fbpx

Här är böckerna och författarna som vann 2017 års Pulitzer-priser

Pulitzer Prize delas i år ut för 101:a gången och ges inte bara till journalister utan belönar även skönlitterära författare. Colson Whitehead vann fictionpriset för en bok som kommer på svenska i augusti.

Colson Whitehead vann fiction-priset för sin roman The Underground Railroad som av DN:s recensent kallades för ”en äventyrsberättelse med drag av magisk realism, science fiction och pikareskroman” och beskrevs så här:
”I ett lekfullt och rätt genialt grepp tar Whitehead metaforerna kring järnvägen och bygger en punkigt ångande mekanisk verklighet, där färden mot friheten går genom mörkret bakom verkliga, svarta lokomotiv – i den faktiska underjorden. Det hela är faktiskt inte helt olikt en tunnelbana.”Den underjordiska järnvägen

Övriga vinnare:

ANNONS

Drama: Lynn Nottage för Sweat.

Historia: Heather Ann Thompson för Blood In the Water: The Attica Prison Uprising of 1971 and Its Legacy. Ingen svensk översättning verkar vara planerad.

Biografi/autobiografi: Hisham Matar för The Return: Fathers, Sons and the Land In Between (kommer på svenska under titeln ”Att återvända” på Forum i maj)

ANNONS

Poesi: Tyehimba Jess för Olio (ingen svensk översättning)

Fackbok: Matthew Desmond fick pris för Evicted: Poverty and Profit in the American City, en exposé över hur vräkningarna efter bolånekraschen 2008 snarare ledde, än var en orsak, till fattigdom. Ingen svensk översättning ser ut att vara på gång.

Bilden: Colson Whitehead, författare till Den underjordiska järnvägen. Foto: Madeline Whitehead

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.