Här är böckerna och författarna som vann 2017 års Pulitzer-priser

Pulitzer Prize delas i år ut för 101:a gången och ges inte bara till journalister utan belönar även skönlitterära författare. Colson Whitehead vann fictionpriset för en bok som kommer på svenska i augusti.

Colson Whitehead vann fiction-priset för sin roman The Underground Railroad som av DN:s recensent kallades för ”en äventyrsberättelse med drag av magisk realism, science fiction och pikareskroman” och beskrevs så här:
”I ett lekfullt och rätt genialt grepp tar Whitehead metaforerna kring järnvägen och bygger en punkigt ångande mekanisk verklighet, där färden mot friheten går genom mörkret bakom verkliga, svarta lokomotiv – i den faktiska underjorden. Det hela är faktiskt inte helt olikt en tunnelbana.”Den underjordiska järnvägen

Övriga vinnare:

Drama: Lynn Nottage för Sweat.

Historia: Heather Ann Thompson för Blood In the Water: The Attica Prison Uprising of 1971 and Its Legacy. Ingen svensk översättning verkar vara planerad.

Biografi/autobiografi: Hisham Matar för The Return: Fathers, Sons and the Land In Between (kommer på svenska under titeln ”Att återvända” på Forum i maj)

Poesi: Tyehimba Jess för Olio (ingen svensk översättning)

Fackbok: Matthew Desmond fick pris för Evicted: Poverty and Profit in the American City, en exposé över hur vräkningarna efter bolånekraschen 2008 snarare ledde, än var en orsak, till fattigdom. Ingen svensk översättning ser ut att vara på gång.

Bilden: Colson Whitehead, författare till Den underjordiska järnvägen. Foto: Madeline Whitehead

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.