Stora författarnamn klara för 2017 års upplaga av Louisianas litteraturfestival

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den 24 – 27 augusti hyllas litteraturen på Louisiana i Danmark med en fyra dagar lång festival som ska väcka inspirationen för litteratur i alla dessa former.

Lousiana Museum of Modern Art ligger längs Öresunds strandkant i danska Humlebäk och bakom den låga byggnaden breder den lummiga museiparken ut sig. I år är det den åttonde gången som festivalen hålls och festivalscenerna sprids över hela området, så väl inne som ute.


ANNONS


Redan nu finns namn som vitryska nobelpristagerskan Svetlana Aleksijevitj, Paul Auster från USA och norsk-amerikanska Siri Hustvedt med på programmet. På en av scenerna kommer Laurie Anderson som nyligen uppmärksammats för filmen Heart of the Dog att uppträda med sina berättelser där hon ofta korsar gränserna med visuella och musikaliska upplevelser ,och ungerska Peter Nadas gästar med sin nya roman Parallella historier som han arbetat med i 20 år. Dessutom kommer brittiska Zadie Smith, amerikanska Colson Whitehead och kanadensiska författaren, poeten och översättaren Anne Carson. Men trots att dessa kan betraktas som publikmagneter är förhoppningarna inte att festivalen ska växa på bredden i form av fler besökare. De 10 – 11 000 gäster som varje år kommer är fullt tillräckligt enligt festivaldirektör Christian Lund.

– Vår önskan är inte att det ska komma fler och fler festival-gäster för varje år, säger han. Istället vill vi ha en så hög kvalitet som möjligt på upplevelserna.

ANNONS

Festivalledningen jobbar för att festivalprogrammet ska vara välbalanserat med en blandning av kända och okända författare. Att besöka festivalen handlar inte enbart om att kunna lyssna till sin favoritförfattare utan om att i första hand finna lust inför litteraturen i alla dess former.

– Redan 2010 när vi höll den första festivalen hade vi en nobelpristagare, Günter Grass, på plats, säger Christian. Vi märker att det blir lättare för varje år att få fatt i de författare som vi vill ska komma. Av erfarenhet vet vi att festivalgästerna tycker om även nya och mer okända författare så som varje år är med i programmet. Det handlar först och främst om att bli inspirerad.

Festivalen lockar många besökare från utlandet. Sverige ligger naturligt nära till hands men även engelsmän och tyskar tillhör de som kommer. Litteraturen präglar givetvis helgen men museet är öppet som vanligt och författarsamtal integreras med musik och perfomance-art.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Jag ser fram emot att uppleva alla handplockade författare under festivalen, säger Christian. Jag har själv varit mycket engagerad i kontakten med Laurie Anderson och förberedelserna kring hennes uppträde – det ska bli fantastiskt roligt att få se henne.

Biljetter till festivalen kan köpas redan nu – dock reserverar sig Louisiana för att det inte finns någon platsgaranti till framträdandena. För mer information, gå in på Louisianas hemsida.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL