Jag vill inte avslöja hur man hittar klickfarmade böcker, men det här var ett särskilt uppenbart fall. Dragonsoul hade väldigt få recensioner. Den hade varit ute i nio månader men liten eller ingen försäljningshistoria. De fanns inga spår av marknadsföring heller, inga annonser på BookBub eller någon annanstans. Det fanns ingen Facebookkampanj, författaren har bara 57 fans på sin Facebooksida. Faktum är att författaren inte verkade ha någon plattform alls, några dussin Twitterföljare och ingen närvaro på internet bortsett från en blogg med nio prenumeranter, skriver Gaughran.

ANNONS

Boken tog alltså ett språng till förstaplatsen – från en mer undanskymd 385 481:a plats på listan.

Så vad var hemligheten bakom denna plötsliga försäljningsraket? Viral spridning från läsare som älskade boken?

Nej, knappast. Mer troligt är att författaren använt en klickfarm för att articifiellt låna sin bok via Amazons Kindle Unlimited. Dessa fejkade lån motsvarar försäljning när det gäller att ranka böcker. Med ett par tusen utlåningar vid samma tillfälle kan det räcka för att nå toppen på listan.

Klickfarmar kan utföra alla möjliga typer av uppdrag. Du kan blåsa upp dina siffror på Facebook eller Twitter och öka antalet följare. Det ger dig inte bättre räckvidd för dina inlägg men för den som går in och tittar så kan de lätt luras att tro att ”oj, det här var en populär sida”.

Men det finns också andra typer av tjänster som egentligen är rena bedrägerierna. En snabb sökning visar att de kan erbjuda exempelvis ”100 garanterade Kindle Unlimited-lån för 59 dollar” eller rentav ”1000 KU-lån med garanterad top 5-ranking i valfri kategori för 209 dollar”. Till det erbjuds förstås fejkade recensioner och höga betyg, som Boktugg skrivit om tidigare.

Det värsta med dessa bedrägerier är att de faktiskt stjäl pengar från den pott pengar som andra författare skulle ha fått, i alla fall när det gäller Kindle Unlimited där en pott pengar varje månad fördelas utifrån hur många sidor som har lästs av olika författares böcker.

Dessa tjänster är dessutom billigare än de äkta marknadsföringstjänster som finns i USA. Exempelvis BookBub som hjälper författare att nå ut till läsare med budskap om deras böcker.

Nu är Kayl Karadjian inte den förste författaren som provar detta. Gaughran har hittat ytterligare en titel som förstaplatsen bara de senaste veckorna. Och en författare som sysslat skumma taktiker i flera år har nått topp 10 flera gånger under en sexveckorsperiod – med hjälp av klickfarmer.

Så är detta enbart ett problem i USA med dess gigantiska marknad som gör det lönsamt att köpa recensioner eller till och med lån? Nej, tvärtom eftersom det krävs färre fejkade lån för att nå topplistorna på andra Amazonmarknader som Australien, Tyskland, Storbritannien och Kanada.

Enligt Gaughran har Amazon inte gjort någonting för att stoppa bedrägerierna. Trots alla rapporter om manipulationer och trots att många av dem är extremt uppenbara så finns böckerna kvar i systemet – samtidigt som Amazon regelbundet tar bort böcker som bryter mot deras regler på andra sätt.

– Sorry guys, the Kindle Store is broken, avslutar han sitt långa blogginlägg.

När Boktugg tittar in på boken Dragonsoul på Amazon så står det i alla fall att boken är under granskning och för tillfället inte tillgänglig på grund av kvalitetsproblem med eboksfilen.

Här hemma i Sverige kan man direkt dra paralleller till skandalen med eboksutlåningen där ett litet förlag skaffade lånekort runtom i Sverige och masslånade sina egna böcker. De åkte dit därför att det var så uppenbart.

Men teoretiskt sett skulle bedragare kunna göra samma sak här, men mer systematiserat och sälja sina tjänster till fler författare och förlag. Samtidigt är den svenska bokbranschen mindre och det skulle sannolikt snabbare sprida sig och avslöjas.

Hur är det då på Storytel och andra streamingtjänster? Precis som på Kindle Unlimited skulle bedragare kunna bygga ”lyssnarfarmar” för att påverka vissa böckers placeringar på topplistor och dessutom generera royaltyintäkter samtidigt. Det är ett framtidsscenario som alla aktörer på streamingmarknaden behöver ha beredskap för och en övervakning för att motverka.

Bilden: Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Fotolia.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se