ANNONS

Stora författarnamn klara för 2017 års upplaga av Louisianas litteraturfestival

Den 24 – 27 augusti hyllas litteraturen på Louisiana i Danmark med en fyra dagar lång festival som ska väcka inspirationen för litteratur i alla dessa former.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Lousiana Museum of Modern Art ligger längs Öresunds strandkant i danska Humlebäk och bakom den låga byggnaden breder den lummiga museiparken ut sig. I år är det den åttonde gången som festivalen hålls och festivalscenerna sprids över hela området, så väl inne som ute.

Redan nu finns namn som vitryska nobelpristagerskan Svetlana Aleksijevitj, Paul Auster från USA och norsk-amerikanska Siri Hustvedt med på programmet. På en av scenerna kommer Laurie Anderson som nyligen uppmärksammats för filmen Heart of the Dog att uppträda med sina berättelser där hon ofta korsar gränserna med visuella och musikaliska upplevelser ,och ungerska Peter Nadas gästar med sin nya roman Parallella historier som han arbetat med i 20 år. Dessutom kommer brittiska Zadie Smith, amerikanska Colson Whitehead och kanadensiska författaren, poeten och översättaren Anne Carson. Men trots att dessa kan betraktas som publikmagneter är förhoppningarna inte att festivalen ska växa på bredden i form av fler besökare. De 10 – 11 000 gäster som varje år kommer är fullt tillräckligt enligt festivaldirektör Christian Lund.

ANNONS

– Vår önskan är inte att det ska komma fler och fler festival-gäster för varje år, säger han. Istället vill vi ha en så hög kvalitet som möjligt på upplevelserna.

Festivalledningen jobbar för att festivalprogrammet ska vara välbalanserat med en blandning av kända och okända författare. Att besöka festivalen handlar inte enbart om att kunna lyssna till sin favoritförfattare utan om att i första hand finna lust inför litteraturen i alla dess former.

– Redan 2010 när vi höll den första festivalen hade vi en nobelpristagare, Günter Grass, på plats, säger Christian. Vi märker att det blir lättare för varje år att få fatt i de författare som vi vill ska komma. Av erfarenhet vet vi att festivalgästerna tycker om även nya och mer okända författare så som varje år är med i programmet. Det handlar först och främst om att bli inspirerad.

Festivalen lockar många besökare från utlandet. Sverige ligger naturligt nära till hands men även engelsmän och tyskar tillhör de som kommer. Litteraturen präglar givetvis helgen men museet är öppet som vanligt och författarsamtal integreras med musik och perfomance-art.

– Jag ser fram emot att uppleva alla handplockade författare under festivalen, säger Christian. Jag har själv varit mycket engagerad i kontakten med Laurie Anderson och förberedelserna kring hennes uppträde – det ska bli fantastiskt roligt att få se henne.

Biljetter till festivalen kan köpas redan nu – dock reserverar sig Louisiana för att det inte finns någon platsgaranti till framträdandena. För mer information, gå in på Louisianas hemsida.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL