fbpx

Björn Ranelid viger par under Bokmässan 2017

Björn Ranelid blev nyligen godkänd som vigselförrättare av länsstyrelsen. Under Bokmässan kommer han nu att viga mellan 10 och 12 par. ”Det här är enormt stort för mig”, säger han.

Ett något annorlunda inslag äger rum på årets Bokmässa under lördagen och söndagen då Björn Ranelid kommer att stå till förfogande för giftassugna som vill vigas av författaren. Sektionen för biblioteksloungen kommer att kläs med blommor för att skapa rätt stämning och det är här som Björn ska förrätta vigslarna. Den som är intresserad kan gå in och anmäla sitt intresse redan nu.

Det är bara en dryg månad sen Björn Ranelid meddelade att han numera är godkänd som borgerlig vigselförrättare av länsstyrelsen men han har redan nu fått en mängd förfrågningar från par som vill bli vigda av honom – fler än han hinner med. Under mässhelgen räknar han dock med att viga 10 till 12 stycken par.

ANNONS

– Jag sätter ett stort värde på detta, berättar Björn. Det är större än Nobelpriset. Och jag ska förklara varför: Nobelpriset i litteratur delas ut till en person och den äran och berömmelsen är övergående. Här handlar det om par som vigs in i kärlek som ska hålla livet ut. Kanske kommer det i framtiden barn med också. Det är mycket hedersamt för mig men det är inte för min skull utan för brudparens som jag gör det.

Björn har deltagit vid 29 Bokmässor och han menar att det är enormt stort för honom att kunna få förrätta vigslar just där.

– Jag älskar mässan, säger han. Men det är inte jag som har tagit initiativet. Förtjänsten är helt Gunilla Sandins som tidigare koordinerat mässan.

ANNONS

Efter ett föredrag i Strömstad kom Gunilla fram till Björn och berättade om sin idé att han skulle viga par på Bokmässan. Även om han blev mycket glad frågade han hur de skulle få med sig de ansvariga för Bokmässan på idéen. Det visade sig inte vara några problem. Gunilla la sitt ord för evenemanget och Bokmässans arrangörer var genast positiva.

– Jag har talat och skrivit så mycket om kärleken och det har nått människor, säger Björn. När mina ord kommer fram så är de Ranelidska. Jag skriver av kärlek och lust med en poetisk klang som gör att människor stannar upp. Upplever man ett vackert litterärt språk så stillnar allt för en stund.

För Björn är bojkott av mässan eller inte en fråga han har behövt ta ställning till. Han älskar mässan och menar att det är bättre att bemöta det onda med ord än att stöta bort det genom en markering.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Ord rör sig fort och är den bästa repliken mot terror och ondska, säger han och tillägger med eftertryck: Kärlek. Lust. Och glädje.

För den som skulle vilja gänga sig under Bokmässan finns mer information och intresseanmälan här.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.