Brombergs testar slopad karens på eböcker till biblioteken

Ett stort antal av de mest populära böckerna är inte tillgängliga för eboksutlåning eftersom förlagen satt högre pris på dem. Men Brombergs testar nu att sänka priset på utvalda nyheter och därigenom slopa karensen.

– Ja, vi har en tanke om att inte täppa till i några kanaler. Vi får inte glömma bort biblioteken som kanal, säger Maja Hermansson, sälj- och marknadsansvarig på Brombergs till Axiell Medias blogg.

Bakgrunden är att biblioteken för att begränsa kostnaden för eboksutlåning anger ett tak för hur mycket böcker ska få kosta för att de ska kunna lånas. Ofta sätts taket till 20 kr som var den gamla nivån för utlåning av eböcker.

– Biblioteken är en viktig kanal för det digitala och går i bräschen för utvecklingen av det digitala läsandet. Det verkar vara här nya beteenden och läsvanor utvecklas. Vi testar att sänka priset till biblioteken till 20 kr på ett begränsat antal titlar, tanken är att vi vill prova oss fram och sedan noga utvärdera hur det påverkar försäljningen av hela verket i alla format både digitala och tryckta, säger Maja Hermansson till Boktugg.

Hon vill skapa en dialog med biblioteken kring utlåningen.

– Det handlar om att vi vill vara aktiva i vår prissättning, om att försöka göra det strategiskt smarta i långa loppet. Vi får alltså se hur vi gör med karensen under hösten, vilken modell vi väljer. Just när det kommer till specifikt eboken så är biblioteken vår största kanal och därför vill vi helt enkelt undersöka vad som händer med en titel som t ex Majgull Axelssons nya roman när vi möjliggör för biblioteken att låna ut den. Vi vill förstås maxa en boks potential i alla kanaler och biblioteken är som sagt en viktig del av kalkylen.

Svensk Bokhandel har gjort en koll på Stockholms Stadsbibliotek över de mest sålda böckerna i april för att se hur många som fanns att låna som eböcker. Resultatet: endast fem av 19 titlar fanns tillgängliga för utlåning. Elva av dem för att de prissatts över 20 kr av förlaget.

Förlagen väljer alltså ett högre pris för eboksutlåning på bibliotek i hopp om att gynna försäljningen av eböcker. Trots detta har alltså utlåningen ökat, som Bonnierförlagen berättade nyligen.

Bonnierförlagen väntar normalt runt sex månader från utgivningsdagen innan priset för utlåning sänks och Norstedts så länge som tolv månader, enligt SvB.

– Prissättningen är dessutom individuell för varje bok, beroende på genre, varumärke och hur lång den är. Men vi ser att det lånas ut väldigt många nyheter också. Biblioteken gör sinsemellan olika: många väljer att ta in även de böcker som kostar lite mer när de är nya, säger Jeanette Löfgren, marknadschef för digitala böcker på Bonnierförlagen, till SvB.

En annan utmaning för eboksutlåning är utländska agenters inställning. Elena Ferrante exempelvis får inte lånad ut på bibliotek. Det här påminner lite om situationen som fanns för ett par år sedan då många översatta ljudböcker inte fanns tillgängliga i digitalt format av rädsla för piratkopiering.

Brombergs har producerat eböcker sedan 2010.
– Vi har i princip alltid e-boksrättigheterna med i de avtalen vi skriver med nya författare. Vi jobbar kontinuerligt med vår backlist och vi diskuterar hur vi kan jobba med den fortsättningsvis, säger Maja Hermansson.
Bonnierförlagen berättade nyligen att deras försäljning av digitala böcker hade ökat med 69 procent de första fem månaderna 2017 jämfört med samma period 2016. Även Brombergs ser en ökning.
– De digitala formaten har blivit en allt viktigare del av vår försäljning och har ökat med 50 % det senaste året. Därför är det viktigt att vi är på tårna och skaffar oss mer kunskap och erfarenhet av hur vi kan växa där, säger Maja Hermansson.

Här är några nyheter från Brombergs som släpps direkt i alla kanaler:

Ljudböcker
Majgull Axelsson – Ditt liv och mitt
Karin och Albin Alvtegen – Hinsides brinner
Emma Ahlén – Miljardmakarna (släpps inom kort)
Mary Ann Shaffer, Guernsey litteratur- och potatisskalssällskap
Ian McEwan – Nötskal

E-böcker
Sara Paborn – Blybröllop
Majgull Axelsson – Ditt liv och mitt
Marina Abramovic – Gå genom väggar

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL