Grand Agency och Författarcentrum bojkottar Bokmässan 2017

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Senast i raden att bojkotta Bokmässan 2017 – Grand Agency och Författarcentrum. Samtidigt försvarar Jan Guillou och Expressens chefredaktör mässans beslut att släppa in Nya Tider.

Det positiva: det har aldrig skrivits så mycket om Bokmässan i april månad.


ANNONS


Det negativa: det mesta av det som skrivs är kritik mot Bokmässan.

Det allra värsta: en hel del av den kritik som riktas mot mässan handlar inte enbart om hanteringen av Nya Tider utan att många anser att beslutet enbart är ett symptom på Bokmässans girighet.

ANNONS

Vi har redan skrivit flera artiklar här på Boktugg om de stora förlagens försök att övertala Bokmässans ledning att helt enkelt slänga ut Nya Tider. Vi kanske kan gissa att man föreslår att flytta dem till ett hörn dit få besökare hittar.

Likaså har vi skrivit om de förlag som valt att tacka nej, författare i hundratal som bojkottar och senast i raden tidningen som mer än någon annan har bevakat extremhögern i Sverige – Expo som väljer att låta sin monter stå tom.

Det är egentligen här som Bokmässan har sin största utmaning. Författare kan egentligen skrika hur högt som helst, det kommer ändå att finnas fler författare på plats än besökarna har en chans att hinna lyssna på. Men om förlag väljer att markera sin frånvaro på plats, låt säga med en tom monter där de sätter upp skyltar med tydliga budskap om anledningen till att de inte är på plats. Då får mässan reella problem.

Alternativt att ett större antal förlag (eller andra utställare som numera utgör en stor del av utställarna) väljer att säga upp sina avtal och kräva pengarna tillbaka med hänvisning till att mässan inte kan garantera deras säkerhet. Då blir det ekonomiskt kännbart.

Författarcentrum stannar hemma från Bokmässan

Igår kom besked om två nya tunga avhopp, kanske inte ekonomiskt men signalmässigt:

– I fredags den 21 april beslöt styrelsen i Författarcentrum Riks att Författarcentrum stannar hemma från Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i år. Skälet är Nya Tiders närvaro. Om bokmässans ledning beslutar att Nya Tider inte får närvara, kommer Författarcentrum i samma ögonblick att fatta beslutet att delta på bokmässan, skriver Stig Hansén, Ordförande i Författarcentrum Riks på organisationens hemsida.

Medlemmarna i Författarcentrum är de författare som är bland de mest flitiga föreläsarna ute i skolor exempelvis. Med andra ord – risk för att ännu fler författare följer med i strömmen. Senaste siffran på antalet som undertecknat det beryktade uppropet förresten: 182 stycken.

Jan Guillou däremot gick ut i en kommentar i DN med sedvanlig frispråkighet:


ANNONS


– Det är förvånansvärt många författare som har undertecknat det här. De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, men jag finner också min nära vän Göran Rosenberg där och det förvånar mig, säger han till DN.

Ett citat som via TT spridits i alla landets tidningar. I helgen var Lena Andersson (också i DN) kritisk till uppropet och bojkotten:

– Det går utmärkt att vara motståndare till en ideologi men samtidigt befinna sig på samma torg som dess representanter, skrev Lena Andersson i en debattartikel på DN Kultur.

Expressen stöttar Bokmässans beslut

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är inne på samma linje.

– Jag respekterar att flera bokförlag reagerat på Nya Tiders närvaro på Bokmässan, många författare har ju hotat med att inte åka till Göteborg i höst och som utgivare av deras böcker känner förlagen säkert ett ansvar som blir svårt att ta om högerextremisterna också skulle börja söka upp även författare i deras privata hus och lägenheter, skriver han i ett blogginlägg med titeln ”Därför är det rätt att släppa in högerextrema Nya Tider på Bokmässan” och fortsätter:

– Men Expressen, som en av Sveriges största nyhetsförmedlare och opinionsbildare, måste ha en annan hållning. Vi är mycket tillåtande mot olika åsiktsyttringar står upp till och med för Nya Tider.

