fbpx

Här är böckerna och författarna som vann 2017 års Pulitzer-priser

Pulitzer Prize delas i år ut för 101:a gången och ges inte bara till journalister utan belönar även skönlitterära författare. Colson Whitehead vann fictionpriset för en bok som kommer på svenska i augusti.

Colson Whitehead vann fiction-priset för sin roman The Underground Railroad som av DN:s recensent kallades för ”en äventyrsberättelse med drag av magisk realism, science fiction och pikareskroman” och beskrevs så här:
”I ett lekfullt och rätt genialt grepp tar Whitehead metaforerna kring järnvägen och bygger en punkigt ångande mekanisk verklighet, där färden mot friheten går genom mörkret bakom verkliga, svarta lokomotiv – i den faktiska underjorden. Det hela är faktiskt inte helt olikt en tunnelbana.”Den underjordiska järnvägen

Övriga vinnare:

ANNONS

Drama: Lynn Nottage för Sweat.

Historia: Heather Ann Thompson för Blood In the Water: The Attica Prison Uprising of 1971 and Its Legacy. Ingen svensk översättning verkar vara planerad.

Biografi/autobiografi: Hisham Matar för The Return: Fathers, Sons and the Land In Between (kommer på svenska under titeln ”Att återvända” på Forum i maj)

Poesi: Tyehimba Jess för Olio (ingen svensk översättning)

Fackbok: Matthew Desmond fick pris för Evicted: Poverty and Profit in the American City, en exposé över hur vräkningarna efter bolånekraschen 2008 snarare ledde, än var en orsak, till fattigdom. Ingen svensk översättning ser ut att vara på gång.

Bilden: Colson Whitehead, författare till Den underjordiska järnvägen. Foto: Madeline Whitehead


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny