fbpx

Höganäs Bokhandel välkomnade folk att betala med snart ogiltiga mynt

Christoffer Palmer, ägare och eldsjäl i Höganäs Bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

När andra butiker satte restriktioner och bankerna krånglade – då valde Christoffer Palmer på Höganäs Bokhandel att gå andra vägen och välkomna kunder att handla med mynt som snart blir ogiltiga.

– Alltihop började med min egen frustration. Jag blev förbannad på bankerna och tycker att det är dålig stil att man inte tar emot mynten. Alla har ju några hundra liggande därhemma, säger Christoffer Palmer till Helsingborgs Dagblad.

Som bokhandlare har du säkert också fått påminnelserna från olika håll – 30 juni är sista dagen då de gamla mynten ska vara giltiga i butik. Som konsument har du säkert sett skyltarna i bland annat matvarubutiker ”Max 20 mynt per kund och köptilfälle”. Vi är många som reagerar precis som Christoffer gjorde – varför ska vi betala för att staten vill byta ut mynt?

ANNONS

Enkronor, femkronor och tvåkronor var de mynt somfredagen den 30 juni 2017 var sista giltighetsdag i butik. Man kan fortfarande sätta in dem på sitt eget bankkonto fram till 31 augusti 2017. På myntkartan.se finns cirka 900 banker och växlingskontor som tar emot mynt, dock ofta mot en avgift. Efter den 31 augusti 2017 löser varken banker eller Riksbanken in dem.

Eftersom alla väntar till sista dagarna så har många handlare infört restriktioner eftersom det kostar pengar att hantera mynten och i vissa fall upplever butikerna att det skapar köer när de ska räkna mynt i kassan. Höganäs Bokhandel skickar sina mynt med Loomis – vilket givetvis kostar pengar för bokhandeln. Men det blir också en investering i kunderna.

Istället för skyltar med restriktioner så körde Höganäs Bokhandel nämligen en kampanj med motsatt budskap och på deras skyltar kunde man läsa:
Nyhet! Betala med hur mycket mynt som helst.
Glöm inte att de gamla en- och femkronorna upphör 30/6! Får vi föreslå att ni genast kommer hit med sparbössorna så gör vi något vettigt av metallen! Rena rama bankbokhandeln, alltså!”

ANNONS

På tio dagar handlade kunderna för över 25 000 kronor i mynt.

– Det har blivit mycket mer försäljning än vad jag trodde. Folk kommer med påsar och youghurtburkar fyllda med pengar. Det är roligt, en del kommer in bara för att tacka mig, säger Christoffer Palmer till HD.

De flesta handlar för 100-150 kronor. Men det finns undantag. En stamkund bar (eller kanske släpade?) in en påse vars innehåll summerades till hela 2700 kronor.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Han fick ett tillgodokvitto som han kan handla för senare, säger Christoffer Palmer till HD.

Ett bra exempel på hur ett problem för både kunder och handlare kan vändas till något positivt och öka försäljningen samtidigt som det ger goodwill.

Bilden: Christoffer Palmer, ägare och eldsjäl i Höganäs Bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.