Agenter väljer att lägga möten utanför Bokmässans lokaler

Några som inte syns alls för besökarna på Bokmässan men likväl är viktiga för arrangörerna är agenterna i Rights Centre. Det är där de internationella förlagens representanter tillbringar det mesta av sin tid. Måndagens besked var därför inte bra nyheter för mässan:

– Trots att Bokmässan i år har alla möjlighet att skapa en bokfest utan närvaro av Nya Tider har de valt att upprepa förra årets fadäs. Vi kan inte rakryggat delta i ett sånt arrangemang, varken på moraliska eller kommersiella grunder. Därför kommer vi att arrangera våra möten med utländska förläggare utanför mässans lokaler. Vi är måhända ett litet företag men vårt internationella kontaktnät är enormt. Det här är vårt sätt att säga nej till normaliseringen av idéer och handlingar som strider mot de mänskliga rättigheterna. Det är sorgligt för egentligen vill vi inget hellre än att vara med på Bokmässan, skriver Lena Stjernström, VD på Grand Agency i ett pressmeddelande.

Och kanske svider fortsättningen än värre för Bokmässan:

– Vi driver ett kommersiellt företag som varje dag gör olika val som påverkar vår ekonomi. Att medverka på bokmässan är en stor kostnad för oss som i längden måste gagna vår verksamhet. Att förbereda och göra upp affärer i samma lokaler som aktörer som hotar journalister är inte bara djupt obehagligt, det är såklart även dåligt för affärerna i långa loppet. Därför avstår vi. Jag hoppas att även publiken protesterar genom att inte köpa biljetter till en marknadsplats där Nya Tider får torgföra sina idéer.

För eller emot. Debatten rasar i olika grupper på Facebook, inte minst bland författare men även bland förlag. Både NOFF och Förläggareföreningen får propåer om att dessa organisationer borde gå i täten för ett större hot om bojkott från dussintals förlag för att verkligen ställa Bokmässan mot väggen.

Dyra priser en lika stor anledning att bojkotta

Flera förlag som Boktugg talat med, som inte vill skylta med sina namn, är kritiska till hur mässan har utvecklats och ser hanteringen av Nya Tider mer som ett symptom på detta.

– Bokmässan höjer priset för utställarna varje år och allt kostar extra. Det är svindyrt att ställa ut på mässan och när de dessutom släpper in en massa andra udda utställare så gör det att bokförlagen drunknar i mängden. Självklart borde de slänga ut Nya Tider men också femtio andra utställare som inte tillför något för besökarna. Det är fler som bojkottar Bokmässan för att det blivit för dyrt än det är som bojkottar den för att Nya Tider får ställa ut, säger en småförlagschef.

– Hur vi än räknar på det så är deltagandet på Bokmässan en förlustaffär, det är vår största utgift för marknadsföring under hela året. Hjärnan säger att vi inte ska åka dit, hjärtat säger att det är en årets största fest. Men hanteringen av Nya Tider gör kanske att även hjärtat säger nej och ger oss ett gott skäl att inte åka till Göteborg, säger en annan.

Den här kritiken är inte ny. Den hörs varje år. Det är redan ett faktum att flera etablerade förlag väljer att inte ställa ut på Bokmässan för att det kostar för mycket pengar. Hur mycket? Räkna med runt 3000 kr/kvm (grundhyra 1980 kr men sedan tillkommer inredning, el etc) för bara montern och lägg till det löner till personal, resa och hotell osv. Även om det finns knep för att vara kostnadseffektiv så handlar dem om tiotusentals kronor och för många förlag hundratusentals kronor.

I slutändan drivs Bokmässan kommersiellt och mässan behöver fatta beslut baserat på sin affärsidé. Där gäller det att avgöra vilka utställare som efterfrågas av (och lockar flest) besökare, samt att hitta bra villkor för samarbete med de utställare och författare man vill ha på plats. I det ingår givetvis att en del utställare inte vill synas tillsammans med vissa andra utställare och att man som arrangör därför måste avstå från deras pengar och tacka nej.

Yttrandefrihet är att få tycka och säga vad man vill om exempelvis Bokmässan under hela året, inte att få hyra en monter och tycka och säga precis vad man vill inne på mässan.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL