fbpx

De 10 största förlagen i USA – baserat på antal sålda böcker 2016

Foto: Sölve Dahlgren

Penguin Random House är USA:s största förlag när man tittar på antalet sålda böcker under 2016. Topp 5 innehåller inte direkt några överraskningar – men sjätteplatsen är ett resultat av Harry Potter, enligt Publishers Weekly.

JK Rowlings Harry Potter and the Cursed Child sålde 4,4 miljoner exemplar och bidrog starkt till att Scholastic tog sjätteplatsen efter ”The Big Five”. Scholastic hade dock flera andra titlar som sålde bra, inte mindre än 33 stycken som någon gång under 2016 tog sin in på topplistan över de mest sålda barn- och ungdomsböckerna. Totalt sålde Scholastic för 318 miljoner dollar via återförsäljare.

Men störst är alltså Penguin Random House som omsatte 767 miljoner dollar förra året (-1,8 procent jämfört med 2015), skriver Publishers Weekly.

ANNONS

Harper Collins är tvåa på listan, före Simon & Schuster (som ju bland annat ger ut A Man Called Ove). På fjärde plats Hachette och femma är Macmillan.

Topp 10 – största förlagen i USA 2016*

1. Penguin Random House
2. HarperCollins
3. Simon & Schuster
4. Hachette Book Group
5. Macmillan
6. Scholastic
7. Disney Publishing Worldwide
8. Houghton Mifflin Harcourt
9. Workman
10. Sourcebooks

* baserat på antal sålda exemplar enligt BookScans mätningar, omfattar allmänlitteratur ej läromedel.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.