fbpx

Eböcker tappade omsättning i USA jan-sept 2016

Intäkterna från eböcker minskade medan audio ökade stort under de tre första kvartalen 2016, enligt Association of American Publishers (AAP). Men det stora intäktsraset ser man på läromedel.

Totalt sjönk förlagens försäljning med 5,8 procent till totalt 11,13 miljarder dollar januari-september 2016, skriver AAP i ett pressmeddelande.

Statistiken som presenterades nyligen omfattar försäljningsdata från över 1200 förlag och är alltså inte försäljningsvärdet i återförsäljarledet. Inte heller finns egenutgivare, Amazons imprints och mindre förlag med i statistiken och ger därför inte en riktigt komplett bild.

ANNONS

När det gäller format så är det en del radikala förändringar som kan utläsas. Allra mest växer digitala ljudböcker (download) som ökar 29,6 procent – men från en låg nivå. Audio står nu 4,8 procent av intäkterna.

Eböckerna tappar rejält och eboksförsäljningens andel minskar till 17,8 procent av de totala intäkterna för förlagen. Om man istället räknar samman digitala böcker som en grupp så står eböcker och audio tillsammans för 22,6 procent.

Försäljning 2016, kvartal 1-3, miljarder dollar (förändring vs 2015)

ANNONS
  • Paperback 1,62 (+7,5 %)
  • Hardback 1,73 (+4,1 %)
  • Audio (download) 0,199 (+29,6 %)
  • Eböcker 0,877 (-18,7 %)

Ett område som tappade stort under 2016 för förlagen var läromedelsböcker både för grundskola och högre utbildningar. Hela 684,5 miljoner dollar i minskad försäljning. Kategorin Professional publishing (affärsböcker, medicin, juridik, vetenskap och teknik) tappade hela 23,6 procent de första kvartalen 2016 jämfört med samma period 2015.

Grafik från Association of American Publishers:

Grafik-jan-sept-2016-USA-forsaljning-forlag

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.