Christoffer Palmer, ägare och eldsjäl i Höganäs Bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

Höganäs Bokhandel välkomnade folk att betala med snart ogiltiga mynt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När andra butiker satte restriktioner och bankerna krånglade – då valde Christoffer Palmer på Höganäs Bokhandel att gå andra vägen och välkomna kunder att handla med mynt som snart blir ogiltiga.

– Alltihop började med min egen frustration. Jag blev förbannad på bankerna och tycker att det är dålig stil att man inte tar emot mynten. Alla har ju några hundra liggande därhemma, säger Christoffer Palmer till Helsingborgs Dagblad.


ANNONS


Som bokhandlare har du säkert också fått påminnelserna från olika håll – 30 juni är sista dagen då de gamla mynten ska vara giltiga i butik. Som konsument har du säkert sett skyltarna i bland annat matvarubutiker ”Max 20 mynt per kund och köptilfälle”. Vi är många som reagerar precis som Christoffer gjorde – varför ska vi betala för att staten vill byta ut mynt?

Enkronor, femkronor och tvåkronor var de mynt somfredagen den 30 juni 2017 var sista giltighetsdag i butik. Man kan fortfarande sätta in dem på sitt eget bankkonto fram till 31 augusti 2017. På myntkartan.se finns cirka 900 banker och växlingskontor som tar emot mynt, dock ofta mot en avgift. Efter den 31 augusti 2017 löser varken banker eller Riksbanken in dem.

ANNONS

Eftersom alla väntar till sista dagarna så har många handlare infört restriktioner eftersom det kostar pengar att hantera mynten och i vissa fall upplever butikerna att det skapar köer när de ska räkna mynt i kassan. Höganäs Bokhandel skickar sina mynt med Loomis – vilket givetvis kostar pengar för bokhandeln. Men det blir också en investering i kunderna.

Istället för skyltar med restriktioner så körde Höganäs Bokhandel nämligen en kampanj med motsatt budskap och på deras skyltar kunde man läsa:
Nyhet! Betala med hur mycket mynt som helst.
Glöm inte att de gamla en- och femkronorna upphör 30/6! Får vi föreslå att ni genast kommer hit med sparbössorna så gör vi något vettigt av metallen! Rena rama bankbokhandeln, alltså!”

På tio dagar handlade kunderna för över 25 000 kronor i mynt.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Det har blivit mycket mer försäljning än vad jag trodde. Folk kommer med påsar och youghurtburkar fyllda med pengar. Det är roligt, en del kommer in bara för att tacka mig, säger Christoffer Palmer till HD.


ANNONS


De flesta handlar för 100-150 kronor. Men det finns undantag. En stamkund bar (eller kanske släpade?) in en påse vars innehåll summerades till hela 2700 kronor.

– Han fick ett tillgodokvitto som han kan handla för senare, säger Christoffer Palmer till HD.

Ett bra exempel på hur ett problem för både kunder och handlare kan vändas till något positivt och öka försäljningen samtidigt som det ger goodwill.

Bilden: Christoffer Palmer, ägare och eldsjäl i Höganäs Bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »