fbpx

Stora författarnamn klara för 2017 års upplaga av Louisianas litteraturfestival

Den 24 – 27 augusti hyllas litteraturen på Louisiana i Danmark med en fyra dagar lång festival som ska väcka inspirationen för litteratur i alla dessa former.

Lousiana Museum of Modern Art ligger längs Öresunds strandkant i danska Humlebäk och bakom den låga byggnaden breder den lummiga museiparken ut sig. I år är det den åttonde gången som festivalen hålls och festivalscenerna sprids över hela området, så väl inne som ute.

Redan nu finns namn som vitryska nobelpristagerskan Svetlana Aleksijevitj, Paul Auster från USA och norsk-amerikanska Siri Hustvedt med på programmet. På en av scenerna kommer Laurie Anderson som nyligen uppmärksammats för filmen Heart of the Dog att uppträda med sina berättelser där hon ofta korsar gränserna med visuella och musikaliska upplevelser ,och ungerska Peter Nadas gästar med sin nya roman Parallella historier som han arbetat med i 20 år. Dessutom kommer brittiska Zadie Smith, amerikanska Colson Whitehead och kanadensiska författaren, poeten och översättaren Anne Carson. Men trots att dessa kan betraktas som publikmagneter är förhoppningarna inte att festivalen ska växa på bredden i form av fler besökare. De 10 – 11 000 gäster som varje år kommer är fullt tillräckligt enligt festivaldirektör Christian Lund.

ANNONS

– Vår önskan är inte att det ska komma fler och fler festival-gäster för varje år, säger han. Istället vill vi ha en så hög kvalitet som möjligt på upplevelserna.

Festivalledningen jobbar för att festivalprogrammet ska vara välbalanserat med en blandning av kända och okända författare. Att besöka festivalen handlar inte enbart om att kunna lyssna till sin favoritförfattare utan om att i första hand finna lust inför litteraturen i alla dess former.

– Redan 2010 när vi höll den första festivalen hade vi en nobelpristagare, Günter Grass, på plats, säger Christian. Vi märker att det blir lättare för varje år att få fatt i de författare som vi vill ska komma. Av erfarenhet vet vi att festivalgästerna tycker om även nya och mer okända författare så som varje år är med i programmet. Det handlar först och främst om att bli inspirerad.

ANNONS

Festivalen lockar många besökare från utlandet. Sverige ligger naturligt nära till hands men även engelsmän och tyskar tillhör de som kommer. Litteraturen präglar givetvis helgen men museet är öppet som vanligt och författarsamtal integreras med musik och perfomance-art.

– Jag ser fram emot att uppleva alla handplockade författare under festivalen, säger Christian. Jag har själv varit mycket engagerad i kontakten med Laurie Anderson och förberedelserna kring hennes uppträde – det ska bli fantastiskt roligt att få se henne.

Biljetter till festivalen kan köpas redan nu – dock reserverar sig Louisiana för att det inte finns någon platsgaranti till framträdandena. För mer information, gå in på Louisianas hemsida.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.